BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mibe volt érdemes befektetni?

A befektetési alapok több mint 85 százaléka ért el pozitív hozamot az idén év elejétől számítva a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint.

A legtöbbet az elmúlt öt hónapban az ismét magukra találó feltörekvő piaci részvényalapokkal lehetett keresni. A legmagasabb hozamot a török tőzsdén befektető konstrukciók érték el, az OTP és az Aegon alapjai 27-28 százalék közötti teljesítményt nyújtottak az év eleje óta. Szintén jól hasított a Quantis indiai részvényalapja, az egyik forintos sorozat hozama az idén 25 százalék fölött van. A részvényalapok közül a klímaváltozás tematikájúak ebben az évben is kiemelkedő hozamot értek el eddig, az OTP, az Aegon és a K&H zöld alapjai is kétszámjegyű hozamokkal büszkélkedhetnek.

Az egyre kedveltebb abszolút hozamú kategóriában az idén is a divatos, felkapott részvényeket vásárló OTP Trend érte el eddig a legjobb teljesítményt, május végéig több mint 9,5 százalék volt a hozama.

Viszonylag magas, 7 százalék körüli hozamot ért el ezen kívül az OTP-s alapok közül az G10 Euró és az EMDA is. A nagyméretű, több tíz milliárd forintos vagyonú abszolút hozamú alapok közül a Concorde Columbusnak sikerült eddig a legjobban az esztendő, öt hónap alatt több mint 5 százalékot hozott a befektetőknek. A legnagyobb abszolút hozamú alap, az OTP Supra 2,66 százalékot ért el május végéig, a második legnagyobb konstrukció, a Concorde VM viszont enyhe mínuszban jár január óta.

Szépen kerestek az utóbbi hetek hozamcsökkenésén a hosszú kötvényalapok, jellemzően 5-8 százalék közötti hozamokat étek el öt hónap alatt. A lakosság körében lényegesen kedveltebb rövid kötvényalapokban is maradt még lendület, többen közülük 5 hónap alatt elértek akkora hozamot, mint az akciós betétek egy év alatt, három alap 3,5 százalék fölötti hozamot ért el. A legnagyobb hazai befektetési alap, az OTP Optima 1,83 százalékot ért el május 30-ig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.