BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oldalazás várható a főbb piacokon

Az orosz-ukrán feszültség az enyhülés helyett egyre inkább fokozódik. Ez pedig nem jó a piacoknak. Ugyanakkor mostanra megtanult ezzel együtt élni a piac, így ennek a hatása limitált annak ellenére, hogy a hétvégén már több mint 40 ember meghalt, a hírek szerint ukrán helikoptereket is lelőttek a felkelők - olvasható az Erste elemzésében.

Közben az USA-ban a munkaerőpiac gyors ütemben tér magához. Az áprilisi alulfoglalkoztatottság 12,3 százalékra csökkent az előző havi 12,7 százalékról, miközben a munkanélküliségi ráta 6,3 százalék lett a várt 6,6 százalék helyett (6,7 százalék volt márciusban). Ez pozitív, míg a kínai lassulás továbbra is aggasztó. A ma reggeli végleges beszerzési index rosszabb lett a vártnál, s így az ázsiai piacok inkább dél felé mozdultak el.

Ma a főbb piacokon oldalazást várunk, és itthon is kisebb csökkenés lehet a nap végére az eredmény.


USA
- A vártnál kedvezőbb makrogazdasági hírek ellenére mérsékelt eséssel zártak pénteken a vezető tengerentúli indexek (Dow -0,28%, Nasdaq -0,08%, S&P500 -0,14%).
- A pénteken publikált nem mezőgazdasági munkahelyek száma lényegesen a várakozások felett alakult. Az előző havi 192 ezer után és a várt 215 ezer helyett 288 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta hatéves mélypontra 6,3%-ra zuhant, ami a várakozásoknál és az előző havi 6,7%-nál is lényegesen kedvezőbb.
- A múlt hét szerdai kamatdöntő ülésen a tengerentúli jegybank a várakozásoknak megfelelően 10 milliárd dollárral 45 milliárd dollárra csökkentette eszközvásárlási programját. A kiadott közleményben arra is utalt a Fed, hogy folytatják a lassítást, ha a munkaerőpiacon folytatódnak a kedvező folyamatok.
- Az ISM szolgáltatóipari index áprilisi értékét publikálják délután a tengerentúlon

Európa
- A nyugat-európai börzéken sem volt túl jó a hangulat pénteken (FTSE100 0,19%, DAX -0,49%, CAC40 -0,65%).
- A Fitch hitelminősítő negatívról stabilra javította Szlovénia BBB+ besorolásának kilátását.
- Ukrajnában továbbra is feszült a helyzet, a hétvégén folytatódtak az összecsapások az ukrán rendfenntartók és az oroszbarát szakadárok között.

Olaj, arany
- A WTI ma reggel 100 dollár alatt volt. A Brent emelkedése ellenére a WTI még inkább csökkent a napokban, elsősorban a készletek növekedése miatt. Az USA gazdasága jól teljesít, ennek ellenére jelentősen nő a készlet, az új technológiáknak köszönhetően pedig nő az USA nyersolaj kínálata.
- Az arany 1.300 dollár fölé nőtt az ukrán feszültség hatására. A befektetők a polgárháborús helyzet kiszélesedésére számítanak a volt szovjet tagköztársaságban.

Devizák
- A hosszú hétvége alatt a forint árfolyama némileg gyengült az euróval szemben, így az EUR/HUF árfolyam 307,9-ig emelkedett.
- Az 1,38-as szintről ismételten felfelé fordult az EUR/USD árfolyama, és mivel a Fed sem okozott meglepetést (a vártnak megfelelően 10 milliárd dollárral csökkentette az eszközvásárlás havi mértékét) az árfolyam emelkedése zavartalan volt, ma reggelre egészen 1,388-ig emelkedett a devizapár értéke.

Távol-Kelet
- A Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot esett, míg a japán piac zárva tartott.
- A HSBC publikálta az áprilisi végleges kínai PMI értékét, ami 48,1 pont lett, némileg gyengébb, mint az előzetes 48,3 pont, de még mindig magasabb, mint a márciusi 48 pont. A gyenge adat hatására még inkább elromlott az amúgy sem fényes hangulat, így jelentősebb esést láthatunk a kínai részvények árfolyamában.
- Márciusban a kiadott építési engedélyek száma a várt 31% helyett, mindössze 20%-kal növekedetett Ausztráliában az egy évvel korábbi értékhez képest.

Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.

