BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarolnak a vegyes alapok

Átlépte az 500 milliárd forintos lélektani határt a vegyes alapok vagyona. Az éveken át háttérbe szorított alapkategória másfél éve került a figyelem középpontjába, és az idén 165 milliárd forintnyi friss pénzt vonzott a jó visszatekintő hozamoknak köszönhetően.

A vegyes alap az idei év egyik legnagyobb sikertörténete. Az első hét hónapban csaknem 165 milliárd forintnyi friss, döntő többségében lakossági megtakarítást vonzott ez az alaptípus, így a vagyonuk július végére a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint túllépte az 500 milliárd forintos lélektani határt. Egészen pontosan 505,6 milliárd forint volt a múlt hónap végén az 59 hazai vegyes alapban, ezzel ez a kategória lett a negyedik legnagyobb a hazai alapok körében a pénzpiaci, a kötvény- és az abszolút hozamú konstrukciók mögött megelőzve a tőkevédett alapokat.

A vegyes alapokat három csoportba sorolja a Bamosz, vannak dinamikus, kiegyensúlyozott és óvatos alapok. A dinamikus alapokba azok kerülnek, amelyek portfóliójában legalább 65 százalékot tesznek ki a nem kötvényjellegű eszközök, a kiegyensúlyozott alapokban a kötvények aránya 35-65 százalék között van, míg az óvatos alapokban 35 százalék alatt vannak a kockázatosabb befektetések. A statisztikák szerint a befektetők a legjobban a kiegyensúlyozott vegyes alapokat kedvelik, ezekben több mint 370 milliárd forint van. Az óvatos alapok szintén népszerűek, vagyonuk megközelíti a 130 milliárd forintot, a dinamikus alapokban viszonylag szerény összeg, kevesebb mint 7 milliárd forint van.

A vegyes alapok iránti lelkesedést ugyanúgy az alacsony kamatkörnyezet fűti, mint a kötvényalapok és az abszolút hozamú konstrukciók utáni igényt. Ezek az alapok sokáig marginális szerepet töltöttek be a lakossági megtakarítások között, két évvel ezelőtt például a mostaninak kevesebb mint a negyede, alig 110 milliárd forint volt bennük, igazából csak 2013-ban kezdett felívelni a pályájuk. A piacot két nagy lakossági bankhoz kapcsolódó alapkezelő uralja, a K&H és az Erste, de jelentősebb szereplőnek számít még a Concorde Alapkezelő, az MKB és az OTP is.

A legnagyobb vegyes alap jelenleg az Erste Megtakarítási Alapok Alapja, több mint 93 milliárd forint van benne, aminek döntő része 2013 eleje óta került a konstrukcióba. Jól teljesítenek a nemrég indított You Invest alapok is cégnél, a három konstrukció együttes vagyona már megközelíti a 30 milliárd forintot. A három különböző kockázati kategóriájú alap közül egyébként a legkisebb rizikót vállaló a legkedveltebb jelenleg.

A piacvezető viszont a K&H, amelynek egész sorozata van a részleges tőkevédelmet vállaló, és valameiylk hónap nevét viselő alapokból. Ezeknél minden év valamelyik adott hónapjában megállapítanak egy árfolyamot, amelynek 90-95 százalékáig tőkevédelmet vállal a következő évre az alapkezelő. Összesen több mint 180 milliárd forint van már az alapkezelő ilyen jellegű vegyes alapjaiban, de vannak még a K&H-nál másféle vegyes alapok is, amelyekben szintén elhelyeztek a befektetők mintegy 60 milliárd forintot. Nagyon kedveltek még a Concorde Alapkezelő konstrukciói is. Az Concorde PB3 csaknem 28 milliárd, a Concorde 2000 22,5 milliárd forintot kezel, a PB1 vagyona is megközelíti a 14,5 milliárd forintot.

Meggyőző hozamok

A vegyes alapok mellett a befektetők egyik legfőbb érve a magas visszatekintő hozam lehet. A Bamosz adatai szerint az elmúlt 12 hónapban mindössze egy olyan vegyes alap volt, amely enyhe mínuszban jár, egy kisebb alapkezelő, az Access egyik konstrukciójáról van szó.

Az alapok 40 százaléka kétszámjegyű hozamot ért el tavaly augusztus óta, a legsikeresebben a Pioneer céldátumos alapjai teljesítettek, amelyek 16,7–19,2 százalékot hoztak 12 hónap alatt. A valószínűleg mérsékeltebb kockázatot vállaló, nagy lakossági kedvencek azért ennél szerényebb eredményt értek el, de a rövid állampapírok teljesítményét ezek is túlszárnyalták.

Az alapok 40 százaléka kétszámjegyű hozamot ért el tavaly augusztus óta, a legsikeresebben a Pioneer céldátumos alapjai teljesítettek, amelyek 16,7–19,2 százalékot hoztak 12 hónap alatt. A valószínűleg mérsékeltebb kockázatot vállaló, nagy lakossági kedvencek azért ennél szerényebb eredményt értek el, de a rövid állampapírok teljesítményét ezek is túlszárnyalták. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.