BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitartóan erősödik a forint

Tovább csökkent az EUR/HUF árfolyam tegnap, 304 közelében is járt a kurzus. A jelenlegi trend alapján a 301-ig, a 200 napos mozgóátlagig eshet az árfolyam, onnan viszont korrekció indulhat - írja az Erste elemzése.

Tovább erősödött tegnap a forint, hiába a kedvezőtlen európai piaci hangulat. A forint lendülete még kitarthat, de már kevés a tér lefelé. Középtávon 301-305 körüli árfolyamra számítunk, a jelenlegi erősödést Magyarország kiváló külső egyensúlyi pozíciója (folyó fizetési és tőkemérleg), valamint egyre csökkenő külső eladósodottsági mutatója (tavaly év végén 118 százalék a GDP arányában) támogatja. A DKJ aukción továbbra is igen élénk kereslet mutatkozott. Összesen 192 milliárd forintnyi ajánlat érkezett a 3 hóanpos papírokra, melyekből végül, a meghirdetett 60 milliárd forinttal szemben, 90 milliárd forint értékben adott el az ÁKK. A 10 éves hozam 3 bázisponttal 5,51 százalékra csökkent tegnap.

Nemzetközi helyzetkép:

Ismét visszatesztelte az 1,38-as ellenállást az EUR/USD devizapár, ami korábban is egy erős szintnek bizonyult, most ráadásul itt húzódik a 20 és a 30 napos mozgóátlag is, ami tovább erősíti az ellenállást, így a technikai kép alapján egy lefordulás jöhet az árfolyamban annak ellenére is, hogy az EKB egyre későbbre várt beavatkozása inkább az euró erősödésének kedvez. Lényeges makrogazdasági adatok nem zavarták meg a tegnapi jó hangulatot, az elmúlt napokban látott vesztes széria után végre emelkedéssel zártak a börzék (Dow 0,06%, Nasdaq 0,81%, S&P500 0,38%). Mérsékelt eséssel zárták a nyugat-európai börzék a tegnapi kereskedést (FTSE100 -0,48%, DAX -0,21%, CAC40 -0,25%). A WTI kőolaj 102,3 dollárra gyengült ma reggel a tegnapi záróértékről, ami a legmagasabb olajár az elmúlt egy hónapban. A csökkenés azért következett be, mert a befektetők növekvő készletadatokra számítanak. Az USA nyersolajkészlet a várakozások szerint 380 millió hordó fölé nőtt a múlt héten. Líbiából is biztató hírek érkeztek, két olajkikötő a napokban indítja újra a működését, segítve az ország termelésének piacra jutását. Az arany 1.310 dollár körül mozgott, nem volt jelentős változás. A Nikkei 1,9%-ot zuhant, míg az ázsiai piacok többsége emelkedést tudott felmutatni. A Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 0,1%-ot emelkedett.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az IMF legutóbbi jelentése szerint idén 3,6%, jövőre pedig 3,9% lehet a globális növekedés. Az euróövezeti egésze pedig idén 1,2%-kal, jövőre pedig 1,5%-kal bővülhet a tavalyi 0,5%-os zsugorodás után.

A minneapolisi Fed-elnök, Narayana Kocherlakota szerint a Fed nem tesz meg mindent, hogy minél több új munkahely jöjjön létre, és gyorsabban csökkenjen a munkanélküliségi ráta. A Fed elnök szerint túl gyorsan történik az eszközvásárlási program kivezetése. A legutóbbi Fed ülésen Kocherlakota volt az egyedüli, aki nem szavazta meg az eszközvásárlások 10 milliárd dolláros csökkentését.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Kúria csak ősszel dönthet az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések kérdésében. A Kúria korábban azt mondta, hogy megvárja az Európai Bíróság döntését, ami április 30-án esedékes. A kormány csak a Kúria állásfoglalása után tesz majd lépéseket. Arra számítunk, hogy addig még több adós lép be az árfolyamgát rendszerébe. Rogán Antal ma reggeli tv interjújában arról beszélt, hogy azok a hitelintézetek, akik segítik a devizahiteleseket kedvezményt kapnának a bankadóból.

Ma jelenik meg az MNB legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve is. Nagy kérdés, hogy Pleschinger Gyula és Cinkotai János mellett más Monetáris Tanács tag szavazott-e a kamattartásra, illetve érkezett-e a 10 bázispontos vágástól eltérő szavazat. Az is fontos kérdés, hogy vajon a tanács valóban a lazítási ciklus befejezésére készül-e, e téren is lehet információ a jegyzőkönyvben. Szerintünk áprilisban még egy utolsó 10 bázispontos vágás után, 2,5%-on befejezheti az MNB a kamatcsökkentéseket, idén pedig várhatóan ezen a szinten marad a ráta.

Az NGM közleménye szerint márciusban az államháztartás mérlegének pénzforgalmi hiánya 217,9 Mrd forintot tett ki, s ezzel az évkezdettől számított deficit 701,2 Mrd forintra emelkedett, ami az éves pénzforgalmi előirányzat 71,3%-a. Az első negyedévben tehát a hiányterv jelentős része teljesült, ugyanakkor figyelembe véve a kiadások és bevételek szerkezetének szezonalitását, az érték nem tekinthető kiugrónak. Továbbra is elérhetőnek tartjuk a GDP arányosan 2,9%-os eredményszemléletű hiánycélt, bár nem kizárt, hogy ehhez az év során kisebb kiigazító intézkedések megtételére lesz szükség.

A várt 730 millió euróval szemben 766 millió euróra nőtt Magyarország külkereskedelmi többlete februárban a tavalyi 648 millióval szemben. Az export év/év alapon 5%-kal nőtt, míg az import 3,5%-kal bővült. Az év első két hónapját tekintve, 1,25 milliárd euróra nőtt az exporttöbblet, hiszen a kivitel 4%-kal, míg a behozatal csupán 1,6%-kal emelkedett. A KSH közlése szerint az export 80%-a az EU felé irányul, ami növekedést jelent a korábbiakhoz képest. Bár részletes adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, várhatóan ismét az ipari export, azon belül is az autóipari kivitel fűtötte a növekedést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.