Vállalati hírek
- OTP, FHB: Múlt szerdán kihirdette devizahitelekkel kapcsolatos ítéletét az Európai Bíróság, melynek értelmében a magyar Kúria szükség esetén módosíthatja a tisztességtelen szerződési feltételeket.
- Az uniós bíróság kimondta, hogy a hazai bíróságok vizsgálhatják, hogy tisztességesek-e a szerződések
- A magyar bíróság a szerződés érvénytelenítése helyett módosíthatja annak bizonyos pontjait
- Az uniós bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs
- A hazai bíróságok vizsgálhatják a hitelezők által használt devizaárfolyam spread nagyságát Az Európai Bíróság döntése nem okozott meglepetést, így a kérdést a Kúriának kell majd eldöntenie. A legfrissebb hírek szerint erre már akár a július közepén kezdődő nyári szünet előtt sor kerülhet. Ennek ellenére a jogegységi döntés csak ősszel születhet meg. A Kúria döntése alapul szolgál majd a kormány további lépéseihez.
- A PannErgy múlt szerdai közgyűlése úgy döntött, hogy a cég idén sem fizet osztalékot.

A vártnál kedvezőbb eredményről számolt be pénteken a BASF, amire áremelkedéssel reagált az árfolyam, így az idei csúcsot (84,6 euró) tesztelte a kurzus. Az árbevétel 19,5 milliárd euró lett az első negyedévben, szemben a várt 19,3 milliárddal, az EBITDA 2,95 milliárd eurós értéke szintén felülmúlta a várt 2,85 milliárd eurót. Az adózott eredmény sem okozott csalódást 1,48 milliárd eurós értéke felülmúlta a becsült 1,41 milliárd eurót. A várt fölötti eredmény elsősorban a mezőgazdaság és az autóipar magasabb árbevételének köszönhető. A társaság megerősítette a 2014-es várakozásokat.

Szálingóznak a hírek a Merck&Co. OTC üzletágának eladásáról. Magukat megnevezni nem kívánó, az ügyhöz közel álló források szerint a Bayer jelenleg exkluzív tárgyalásokat folytat az üzletág megvásárlásáról. Cserébe kézpénzt illetve üzletrészeket (onkológia és az állat-egészségügy) adna át, mintegy 14 milliárd dollár értékben. Ez eddig is tudott volt, viszont a legújabb hírek szerint napokon belül megszülethet a megegyezés. Ha esetleg sikertelenül zárulnak a tárgyalások, akkor további vevőjelölttel folytatódnának az egyeztetések. A tranzakció méretesnek számít, hiszen a jelenlegi részvényár (100 euró) 12 százalékára rúg. Ugyanakkor egy sikeres együttműködés kialakítása további komoly értéknövekedést hozhat mind a két cég számára. A Bayer jelenlegi eladósodottsága 35 százalékra rúg, amelyet ha 50 százalékra növel, akkor mintegy 4,7 milliárd eurót, azaz a vételár cirka felét fizetné ki készpénzben. Persze ekkor szerintünk már túl magas lenne az eladósodottsága, ezért azt gondoljuk, hogy a tranzakció nagyobb része eszköz átruházásokban, vagy közös vállaltok alakításában valósulna meg.
A Credit Suisse 59 eurós célár mellett a korábbi felülsúlyozás helyett semleges minősítéssel látta el a BNP Paribas-t.

A BMW csoport áprilisi értékesítései 2%-kal 30 ezerre emelkedtek az USA-ban. A BMW márka 8,5%-ot emelkedett, míg a Mini csaknem 25%-os visszaesést mutatott. Az idei évben az április egy viszonylag gyengébb hónap lett, ugyanis csoportszinten január eleje óta 2,5%-os volt a növekedés. A növekedés nagyrészt az X3-as modellnek volt köszönhető, ami új motorral kapható, itt 85%-os bővülés volt tapasztalható tavaly áprilishoz képest.

A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes csaknem 30 ezer gépkocsit értékesített áprilisban Amerikában, ami csoportszinten 12,1%-os éves növekedést jelent. A Mercedes márka 26 ezer gépkocsit értékesített, ami 9,5%-os növekedésnek felel meg. Különösen az E és az S osztály teljesített jól, 36% és 73%-os növekedéssel.

A Chrysler áprilisi eladásai 14%-kal növekedtek Amerikában, ami még így is elmaradt a várt 15,7%-tól. A márkák szerinti bontás alapján a Chrysler 21%-ot csökkent, a Jeep 52%-ot növekedett, a Fiat pedig 10%- os emelkedést tudott felmutatni.

A Siemens hamarosan megállapodhat a milliárdos befektető, Wilbur Ross vezette csoporttal a német cég logisztikával és különböző repülőtéri rendszerekkel foglalkozó üzletágának eladásáról. Az értékesítés beleillik a Siemens stratégiájába, miszerint a gyengén teljesítő üzletágaktól megválnak, és a fő tevékenységekre fókuszálnak. A Siemens a munkahelyek megvédése érdekében egy kisebbségi részesedést szeretne megtartani. A csomag- és poggyászkezelő rendszereket gyártó divíziónak összesen 3500 alkalmazottja van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.