BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kissé korrigált a forint a gyengébb irányba

A forint némileg korrigált tegnap, de továbbra is erősödő trendben mozog. Az EUR/HUF kurzusát a 20 napos mozgóátlag szorítja lefelé, kedvező hangulatban akár a 301,5-nél levő 200 napos mozgóátlagig is csökkenhet az árfolyam - írja az Erste elemzése.

A forint múlt héten ismét az erősödő trend irányába mozdult, a hétfői kereskedésben kissé korrigált. A forgalom az ünnepek miatt igen alacsony, a héten nem is várhatók nagy elmozdulások. A kötvénypiacon sem láthattunk nagy mozgásokat, ma indul meg a kereskedés az állampapír piacon. Az ÁKK ma szokásosan 60 milliárd forint értékű 3 hónapos diszkontkincstárjegyet kínál az aukción, a másodpiaci referenciahozam 2,67%.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyama 1,3816-ról 1,3793-ra, vagyis a 30 napos mozgóátlagról a 20 napos mozgóátlagig csökkent, így hajszálnyival az 1,38-as szint alá ért a devizapár árfolyama. A tegnapi kereskedésben is kimondottan jól teljesítettek a tengerentúli börzék, zárásig kitartott a jó hangulat (Dow 0,25%, Nasdaq 0,65%, S&P500 0,38%). A Dow Jones index komponensei vegyesen teljesítettek a Pfizer (2%) és a Merck (1,4%) volt a nap nyertese, a negatív oldalon pedig a Walt Disney-t (-1,1%) érdemes kiemelni. A nyugat-európai börzék tegnap és pénteken zárva tartottak, fontos makrogazdasági adat sem érkezett. Ázsiában a Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot, míg a Shanghai index 0,8%-ot esett. Jelentősebb makroadat nem jelent meg ma reggel Ázsiából. Az árupiacon a WTI kőolaj ma reggel 104 dollár fölött némileg volt. Az árfolyamra alig hatottak az ukrán eseményekről szóló hírek, ami inkább a Brent esetében volt emelő tényező. A WTI esetében az USA gazdasági kilátásai és a készletekről szóló hírek voltak meghatározóak: a múlt heti adatok a kereslet növekedésére utaltak, míg a készletek ismét emelkedhettek, a várakozások szerint 3 millió hordóval. Az arany 1.290 dolláron állt ma reggel, az árfolyamra pozitívan hatottak az ukrán válság elmélyüléséről szóló hírek, és megállították a múlt hét végi árfolyamesést. Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a „Leading Indicators” kompozit makromutató értéke márciusban a várt 0,7%-nál kissé nagyobb mértékben, 0,8%-kal emelkedett a megelőző havi 0,5% után.

A genfi megállapodások után sem enyhült a feszültség az orosz-ukrán konfliktusban, a harcok továbbra is folytatódnak Kelet-Ukrajnában a hadsereg és az oroszbarát szakadárok között. A genfi megállapodásban foglaltaknak egyelőre nem tett eleget Vlagyimir Putyin, orosz elnök, még mindig nem határolódott el nyilvánosan a fegyveresek tevékenységétől, és nem szólította fel őket a fegyverek beszolgáltatására és a középületek felszabadítására. Az amerikai külügyminisztérium pedig jelezte, hogy hamarosan Putyin is felkerülhet a szankciós listára, de még nem a közeljövőben.

Heti kitekintő:

USA: a hét hátralévő részében már nem várható túl sok makroadat a tengerentúlról. Ma a használt lakás értékesítések, holnap pedig az új lakás értékesítések márciusi adatát publikálják. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a tartós cikkek rendelésállományának márciusi adatát publikálják. A hét pénteken a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges áprilisi adatainak közzétételével zárul. 

Európa: Európában a Markit szerdán publikálja a beszerzési menedzser index adatait. A német és az euróövezeti adatokat figyelik leginkább a befektetők.

Magyarország: mindössze egy makroadat lesz a héten, a KSH pénteken teszi közzé a január-márciusi foglakoztatottsági és munkanélküliségi adatokat. A piac figyelme inkább a jövő heti MNB kamatdöntésre, és az Európai Bíróság devizahiteles ügyben tett állásfoglalására irányulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.