BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól tartja magát a forint a kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére

Tegnap erősen viselkedett a forint, az emelkedő trendcsatorna aljáig csökkent az EUR/HUF árfolyam. Amennyiben innen letör az árfolyam, akkor ismét a 302-nél mozgó 200 napos mozgóátlagig csökkenhet az árfolyam. Nagyobb azonban a valószínűsége, hogy a trenden belül felfelé mozdul az EUR/HUF kurzusa - olvasható az Erste elemzésében.

Tartja az erejét a forint a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban is, bár a régiós devizákban is látszott az erősödés. A kötvénypiacon további hozamcsökkenést látunk, a 10 éves állampapírokkal 5,33%-on kereskedtek tegnap. A tegnapi DKJ aukción ismét igen élénk volt a kereslet. Összesen 155 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK pedig a meghirdetett 60 milliárd forinttal szemben 90 milliárd forintnyi kötvényt értékesített. Az aukciós átlaghozam újabb történelmi mélypontra, 2,4%-ra esett. A kötvénypiaci hozamesésben nagy szerepe van az MNB legutóbbi döntésének, mellyel kitereli a külföldi szereplőket a 2 hetes kötvényből és a bankokat is államkötvény vásárlásra ösztönzi.

Nemzetközi helyzetkép:

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken, ám a feltörekvő piacokon kedvező volt a hangulat. Ez mind a tőzsdék mind a devizák esetében meglátszott, az orosz rubel is erősödni tudott az elmúlt időszaki gyengélkedések után. Eközben az ukrán-orosz krízis továbbra is borzolja a kedélyeket, a befektetők azonban mintha egyre immunisabbak lennének a hírek kapcsán. A dollár gyengült a tengapi kereskedésben, az EUR/USD kurzusa 1,3875-ről 13928-ra ugrott. Ebben szerepe lehet, a Fed jelentésének is, mely szerint az amerikai bankoknál enyhült a hitelezési gyakorlat, ez pedig növeli a pénzmultiplikátor nagyságát. Ezáltal nőhet a pénzmennyiség a gazdaságban, ami pedig gyengíti a dollárt az euróval szemben. Negatív napot zártak tegnap a tengerentúli börzék, rögtön nyitás után lefelé vették az irányt az indexek és zárásig nem mutattak fordulatot az árfolyamok (Dow -0,78%, Nasdaq -1,38%, S&P500 -0,88%). A nyugat-európai börzék is gyengén teljesítettek a tegnapi kereskedésben (FTSE100 -0,34%, DAX -0,65%, CAC -0,78%). A WTI kőolaj ára ma reggel 100,3 dolláron állt. A tegnapi készletadat jócskán meglepetést okozott, miután 1,8 millió hordóval csökkentek a készletek a várt emelkedés helyett. Az arany ára 1,310 dolláron stagnált. Mindkét piacra hatással volt az ukrán eseménysor: az arany esetében továbbra is vételi érdeklődés van a konfliktus további elmérgesedése okozta félelem miatt, míg az olaj esetében ez szintén pozitív tényező, mivel a piac számít arra, hogy az Oroszország elleni szankció kihat a globális kőolajpiacra is. A Nikkei 2,5%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot esett a mai kereskedésben. A HSBC felmérése alapján a beszerzési menedzserindex értéke a szolgáltató szektorban is csökkent. Az index értéke 51,4 pontra esett a korábbi 51,9 pontról. Az ismét nyitva tartó japán részvénypiacon különösen a technológiai szektor teljesít gyengén, ami nagy súlyának eredményeként lehúzza az index értékét is.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Márciusban az amerikai külkereskedelmi egyenleg 40,4 milliárd dolláros mínuszt mutatott, ami valamivel magasabb a várt 40 milliárd dollárhoz képest.

Ma Janet Yellen Fed-elnök a gazdasági kilátásokról beszél a Kongresszus Gazdasági Bizottsága előtt. Várhatóan továbbra is utal az eszközvásárlási program (QE3) fokozatos kivezetésére, de a kamatemelés kezdete még homályban maradhat.

Az érintett 11 uniós ország pénzügyminisztere tegnap arról döntött, hogy 11 tagállamban legkésőbb 2016-ig fokozatosan vezetik be a tőkepiaci tranzakciós adót. Ettől 3,5 milliárd eurós bevétel várható a becslések szerint.

Az euróövezetben márciusban 0,3%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, ami felülmúlta a piaci várakozásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.