BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meredek hullámvasúton Amerika

Ukrajnában a terrorelhárító különítmények elérték első sikereiket. Visszafoglaltak egy katonai repteret, és mennek tovább. Elfogtak számos felfegyverzett felkelőt is, de egyelőre a hírekben nem sokat lehet tudni azok kilétéről. Persze mindenki tényként kezeli, hogy ezek az orosz biztonsági erők katonái. Mindenesetre Oroszország elítéli az ukrán beavatkozást, míg az USA támogatja azt - írja az Erste elemzése.

Az oroszok tovább lobbiznak az ENSZ-nél, hogy az ítélje el, így egyértelműnek tűnik, hogy az oroszok célja nem elfoglalni, hanem destabilizálni a szóban forgó megyéket, és elérni, hogy azok autonóm státuszt kapjanak, olyat, mint amilyen a Krímé volt. Így ma egy kissé nyugodtabban szemlélhetjük a piacokat. Ráadásul még a kínaiak is megörvendeztettek bennünket, hiszen az első negyedéves GDP egy kicsit jobb lett a várakozásoknál annak ellenére, hogy a márciusi ipari termelés a vártnál gyengébb lett.

4 pont híján megérintette a 200 napos mozgóátlagot tegnap a Nasdaq, ahonnan hatalmasat emelkedett, így hatalmas kanócot hagyva. Ráadásul a pozitív tartományban tudott zárni, így szerintünk egy időre véget ért a vesszőfutása. Most a legrosszabb esetre vonatkozó forgatókönyv szerint a korrekció korrekciója jön, amelynek során a 4.170 pont környékén tanyázó 20 napos mozgóátlag visszatesztelése jöhet. Ennek megfelelően a Dow Jones és az S&P500 indexek esetében is emelkedést várunk.

A pozitív híreknek köszönhetően a DAX is emelkedéssel próbálkozhat, és a 9440 pontnál levő 20 napos mozgóátlagot és az annak környékén levő rést célozhatja meg az index a mai, és talán az elkövetkező 1-2 napban.

A BUX index visszatesztelte a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat, így itt is jöhet emelkedés. Egyrészt szinthez érkezett (3800 Ft) tegnap a Richter, az OTP pedig a 20 napos mozgóátlaggal találkozott, így itt is valamiféle emelkedést várunk a mai napon.

USA:
- A Dow 0,55%-ot, a Nasdaq 0,28%-ot, az S&P 0,68%-ot emelkedett.
- Az amerikai részvényindexek meredek eséssel kezdték a tegnapi kereskedést, amiben jelentős szerepe volt az Ukrajna felől érkező híreknek, azonban ahogy a befektetők megnyugodtak, emelkedésbe kezdtek a részvényindexek és végül sikerült a pozitív tartományban zárniuk.
- A amerikai infláció márciusban 1,5% lett, ami kissé meghaladta a várt 1,4%-ot. Az energia- és élelmiszerárakkal tisztított inflációs mutató 1,7% lett, míg a várakozás 1,6% volt.
- A NAHB házárindex értéke a várt 49 pont helyett változatlanul 47 ponton maradt áprilisban.
- A Yahoo árfolyama a zárás utáni kereskedésben jelentősen emelkedett, miután az egy részvényre jutó eredmény 0,38 dollár lett, felülmúlva az elemzői 0,37 dolláros várakozásokat. Pozitív fejlemény, hogy az egy kattintásra jutó reklámbevétel emelkedett, vagyis értékesebbé váltak a hirdetések.
- Az Intel a várakozásoknak megfelelő 12,8 milliárd dolláros első negyedéves árbevételről számolt be, míg az egy részvényre jutó eredmény 38 centes értéke felülmúlta a 36 centes elemzői várakozásokat.
- A Coca-Cola árbevétele lényegében a vártnak megfelelően 10,57 milliárd dollár lett, és a várakozásoknak megfelelően alakult az EPS értéke is, ami 44 cent lett. A társaság az eredmény közzétételével párhuzamosan egy 2,5-3 milliárd dollár közötti részvény visszavásárlást is bejelentett, amire pluszba lendült az árfolyam.
- Janet Yellen egy konferencián arról beszélt, hogy tovább kéne szigorítani a bankok szabályozását, és újabb likviditási és tőke megfelelési szabályokat vezetne be annak érdekében, hogy a rövid távú intézményi finanszírozáshoz kötődő kockázatok csökkenthetőek legyenek, azonban konkrétumokat nem árult el.
- 14.30-kor a kiadott építési engedélyek számát és a megkezdett lakásépítések számának változását publikálják. Előbbitől 0,4%-os csökkenést, utóbbitól pedig 7%-os havi növekedést várnak.
- 15.15-kor jelenik meg az ipari termelés márciusi értéke, amitől 0,5%-os évesített növekedést várnak.
- Piacnyitást megelőzően a Bank of America (EPS várakozás 0,27 dollár) eredménye jelenik meg, piaczárást követően pedig az IBM (EPS 2,54 dollár), a Google (EPS: 6,39 dollár) és az American Express (EPS: 1,3 dollár) jelent.

