BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

El kell-e adni a részvényeket?

A szakemberek is bizonytalanok abban, érdemes-e megfogadni a tanácsot, és kiszállni a részvénypiacból az idén májusban. A növekedési kilátások jók, a rali viszont már lehet, hogy kifutott. A statisztikai adatok az eladás mellett szólnak, de ellenérvek is vannak.

Májusban el kell adni a részvényeket a régi bölcsesség szerint, hosszú évtizedek megfigyelései alapján ugyanis november és április között sokkal nagyobb nyereséget lehet elérni a tőzsdén, mint májustól októberig. A kérdés idén különösen aktuális, a részvényárfolyamok ugyanis egy szűk sávban mozognak nem sokkal a történelmi csúcsok alatt, ráadásul már több mint öt éve tart a bikapiac, aminek előbb-utóbb vége szakadhat. Nem minden évben jön be azonban a papírforma, hogy nyáron esnek a részvények. „Tavaly például nem igazolódott be ez a séma, folyamatos volt az árfolyam-emelkedés” – mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

Az idén is nehéz előre jelezni, mi várható majd a részvénypiacokon. Ha csak a statisztikákat nézzük, jó eséllyel jöhet esés a nyári hónapokban. A tengerentúli tőzsdék idén januárban estek, februárban pedig emelkedtek. Eddig 13 hasonló esztendőt figyeltek meg, ebből 12-ben beigazolódott a tézis, hogy ilyenkor érdemes májusban kiszállni a részvénypiacból. Ugyanakkor novemberben időközi választásokat tartanak az USA-ban, az ilyen években pedig inkább emelkedni szoktak az árfolyamok a nyári hónapokban is.

Ha a puszta számok helyett a fundamentumokat is megvizsgáljuk, akkor is ellentmondásos a kép. A Fed kötvény-visszavásárlási programjának lassítása már valószínűleg nem lesz komolyabb hatással a piacra, ezt a befektetők már beárazták. Az első negyedéves GDP-adat ugyan kedvezőtlen lett az Egyesült Államokban, a munkaerő-piaci és konjunktúramutatók viszont biztatóak, emiatt 2-3 százalékos gazdasági növekedésre számítanak a szakemberek, ami kedvezően hat a részvénypiacokra. Mivel azonban tavaly már 30 százalékot emelkedett az amerikai tőzsde, Blahó szerint ilyen rali után megpihenhet kissé a piac.

Ami az emelkedés ellen szól, hogy a részvénypiac már nem olcsó, sőt enyhén túlértékeltnek számít. Az S&P 500 index rekord közelében van, ahonnan elképzelhető 5-10 százalékos korrekció is a következő hónapokban. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy tovább emelkednek a tőzsdék, ha a befektetők felkapnak egy új szektort, amely profitálni tud a várható gazdasági növekedésből. Blahó szerint ebben az esetben az idén akár 2 ezer pont fölé is emelkedhet a New York-i tőzsde indexe.

Az idén ugyanis az S&P 500 fontos szektorai közül egyik sem teljesített igazán jól. A nem alapvető fogyasztási cikkeket előállító cégek, a pénzügyi vállalatok és a technológiai szektor adja az index kosarának csaknem a felét, ezek pedig nem teljesítettek túl jól, így az S&P alig 2 százalékot emelkedett január óta. A Financial Timesnak nyilatkozó Jim Paulsen, a Wells Capital Management befektetési igazgatója szerint azért nem talál irányt a piac, mert még mindig nem biztos, hogy a gazdasági növekedés 2,5 százalék fölé kerül.

Az optimistább vélemények szerint végre magasabb sebességi fokozatba kapcsolhat a gazdaság, és évente akár 3 százalék fölötti növekedésre lehet majd számítani, ez pedig a nem alapvető fogyasztási cikkeket előállító, a pénzügyi és technológiai cégek fellendülését hozhatja. A pesszimista szólamok szerint pont ezeknek a szektoroknak az utóbbi időszakban tapasztalt alulteljesítése azt jelzi, hogy a várakozásoknál lassabb a fellendülés. Ez az oka annak is, hogy most éppen a defenzív szektorok, az egészségügy és a közműcégek teljesítenek jobban.

Öt részvény, amit el kell adni

A Market Intelligence Center összeállítása szerint van öt olyan részvény, amelytől mindenképpen érdemes lehet megszabadulni. Az egyik a Facebook, amely nagyot száguldott tavaly augusztus és idén február között, azóta viszont gyengébben teljesít. Szintén eladásra javasolják a 3D-s nyomtatásban utazó 3D Systems év eleje óta folyamatosan eső papírjait. Nem jó ötlet a Zyngát sem tartogatni tovább, a cég képtelen hozni a tavalyi árbevételét, nem tudott ugyanis igazán ütős alkalmazást a piacra dobni.

A technológiai óriáscég, az Apple részvényeihez sem érdemes az idén nyáron ragaszkodni, az iPad értékesítési adatok ugyanis nem elég erősek, holott ez a termék lehet a cég jövőjének záloga. A Caterpillar hosszú távú kilátásai ugyan kedvezőek, a szakértők szerint viszont az elmúlt nyolc hónap folyamatos ralija után profitrealizálások várhatók, emiatt eshet az árfolyam.

A technológiai óriáscég, az Apple részvényeihez sem érdemes az idén nyáron ragaszkodni, az iPad értékesítési adatok ugyanis nem elég erősek, holott ez a termék lehet a cég jövőjének záloga. A Caterpillar hosszú távú kilátásai ugyan kedvezőek, a szakértők szerint viszont az elmúlt nyolc hónap folyamatos ralija után profitrealizálások várhatók, emiatt eshet az árfolyam. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.