BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tudjuk, hogy mennyibe fog kerülni az euró holnap reggel

Sajnos nem veszik túl komolyan a kis- és közepes vállalatok a devizaárfolyam-kockázat kezelését, de javuló tendenciát láthatunk – mondta Mauthner András a Citi Treasury osztályának szakértője a Világgazdaság Exportexpanzió című konferenciáján. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokkal változékonyabb és kiszámíthatatlan a környezet a válság óta, ami a devizapiacokon is látszik. „Bármi is történik a világban, az a devizapiacon azonnal meglátszik” – emelte ki.

A válság előtt nem volt nagy tétje a devizakockázat kezelésének, hiszen hetekig 250 forint körül volt az euró árfolyama, legfeljebb 1-2 forinttal változott. „Most viszont napon belül is több százalékot is változhat az árfolyam” – emelte ki Mauthner András. A rossz hír pedig az, hogy nem lehet kiszámítani az árfolyam alakulását. „Ha holnap felkelünk, nem tudjuk, hogy mennyibe kerül majd az euró.”

Mauthner szerint a vállalat biztonságos működésének szempontjáéból ezért fontos az árfolyamkockázat kezelése. „A cégvezetőkben sokszor van egy reményfaktor, ami a pénzügyi tervezésnél nem jó tanácsadó. Ha az exportőr nem tesz semmit, mert arra számít, hogy úgyis gyengül a forint, komoly veszteséget okozhat egy erősödési periódus.”

Három technikával lehet árfolyamot fedezni – mondta Mauthner. Határidős ügyletekkel, opciós ügyletekkel és strukturált ügyletek. „A legnépszerűbb a határidős ügylet – még a nagy cégeknél is –, mert nincs díjuk és fix árfolyamon tudják a vállalatok biztosítani a beérkező deviza átváltását.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.