BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább gyengült a forint, rövid távon a holnapi jegybanki kamatdöntésre figyelhet a piac

Pénteken is folytatódott a forint gyengülése, ma reggelre kissé korrigál az árfolyam, de még 309 felett mozog az EUR/HUF kurzusa. 315-ig nyitott a tér, onnan fordulhat az árfolyam - írja az Erste elemzése.

A forint árfolyama pénteken gyengült, egy időre 310 fölé is emelkedett az EURHUF kurzusa. Részben a tovább fokozódó orosz-ukrán feszültségek, részben pedig az MNB csütörtöki bejelentése éreztette hatását, ugyanis a következő hónapokban a kéthetes kötvény átalakításának eredményeként akár 800 milliárd forint is elhagyhatja az országot, ez pedig gyengítheti a forint árfolyamát. Ugyanakkor a múlt csütörtöki jegybanki bejelentések hatása a forint árfolyamára nézve középtávon inkább semlegesnek tekinthető. Ma reggel az EUR/HUF árfolyamában nincs jelentős mozgás, az kissé 310-es árfolyam alatt alakul.

Az állampapírok másodpiacán pénteken – a csütörtöki nagyobb hozamesés után – vegyes irányú, de csak kisebb mértékű változások látszottak a referenciaszintekben. A héten az MNB kamatdöntése és a szerdai kötvényaukciók állhatnak a piaci figyelem fókuszában.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD pénteki oldalazását ma reggel egy erőteljesebb dollárerősödés követte, aminek hatására az árfolyam 1,3823-ra csökkent, de összességében nem változott az a kéthetes trend, miszerint az EUR/USD árfolyam az 1,38-as szint környékén hullámzik. Az orosz-ukrán feszültségek erősödése nem tett jót a tengerentúli börzéknek, a pénteki kereskedés nem sikerült túl fényesen. Nyitás után zuhanásnak indultak az indexek, és látványos mínuszban zárták a napot (Dow -0,85%, Nasdaq -1,74%, S&P500 -0,83%). Eséssel zárták a pénteki kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,25%, DAX -1,54%, CAC40 -0,79%). Ázsiában a Nikkei 1,15%-ot, a Hang Seng 0,37%-ot, a Shanghai index 1,3%-ot csökkent. Márciusban 11%-kal ugrott meg a japán kiskereskedelmi forgalom értéke a tavalyi év azonos időszakához képest, ami felülmúlta a 10,8%-os várakozást is. Hasonló mértékű emelkedésre 1997 óta nem volt példa, ugyanakkor az adat értelmezését nehezíti, hogy az adatot jelentősen megdobta az áprilisi ÁFA emelést megelőző előrehozott fogyasztás, ami különösen az értékesebb fogyasztási cikkek esetében lehetett jelentős. Az árupiacon a WTI ma reggel 101,3 dolláron állt. A Brent kőolajárak esetében tapasztalható felfelé nyomás a WTI-re is pozitívan hatott. A Brent ára elsősorban az orosz-ukrán feszültség miatt nőtt, a befektetők egy része szerint elkerülhetetlen lesz a szankciók bevezetése az oroszokkal szemben. Az amerikai hivatalnokok erre utaló megjegyzései pedig tovább emelték a Brent árfolyamát. A befektetők a válság miatt az aranyat is keresték, az elmúlt napok emelkedésének ez volt a fő oka. Az arany ma reggel 1.302 dollár körül stabilizálódott. Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének áprilisi végleges értéke jobb lett a vártnál, 83 pont helyett 84,1 pontra ugrott a mutató, ami 9 hónapja a legmagasabb érték.

Obama pénteken a nyugati államok vezetőivel egyeztetett az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. Egyelőre nem született megállapodást, de a közeljövőben valószínűleg beutazási tilalmat fognak elrendelni a Putyinhoz közeli személyeknél.

Heti kitekintő:

USA: az előttünk álló héten a Fed kétnapos ülésének kimenetele és a munkapiaci adatok állnak majd a piac figyelmének fókuszában, de számos egyéb fontosabb makroadatot is publikálnak. Ma a függőben lévő lakásértékesítések márciusi adatát, holnap pedig az S&P Case Shiller házárindex februári számait és a Conference Board fogyasztói bizalmi indexének áprilisi adatait teszik közzé. Szerdán az ADP munkapiaci jelentése mintegy előfutára lesz a pénteken esedékes áprilisi átfogó munkapiaci adatoknak. Az ADP-re vonatkozó várakozások szerint a magánszektorban foglalkoztatottak száma 210 ezer fővel bővülhetett. Szerdán az idei első negyedéves GDP előzetes adatát publikálják, valamint magyar idő szerint este 8 órakor teszik közzé a Fed kétnapos ülésének eredményét. A piaci konszenzus szerint további 10 Mrd dollárral csökkenti a Fed a havi eszközvásárlások mennyiségét. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikákat teszik közzé, pénteken pedig az áprilisi átfogó munkapiaci adatok esedékesek. A piaci konszenzus szerint a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma 215 ezer fővel bővült áprilisban a márciusi 192 ezer fő után. A munkanélküliségi ráta 6,6%-ra csökkenhetett a megelőző havi 6,7%-ról. A hét az ipari rendelésállomány márciusi számainak közzétételével zárul.

Eurózóna: a német és az Eurózónás előzetes áprilisi inflációs adatokat publikálják kedden, illetve szerdán. A konszenzus szerint a német éves infláció a márciusi 0,9%-ról, 1,3%-ra, míg az eurózónás 0,5%-ról 0,8%-ra gyorsult áprilisban.

Magyarország: az MNB Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntése lesz a piaci figyelem fókuszában. Várakozásunk szerint további 10bp-al csökkentik az irányadó rátát, és nem zárható ki, hogy az így kialakuló 2,50%-os szinten be is fejeződik a 2012 augusztusa óta tartó monetáris enyhítési ciklus. Szerdán az ipari termelői árak márciusi adatát teszi közzé a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.