BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A múlt hét végi erősödés után kissé gyengül a forint

A hosszú hétvége előtt visszaerősödött a forint, és jelenleg is a 307-es szint körül mozog az EUR/HUF árfolyam. A jelenlegi kép alapján ismét valószínűbb, hogy felfelé mozduljon az árfolyam - írja az Erste elemzése.

A hazai eszközök piacán is nyugodtabb hangualt bontakozott ki múlt héten, az ukrajnai harcok azonban ismét feszült hangulatot eredményezhetnek a feltörekvő piacokon. A forint egyelőre tartja múlt heti erősségét, a kötvénypiacon pedig további hozamcsökkenést láthattunk. A 10 éves állampapírokkal 5,35%-on kereskednek. Az MNB kéthetes eszköz átalakítása miatt számottevő, 20-30 bázispontos hozamcsökkenést láthattunk a rövid és hosszú kötvényeknél egyaránt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az 1,38-as szintről ismételten felfelé fordult az EUR/USD árfolyama, és mivel a Fed sem okozott meglepetést, a vártnak megfelelően 10 milliárd dollárral csökkentette az eszközvásárlás havi mértékét, az árfolyam emelkedése zavartalan volt és ma reggelre egészen 1,388-ig emelkedett a devizapár értéke. A vártnál kedvezőbb makrogazdasági hírek ellenére mérsékelt eséssel zártak pénteken a vezető tengerentúli indexek (Dow -0,28%, Nasdaq -0,08%, S&P500 -0,14%). A nyugat-európai börzéken sem volt túl jó a hangulat pénteken (FTSE100 0,19%, DAX -0,49%, CAC40 -0,65%). Ázsiában a Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot esett, míg a japán piac zárva tartott. A HSBC publikálta az áprilisi végleges kínai PMI értékét, ami 48,1 pont lett, némileg gyengébb, mint az előzetes 48,3 pont, de még mindig magasabb, mint a márciusi 48 pont. A gyenge adat hatására még inkább elromlott az amúgy sem fényes hangulat, így jelentősebb esést láthatunk a kínai részvények árfolyamában. Az árupiacon a WTI ma reggel 100 dollár alatt volt. A Brent emelkedése ellenére a WTI még inkább csökkent a napokban, elsősorban a készletek növekedése miatt. Az USA gazdasága jól teljesít, ennek ellenére jelentősen nő a készlet, az új technológiáknak köszönhetően pedig nő az USA nyersolaj kínálata. Az arany 1.300 dollár fölé nőtt az ukrán feszültség hatására. A befektetők a polgárháborús helyzet kiszélesedésére számítanak a volt szovjet tagköztársaságban.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban a nem mezőgazdasági munkahelyek száma az előző havi 192 ezer után és a várt 215 ezer helyett 288 ezerre nőtt áprilisban. A munkanélküliségi ráta hatéves mélypontra 6,3%-ra zuhant, ami a várakozásoknál és az előző havi 6,7%-nál is lényegesen kedvezőbb. Árnyalja azonban a képet a munkapiacot elhagyók magas száma.

A múlt hét szerdai kamatdöntő ülésen a Fed a várakozásoknak megfelelően 10 milliárd dollárral 45 milliárd dollárra csökkentette az eszközvásárlási programját. A kiadott közleményben arra is utalt a Fed, hogy folytatják a lassítást, ha a munkaerőpiacon folytatódnak a kedvező folyamatok.

A Fitch hitelminősítő negatívról stabilra javította Szlovénia BBB+ besorolásának kilátását.

Ukrajnában továbbra is feszült a helyzet, a hétvégén folytatódtak az összecsapások az ukrán rendfenntartók és az oroszbarát szakadárok között.

Az Európai Bíróság szerdai döntése a devizahitelek kapcsán nem okozott meglepetést, így a kérdést a Kúriának kell majd eldöntenie. A legfrissebb hírek szerint erre már akár a július közepén kezdődő nyári szünet előtt sor kerülhet. Ennek ellenére a jogegységi döntés csak ősszel születhet meg. A Kúria döntése alapul szolgál majd a kormány további lépéseihez. Az uniós bíróság kimondta, hogy a hazai bíróságok vizsgálhatják, hogy tisztességesek-e a szerződések. A magyar bíróság a szerződés érvénytelenítése helyett módosíthatja annak bizonyos pontjait. Az uniós bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. A hazai bíróságok vizsgálhatják a hitelezők által használt devizaárfolyam spread nagyságát.

Heti kitekintő:

USA: viszonylag kevés makrogazdasági adat publikálása várható az előttünk álló héten. Ma a szolgáltatói ISM index áprilisi értékére figyelhet leginkább a piac, ami 54,2 pontra emelkedhetett a konszenzus szerint. Kedden a külkereskedelmi mérleg márciusi adatait, szerdán pedig az első negyedéves termelékenységi és egységbér-költség adatokat publikálják. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikákat teszik közzé. A gazdasági adatok mellett Janet Yellen Fed elnök meghallgatásai lehetnek még érdekesek a befektetők számára. Szerdán az USA Kongresszusának Gazdasági Bizottsága előtt, csütörtökön pedig a Szenátus Költségvetési Bizottsága előtt beszél az elnök.

Eurózóna: a héten az EKB csütörtöki ülése és Draghi elnök sajtótájékoztatója lehet leginkább a fókuszban. Miután az előzetes áprilisi adatok szerint mint az Euróövezet egészében, mind a német gazdaságban emelkedni kezdett az éves infláció, a piaci konszenzus továbbra sem vár semmilyen monetáris enyhítés irányába mutató lépést. Úgy tűnik tehát, hogy az EKB bízhat abban, hogy az infláció lassan elindulhat a 2%-os jegybanki cél irányába. Az EURUSD árfolyama azonban továbbra is kulcsfontosságú annak szempontjából, hogy később az EKB tesz e újabb monetáris lazítást, vagy nem-konvencionális lépést.

Magyarország: a KSH kedden az előzetes márciusi kiskereskedelmi forgalmi adatokat, csütörtökön pedig az előzetes márciusi ipari termelési és külkereskedelmi mérleg adatokat publikálja. Szerdán az államháztartás mérlegének előzetes áprilisi adatairól kapunk információkat. Az adatok mellett az Európai Bizottság ma esedékes ország-előrejelzéseire lehet érdemes figyelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.