BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem túl tetszetős a tőzsdei mozgás

Igaz, hogy csúcsközelben vannak a fejlett piacok, de egyelőre nem nagyon tudnak innen elmozdulni, megy a jojó effektus. Már odáig fejlődött, hogy napon belül is komoly mozgásokat láthatunk - írja az Erste elemzése.

Tegnap a DAX cirka egy órányi nyugodt kereskedést követően szinte egyetlen pillanat alatt hatalmas nagyot zuhant. Eközben semmilyen komolyabb új hírt nem lehetett látni, ráadásul technikailag sem volt indokolt a hatalmas zuhanás. A piac végül a jó amerikai adatok hatására megnyugodott, és csak kis mínuszban zárt. Valljuk meg, ez a mozgás nem túl tetszetős.

A DAX esetében ma négy gyorsjelentést is láttattunk, amelyek vegyesen sikerültek. Így innen nem várhatunk kiugró hatást az index mozgására nézve. Ugyanakkor a tegnapi napvégi mozgás folytatódhat, így enyhe emelkedésre számítunk. Az index még mindig a 20-30 napos mozgóátlag felett van a tegnapi időleges alábukás után.

Itthon a BUX már a 30 napos mozgóátlag alatt evickél. Ma megpróbálhat visszamászni fölé (17551), de ez nehéz feladat lesz.

Nemzetközi hírek
USA

- A gyenge nyitást éles fordulat követte a tengerentúli börzéken, és a hegymenet egészen piaczárásig kitartott (Dow 0,11%, Nasdaq 0,34%, S&P500 0,21%).
- Egy fontosabb makrogazdasági adatot publikáltak tegnap a tengerentúlon, az ISM szolgáltatóipari index áprilisi értékét. A mutató az előző havi 53,1 pontról 55,2 pontra emelkedett, ami meghaladja az 54 pontos várakozásokat.
- Tegnap nyitás előtt publikálta negyedéves számait a Pfizer. A gyógyszergyártó 11,35 milliárd dolláros árbevételt realizált az elmúlt három hónapban, miközben az elemzők 12,04 milliárd dollárra számítottak. A tisztított részvényenkénti profit valamivel jobb lett a vártnál: 55 cent helyett 57 cent. A cég módosíthatja a teljes évre vonatkozó várakozásait, de az AstraZeneca felvásárlásának ügye miatt ez csak későbbre várható. A papír árfolyama 2,5%-os mínuszban zárta a kereskedést.

Európa
- A fokozódó ukrán feszültség miatt bizonytalan hangulatban kezdődött a kereskedés a nyugat-európai börzéken. A kereskedés második felében már javult a hangulat, de a DAX index így is a negatív oldalon zárta a napot (FTSE100 0,19%, DAX -0,27%, CAC40 0,11%).
- Az Európai Bizottság tegnap megjelent közleménye szerint az EU28 1,6%-kal, míg az euró zóna 1,2%-kal bővülhet 2015-ben.
Olaj, arany
- A WTI 99,5 dolláron állt ma reggel. A csökkenéshez hozzájárultak a növekvő készletekről szóló hírek. Az USA készletei 80 éve nem látott csúcsokon vannak, de a kínálat tovább nő, amit az élénkebb gazdaság sem tud felszívni. A líbiai hírek is negatívan hatottak, mivel az arab ország termelése növekedett, miután a kormány kiegyezett a lázadó törzsekkel.
- Az arany esetében továbbra is az ukrán válság okozott vételi érdeklődést, az árfolyam 1.310 dollár volt. Sokan a szituáció elmérgesedésére számítanak, ami növeli az arany iránti keresletet.

Devizák
- A negatív hangulatban ismét tovább gyengült a forint az euróval szemben, így az EURHUF árfolyama egy nap leforgása alatt 307,3 közeléből 308,3-ig ugrott. A mai nap során a 308,5-ös ellenállást lesz érdemes figyelni, ugyanis ha ezt áttöri, akkor felgyorsulhatna a forint gyengülése.
- Minimális elmozdulás volt csak látható az EUR/USD árfolyamában, melynek technikai képén egy beszűkülés figyelhető meg, aminek eredményeként a jelenlegi 1,388-as szint környékéről nehéz lesz elmozdulnia.

Távol-Kelet
- A fontosabb ázsiai piacok közül egyedül Shanghai (+0,4%) volt nyitva.
- A hongkongi és a szöuli tőzsde egy buddhista ünnep miatt, míg a japán részvénypiac nemzeti ünnep miatt tart ma zárva.
- Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 2,5%-os alapkamaton.

Határidős piacok
- Mind az amerikai (Dow, S&P, Nasdaq), mind az európai (DAX) határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé I. negyedéves eredményét a Richter.

Várt alatti számokat publikált az Adidas. Az árbevétel 3,53 milliárd euró lett, szemben a várt 3,61 milliárd euróval. A bruttó eredményhányad 49,1% lett, szemben a várt 49,4%-kal. Az adózott eredmény is csalódást okozott, 204 millió euró lett, szemben a 219 millió eurós elemzői konszenzussal. Ugyanakkor a vállalat megerősítette a 2014-es eredményvárakozásokat, vagyis 49,5% és 49,8% közötti bruttó marzs, 8,5-9% üzemi eredményhányad és 830-930 millió euró közötti nettó eredmény az év egészére nézve. Az elemzői vélemények szerint azonban egyre kisebb az esélye, hogy az idei célokat sikerül elérnie a vállalatnak.

