BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább ketyeg a magyar nyugdíjbomba

A nemzetgazdasági tárca szerint 2060-ra a magyar nyugdíjkiadások a GDP 12,4 százalékára emelkednek a 2010-es 11,9 százalékról - írja a Figyelő. Az NGM szerint ezzel Európa élvonalába kerülhetünk.

A kormány a jelenlegi nyugdíjasok helyzetét igyekszik könnyebbé tenni, például a rezsicsökkentéssel. Arról, hogy mi lesz 10-15 év múlva, egyáltalán nem szól a kabinet kommunikációja. A kormány ugyanakkor feltehetően tisztában van a probléma súlyosságával - írja a lap. A Brüsszelnek benyújtott konvergenciajelentés részletesen foglalkozik a nyugdíjrendszerrel. A dokumentum alapján a kormány bízik abban, hogy a jelenleg alacsony magyar aktivitási ráta emelkedik, és egyre többen lépnek be, lépnek vissza a munkaerőpiacra. A hatályos szabályozás értelmében 2022-re fokozatosan 65 évre emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár.

A következő 15 évben több mint 2 millió ember, a GYES-generáció java nyugdíjba megy. Ugyanebben az időszakban a munkaerő piacra várhatóan mindössze másfél millió ember lép be. Így 15 év múlva a magyar nyugdíjrendszerből alaphangon is jó félmillió járulékfizető hiányzik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.