BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jegybanki kamatcsökkentések várható folytatódása nyomasztja a forintot

Nem változott a forint a tengapi kereskedésben, 307 körül mozog az EUR/HUF kurzusa. A tér azonban továbbra is nyitott a 310-es szint felé, de a 314-es lokális csúcs jelenti a következő fontosabb ellenállást - írják az Erste elemzői.

A devizahitelekkel kapcsolatos tegnapi döntésre sem változott nagyon a forint, a döntés bejelentését követő első reakció pozitív volt, míg később visszarendeződött az árfolyam. Középtávon a kormány devizahitelekkel kapcsolatos várható döntése és a további MNB kamatdöntések negatívan, a hatalmasra duzzadt magyar külső egyensúlyi pozíció viszont pozitívan hat a hazai fizetőeszközre. A kötvénypiacon folytatódott némileg a korrekció, 4,52%-on kereskednek a 10 éves állampapírokkal, mely 6 bázisponttal haladja meg a pénteki értéket. Az ÁKK a mai aukción 60 milliárd forint értékben hirdet 3 hónapos DKJ-t, 2,3% a másodpiaci referenciahozam.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi piacokon továbbra is a geopolitikai feszültségek borzolják a kedélyeket. Obama amerikai elnök támogatná a katonai beavatkozást Irakban, a szunnita fegyveresek támadása után. Döntés azonban még nem született ezügyben. Az új ukrán államfő, Porosenko pedig részletes béketervvel állna elő még ezen a héten.  A dollár korrigált tegnap az euróval szemben, és 1,353-ról 1,357-ig emelkedett az EUR/USD árfolyam. Az 1,358-nál található ellenállás azonban megállította az emelkedést és a reggeli kereskedésben már egy fordulat körvonalazódik. Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, az indexek végig oldalaztak, de a nap második felében már felfelé vették az irányt és mérsékelt pluszban zárták a napot. A nyugat-európai börzéken nem volt felhőtlen a hangulat, a nap eleji gyenge kezdést követően emelkedésbe kapcsoltak a piacok, de a záráshoz közeledve ismét elromlott a hangulat és a pirosban fejezték be napot az indexek (FTSE100 -0,34%, DAX -0,29%, CAC40 -0,73%). A WTI kőolaj 106,6 dolláron állt ma reggel, a tegnapi 107 dollár feletti szintekről tehát gyengült a fekete arany ára. A visszaesésnek inkább technikai okai voltak, de közrejátszott azt is, hogy az iraki lázadók lendülete csökkent. A piac számít arra, hogy csökken az USA készletei is mintegy 750 ezer hordóval, mivel a nyári időszakban nő az olaj iránti kereslet, amit a nagyobb kínálat sem tud ellensúlyozni. Az arany 1,265 dolláron zárt, a piac az iraki események mellett a Fed két napos találkozójára is figyel. A Távol-Keleten vegyes képet láthatunk, a japán index felfelé, a kínai tőzsdék pedig lefelé mozogtak a hajnali kereskedésben (Nikkei 0,29%, Hang Seng -0,51%, Shanghai -0,91%). A határidős indexek a pozitív tartományban mozognak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index júniusban jobban alakult a vártnál. Az indikátor a piacot meglepve nem csökkent, hanem 19,28 pontra emelkedett, miközben az elemzők csak 15 pontra számítottak.

Az euróövezeti májusi végleges inflációs adat nem okozott meglepetést, a vártnak megfelelően 0,5% volt a fogyasztói árak emelkedése éves alapon.

Számos makroadat jelenik meg ma a tengerentúlon, a májusi inflációs adat mellet, többféle lakáspiaci adatról is képbe kerülhetünk. Ma a német ZEW intézet publikálja a Németországra és az Euróövezetre vonatkozó konjunktúra indikátorát.

A Kúria tengapi döntése az árfolyamrés kapcsán megfelelt a várakozásoknak, tisztességtelennek minősítve azt. Az árfolyamkockázat kapcsán is a vártnak megfelelő döntés született, csupán egyes esetekben tisztességtelen, hogy az ügyfél viseli azt, ha a szerződés nem tájékoztatott megfelelően. A legnagyobb homály továbbra is az egyoldalú kamatemeléseket övezi, azokban az esetekben volt tisztességtelen a gyakorlat, ha nem volt kellően transzparens és nem teljesíti a Kúria által korábban is lefektetett elveket. A legfelsőbb bírói szerv tagja szerint ez a szerződések nagy részét érintheti. A végső döntés a kormány kezében van,  mely Rogán Antal tegnapi nyilatkozata alapján őszre várható. A Fidesz szerint 400-500 milliárd forint járhat vissza az ügyfeleknek. Korábban úgy kalkuláltuk, hogy az árfolyamrés 100 milliárd forint, az egyoldalú kamatemelések visszafizetése pedig 350 milliárd forintos terhet jelenthet a bankszektornak. A piac alapvetően pozitívan reagált a hírre, mivel a legrosszabb szcenárió – hogy az árfolyamveszteség egészét a bankok vállalják – elhárult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.