Európa:
- A FTSE100 0,63%-ot, a DAX 1,77%-ot, a CAC40 0,9%-ot zuhant.
- Az esés nagyobbik része a zárást megelőző közel egy órában következett be, amikor az ukrán miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy orosz katonák tartózkodnak Ukrajna területén. A hírt más források nem erősítették meg, az oroszok pedig egyenesen cáfolták.
- Az Európai Parlament tegnap elfogadta a bankszanálási szabályokat. Ennek legfontosabb eleme az úgynevezett bail-in elv, vagyis a veszteségeket először a részvényesek és a bank hitelezői viselik, és csak ezután kerülhet sor külső (állami) segítség nyújtására. Ezen kívül a bankunió országai 8 év alatt létrehoznak egy 55 milliárd eurós szanálási alapot. A betétgarancia rendszert úgy változtatták meg, hogy a betétvédelem az ideiglenesen 100 ezer euró fölötti betétösszegre is kiterjed legalább 3 hónapig.
- Vegyesen alakult az ZEW index értéke áprilisban Németországban, a jelenlegi helyzetre vonatkozóan 59,5 pont lett, szemben a várt 51,5 ponttal., míg a jövőre vonatkozó megítélés 43,2 pontos értékével elmaradt a várt 45,0 ponttól.
- Az euró zónára vonatkozó ZEW érték 61,2 pontra süllyedt a márciusi 61,5 pontról.
- Ma 11 órakor publikálják az euró zóna márciusi végeleges inflációs adatát, amitől 0,5%-ot várnak az elemzők.

Olaj, arany:
- Óriásit zuhant tegnap az arany árfolyama, napon belül csaknem 40 dolláros esés volt látható, amiben közrejátszott, hogy 14.30 körül állítólag több ezer kontraktus aranyat értékesítettek a londoni tőzsdén, ami felgyorsította a nemesfém árfolyamának zuhanását. A nagy esést egy korrekció követte, amiben visszahúzták a 200 napos mozgóátlag fölé az árfolyamot, de ma reggel ismételten a mozgóátlag alá esett az árfolyam.
- Az olaj kismértékben tovább folytatta az elmúlt napok emelkedését, így az árfolyam 104 dollár közelébe emelkedett.

Devizák:
- Az ukrán feszültségek hatására jelentősen gyengült a forint árfolyama az euróval szemben, és a reggeli 306,5-ös árfolyamot követően napon belül még 309,6-os értéken is járt az árfolyam. Azonban a hangulat javulásával együtt korrigált a forint, és a ma reggeli órákban a 20 napos mozgóátlag 308,5-es értékét tesztelte vissza.
- Az EUR/USD devizapár a 20 és a 30 napos mozgóátlag közötti szűk mozgástartományban, 1,3795 és 1,3825 között mozgott a tegnapi kereskedésben.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 2,7%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot emelkedett.
- Lassult a növekedés üteme Kínában, de még így is felülmúlta a várakozásokat. Az első negyedévben 7,4%-kal növekedett a GDP az előző év azonos időszakához képest, ami elmarad az előző negyedévi 7,7%-os növekedéstől, de még így is kissé magasabb, mint a várt 7,3%.
- A február havi végleges japán ipari termelés 7,0%-kal nőtt, szemben az előzetes 6,9%-os növekedéssel.
- Az év első hónapjában a várt 11,9%-nál kissé nagyobb mértékben, 12,0%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Kínában. Ugyanezen időszak alatt az ipari termelés a várt 9,0% helyett csak 8,8%-kal növekedett a tavalyi évvel összehasonlítva.

Határidős piacok:
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) pluszban voltak.

Vállalati hírek:

- A horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic interjút adott egy horvát tévéműsorban, amiben a hírek szerint lényegesen barátságosabb hangot ütött meg MOL-INA ügyben. Az nem jó, ha az INA a horvát és a magyar fél küzdőtereként jelenik meg, jelentette ki a horvát miniszterelnök. A MOL fizetett a részvényeiért, ezekhez a részvényekhez irányítási jogok tartoznak. Milanovic kifejtette azt is, hogy ez egy olyan háború, amelyet ő nem kíván megvívni, tiszta játékszabályokat és olyan vállalatot szeretne, amely az adott viszonyok között képes a fejlődésre, a foglalkoztatásra, a fejlesztésekre és befektetésekre, illetve a nyereségét visszaforgatja. Hozzátette, hogy Horvátország elméletileg akár már holnap alapíthat egy új INA-t, és saját magunknak adhatják a koncessziókat, bár itt nem fejtette ki, hogy ez alatt mit is ért, és mit szeretne tenni. A mostani interjú békülékenyebb hangot üt meg, mint amit korábban hallottunk a horvát politika felől. A kérdés, hogy tettek is követik-e a szavakat. Mivel eladni nem sikerült az INA-t, más megoldás nem létezik, mint kiegyezni a MOL-lal. A kérdés inkább az, hogy ez mikor következik be. A megegyezés jelentősen javítana a MOL részvények megítélésén.


- Azonnali hatállyal és közös megegyezéssel távozik az OTP-től Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes. Gyuris a bank ingatlan, kisvállalkozási és agrár divízióját irányította.


- Az MNB 9,5 milliárd forintért megvásárolta a bankoktól az elszámolásokat bonyolító GRIO 86%-át. Az OTP-nek 16,7%-ot részesedése volt a GIRO-ban, így 1,6 milliárd forintot kap majd, míg az FHB nem rendelkezett benne tulajdonrésszel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.