BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább gyengült a forint

A forint ismét a gyengülő trend irányába fordult, 308 körül mozog az EUR/HUF kurzusa. Egyelőre elszállt a lehetőség, hogy a 302-nél húzódó 200 napos mozgóátlagot visszatesztelje az árfolyam. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy trend alapján 310-311-ig gyengül a hazai fizetőeszköz - írja az Erste elemzése.

A forintgyengülés mögött a feszült ukrajnai helyzet mellett az MNB korábbi döntése is áll, ez ugyanis a kéthetes kötvényekből 800 milliárd forint külföldi tőkét söpörhet ki, ami jó eséllyel elhagyja az országot. Amennyiben az MNB interveniál, úgy a forintra nehezedő nyomás mérsékeltebb lehet, kérdés azonban, hogy milyen árfolyam mellett lép be a piacra a jegybank. A kötvénypiacon nem volt változás tegnap, a 10 éves papírokkal 5,35%-on kereskednek. Ma az ÁKK 3 hónapos diszkontkincstárjegyeket dob piacra, 60 milliárd forint értékben. Várhatóan ismét igen élénk lesz a kereslet, és a meghirdetett mennyiségnél jóval többet ad el az adósságkezelő.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon minimális elmozdulás volt csak látható az EUR/USD árfolyamában. A devizapár technikai képén egy beszűkülés figyelhető meg, aminek eredményeként a jelenlegi 1,388-as szint környékéről nehéz lesz elmozdulnia. A gyenge nyitást éles fordulat követte a tengerentúli börzéken, és a hegymenet egészen piaczárásig kitartott (Dow 0,11%, Nasdaq 0,34%, S&P500 0,21%). A fokozódó ukrán feszültség miatt bizonytalan hangulatban kezdődött a kereskedés a nyugat-európai börzéken. A kereskedés második felében már javult a hangulat, de a DAX index így is a negatív oldalon zárta a napot (FTSE100 0,19%, DAX -0,27%, CAC40 0,11%). A fontosabb ázsiai piacok közül egyedül Shanghai (+0,4%) volt nyitva. A hongkongi és a szöuli tőzsde egy buddhista ünnep miatt, míg a japán részvénypiac nemzeti ünnep miatt tart ma zárva. Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 2,5%-os alapkamaton. Az árupiacon a WTI 99,5 dolláron állt ma reggel. A csökkenéshez hozzájárultak a növekvő készletekről szóló hírek. Az USA készletei 80 éve nem látott csúcsokon vannak, de a kínálat tovább nő, amit az élénkebb gazdaság sem tud felszívni. A líbiai hírek is negatívan hatottak, mivel az arab ország termelése növekedett, miután a kormány kiegyezett a lázadó törzsekkel. Az arany esetében továbbra is az ukrán válság okozott vételi érdeklődést, az árfolyam 1.310 dollár volt. Sokan a szituáció elmérgesedésére számítanak, ami növeli az arany iránti keresletet. 

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban az ISM szolgáltatóipari index áprilisban az előző havi 53,1 pontról 55,2 pontra emelkedett, ami meghaladja az 54 pontos várakozásokat.

Az Európai Bizottság tegnap megjelent előrejelzései szerint az EU28 1,6%-kal, míg az Eurózóna 1,2%-kal bővülhet 2015-ben.

A KSH ma reggeli adatközlése szerint 8,3%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom márciusban, tavaly márciushoz viszonyítva. A februári növekedés 4,3% volt, amit az előzetes adathoz képest, jelentősen lefelé korrigáltak a dohányipari forgalom mérés módszertanának torzító hatása miatt. Ez a hatás a márciusi statisztikát is érintheti, így a végleges adat etúttal is jelentősen (kb. 2,5 százalékponttal) alacsonyabb lehet a most publikált előzeteshez képest. A KSH szerint az élelmiszer fogyasztás 7,9%-kal nőtt, míg a nem-élelmiszer típusú vásárlások 8,4%-kal, az üzemanyag felhasználás pedig 9,5%-kal nőtt. Bár erősen torzított az adat, a tendenciát jól mutatja, hogy élénkülés tapasztalható a kiskereskedelemebn. Ez összhangban van a mi várakozásainkkal, az év további részében is maradhat a fellendülés a 12 éves mélypontról. Az idei GDP növekedési várakozásunk (2,3%) jelentős részét (1 százalékpontot) a lakossági fogyasztás 1,5%-os várt bővülése magyarázza.

Az Európai Bizottság tegnap tette közzé az EU országokra vonatkozó tavaszi előrejelzéseit. Magyarország kapcsán a mi várakozásainkhoz nagyon hasonló számokat tett közzé. Idén 2,3%-kal, jövőre 2,1%-kal bővülhet a gazdaság, így a Bizottság is némi lassulást vár jövőre, ahogy mi is, elsősorban a kormányzati beruházások kisebb szerepe miatt. Az infláció 1% lehet az EB szerint, míg mi 0,7%-os átlagos árnövekedéssel kalkulálunk, jövőre a Bizottság 2,7%-ot, mi 2,8%-ot várunk. Az EB is azt várja, hogy nőhet az államadósság idén, a GDP 80,3%-ára, annak ellenére, hogy 3% alatt marad mindkét évben a költségvetési hiány. Ez szintén egybevág a mi előrejelzésünkkel, a bruttó államadósság a tavalyi „szépített” adat miatt nőhet idén. Decemberben a kormányzati tartalékok megfeleződtek a novemberihez képest, ami így a GDP arányában, 2,4 százalékponttal javította a mutatót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.