BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisebb korrekció után megint erősödik a forint

Tegnap némileg korrigált az EUR/HUF árfolyama, ma azonban ismét a csökkenő trend irányába indult a kurzus. A forinterősödés rövidtávon 301-ig tarthat, a 200 napos mozgóátlag törheti meg a trendet - olvasható az Erste elemzésében.

A tegnapi korrekció után reggelre ismét erősödésbe kapcsolt a forint, 305-nél jár az euróval és 220-nál a dollárral szemben. A tér a további erősödésre már limitált, év végére 302, éves átlagban 305-ös árfolyamot várunk. A kötvénypiacon némi hozamemelkedést láthattunk, 13 bázispont emelkedés után 5,64%-on kereskedtek a 10 éves állampapírokkal. Ma 12 hónapos diszkontkincstárjegyet hirdet megvételre az ÁKK, 60 milliárd forint értékben.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a nap nagy részét a 20 és a 30 napos mozgóátlaggal is megerősített 1,38-as szint alatt töltötte az EUR/USD devizapár. A Fed jegyzőkönyvének hatására viszont erőteljes dollárgyengülés következett be, és egészen 1,3855-ig lőtt ki az árfolyam. Oldalazással indították a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének publikálása után azonban kilőttek felfelé a piacok, és erős emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 1,11%, Nasdaq 1,73%, S&P500 1,08%). A Dow Jones index tagjainak többsége emelkedéssel zárta a napot, a nyertesek a Merck (3,6%) és az American Express (2,5%) voltak. A nyugat-európai börzéken is jól telt a kereskedés (FTSE100 0,69%, DAX 0,16%, CAC40 0,41%). Mérsékelt emelkedés jellemezte ma reggel az ázsiai piacokat. A Hang Seng 1,0%-ot, a Shanghai index 1,9%-ot emelkedett, a Nikkei pedig az utolsó percekben a nulla körüli tartományba esett. Az árupiacon a WTI 103,4 dollárra erősödött ma reggelre. Az emelkedéshez hozzájárultak az erős USA üzemanyag keresleti adatok, amit még a gyenge kínai növekedésről szóló beszámoló sem tudott megtörni. Az USA benzinkészletei tavaly november óta a legalacsonyabb szintre estek, ami alapot adott a nyersolaj erősödésének. Az arany 1.316 dollár volt ma reggel. A befektetők elsősorban arra kezdtek el spekulálni, hogy tartósan alacsonyan maradhatnak a Fed kamatai. Emellett az ukrán helyzet is kezd feszültebbé válni, a kínai növekedés lassulása pedig szintén a nemesfém vásárlására ösztönözheti a befektetőket. A főbb határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Tegnap publikálta a Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. Az eszközvásárlási program kivezetése az eddigi ütemben folytatódhat, és a QE3 befejezése után még egy ideig nem várható kamatemelés. A jegyzőkönyv enyhítette azokat a félelmeket, hogy a Fed a vártnál korábban kezdene kamatot emelni. A dokumentumban nem szerepel a Fed elnök legutóbbi véleménye, hogy a program kivezetése után hat hónappal már elkezdődhet a kamatemelés, ráadásul Janet Yellen azóta már korrigálni próbálta ezt a kijelentését. Az viszont szerepel a jegyzőkönyvben, hogy márciusban tartottak a jegybankárok egy titkos videokonferenciát, ahol arról volt szó, hogy a 6,5%-os munkanélküliségi rátához kötni az első kamatemelés időpontját már idejétmúlt.

A kínai külkereskedelmi mérleg többlete 7,7 milliárd dolláros lett márciusban, ami meghaladta a várt 1,8 milliárd dollárt, de ezt csak az import zuhanása okozta. Az export a várt 4,8%-os bővülés helyett 6,6%-kal csökkent éves összevetésben, míg az import az előre jelzett 3,9%-os éves növekedéssel szemben 1,3%-kal zuhant. Az export már az előző hónapban is gyengén, sőt gyengébben szerepelt, míg az import márciusban gyengült el. Annak ellenére, hogy a piacok mind a két adatban bővülést vártak, az utóbbiban 13 hónapos ciklikusság látszik. Tavaly februárban, tavaly előtt pedig januárban zuhant nagyot az index. Vagyis a jelenlegi folyamatok nem túl szépek a külkereskedelemben, de ennek ellenére nem mondhatóak kiugrónak. Így nem is meglepő, hogy a miniszterelnök szerint egyelőre nem kell beavatkozni. A 7,5%-os növekedési céllal kapcsolatban elmondta, hogy az flexibilis, ami ennél lassabb várható növekedést sejtet. A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is bízik a gazdaságban, és kezelni tudják a jelenlegi lassulást.

Tegnap tették közzé az MNB márciusi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. Az ülésen két tanácstag (Cinkotai János és Pleschinger Gyula) szavazott a kamatszint tartására, míg a többi hét tag a 10bp-os kamatcsökkentés mellett voksolt. Az alapkamat-szint 10bp-al, 2,60%-ra csökkent. A jegyzőkönyv nem változtatott kamatvárakozásainkon: az áprilisi ülésen további 10bp-os kamatcsökkentés valósulhat meg, és az így kialakuló 2,50%-os szinten érhet véget a kamatcsökkentési ciklus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.