A legnagyobb növekedést változatlan devizaárfolyamok mellett számolva Latin-Amerikában és a fejlődő európai országokban érte el az Adidas, de ezt a növekedést nagyrészt elvitte a negatív devizahatás. A fejlődő Európában deviza semlegesen 28%-os volt az évesített növekedés, azonban euróban ez már csak 10%. Latin-Amerikában a 19%-os növekedés euróban már 3%-os visszaesést eredményezett a régiós devizák leértékelődésének következtében, vagyis hiába tudott növekedni a reálfolyamatok szintjén több térségben is az Adidas, ebből a kedvezőtlen pénzügyi környezet miatt kevés csapódott le az eredményben, sőt, bár összességében változatlan devizaárfolyamon kalkulálva stagnált az árbevétel, euróban mégis 6%-os csökkenés volt tapasztalható. A vártnál gyengébb eredmény hatására negatív árfolyam reakcióra számítunk ma, amit ellensúlyozhat, hogy elsősorban pénzügyi, és nem reálfolyamatok gyengítették az eredményt.

Az Adidas meg nem erősített hírek szerint értékesítené a Rockport nevű egységét, amiért, több mint 300 millió eurót remél.

A BMW ma reggel publikált első negyedéves gyorsjelentése ezúttal sem okozott csalódást a befektetőknek, a társaságnak sikerült felülteljesíteni az elemzői konszenzust. A BMW adózás előtti nyeresége 2,17 milliárd euró volt az elmúlt három hónapban, miközben az elemzők 2,01 milliárd eurót vártak. Az üzemi eredmény 2,09 milliárd euró volt 2,04 milliárd euró helyett, az üzemi marzs 9,5% körül alakult (az Audinál ez 7%, a Mercedesnél 10,1%). Az árbevétel 17,55 milliárd euróról 18,3 milliárd euróra bővült, a piac 18,24 milliárdot várt. A nettó eredmény is szépen alakult: 1,38 milliárd euró helyett 1,46 milliárd euró lett, ami 11,3%-os bővülést jelent éves alapon. A BMW csoport több mint 487 ezer darab gépjárművet értékesített az év első három hónapjában, ami 9%-os bővülésnek felel meg. Kína és Japán volt az értékesítések motorja, ahol 25%-kal több autót adtak el az első negyedévben. A Rolls-Royce közel 40%-os növekedést ért el, ellenben a MINI eladások 12,4%-kal estek vissza. A 3-as és 5-ös széria mellett az X modellek voltak a legnépszerűbbek. A menedzsment megerősítette az eredményvárakozásait, 2014-ben több mint 2 millió darab járművet adhat el a vállalatcsoport. A cég szerint az eladások mellett a profitabilitás is tovább javulhat, az új modellek (4-es széria, i3 és i8-as típusok) is segíthetik a növekedést.

A Fiat ma fogja publikálni első negyedéves eredményét és a következő 5 évre szóló stratégiáját is.

Lényegében a vártnak megfelelő eredményt publikált ma reggel a Linde. Az árbevétel 4,05 milliárd euró lett, kissé magasabb, mint a várt 3,99 milliárd, ugyanakkor az operatív (EBIT) eredmény 927 millió eurós értéke kissé csalódásnak tekinthető a várt 945,3 millióhoz képest. Az adózott eredmény 290 millió euró lett, ami gyakorlatilag megegyezik a várt 294 millió euróval. A Linde megerősítette a 2014-es eredményvárakozásokat. A társaság 2016-os célja 5 milliárd eurós operatív profit, míg a korrigált ROE-re vonatkozó előrejelzése 14%.

Bár a Lufthansa első negyedéves árbevétele kissé elmaradt a Bloomberg által gyűjtött elemzői várakozásoktól, de eredmény tekintetében felülmúlta azokat, ami ismét a társaság hatékonyságának növekedésének irányába mutat. A teljes árbevétel a várt 6,53 milliárd euró helyett 6,46 milliárd euró lett, de az operatív eredmény ennek ellenére is csak 245 millió eurós veszteséget mutatott szemben a várt 283,4 millió eurós veszteséggel. Az adózott eredmény az elemzők által előre jelzett 333 millió eurós veszteség helyett mindössze 252 millió eurós mínusz lett, ami jelentős javulás a tavalyi első negyedéves 458 millió eurós veszteséghez képest is. A Lufthansa megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásait, mely szerint 1,3 és 1,5 milliárd euró között lehet az operatív eredmény, ami megfelel az 1,41 milliárdos elemzői konszenzusnak. Jövőre a társaság 2,65 milliárd eurós célt tűzött ki, amivel szemben az elemzők még mindig pesszimisták, és csak 2,13 milliárd eurót várnak a Bloomberg adatok alapján. A Lufthansa a korábbi 6,8 milliárd euró helyett már csak 6,7 milliárd eurónyi üzemanyag kiadással számol, ami segítheti a társaságot a 2014-es eredménycélok elérésében. Mivel a társaság ismét bizonyította, hogy jó úton halad a hatékonyság növelése és a kitűzött célok elérésében, sőt eredménysoron felülmúlta a várakozásokat is, így az árfolyam emelkedésére számítunk a mai kereskedésben. A légitársaság azt is bejelentette, hogy tovább folynak a tárgyalások a pilótákkal, de nem zárható ki egy újabb sztrájk, azonban megítélésünk szerint az nem befolyásolná jelentősen a vállalat eredményét, hiszen a legutóbbi sztrájk becsült költsége is 70 millió euró körül alakult.

A Siemens 140 turbinát fog szállítani egy Dél-nyugat Ontarióban található szélerőmű farmnak. A szerződés részletei, például a karbantartásról szóló megállapodás egyelőre nem ismertek. A szélpark 2015 közepén kezdheti meg működését, és 100 ezer háztartást láthat majd el elektromos árammal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.