BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek az idén a legkedveltebb befektetések

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint több mint 60 milliárd forint áramlott szeptemberben is a befektetési alapokba, ez a jegybanki adatok szerint zsinórban már a 30. hónap, amikor tőkebeáramlást tapasztalhatnak az alapok.

A hazai befektetési alapok vagyona a kilencedik hónap végére megközelítette az 5420 milliárd forintot, vagyis január óta több mint 17 százalékot emelkedett.

A legnagyobb vagyontömeg még mindig a pénzpiaci alapokban található, több mint 1500 milliárd forintnyi, ez az alapkategória viszont – vélhetően az alacsony kamatkörnyezetben elér szerény hozamoknak köszönhetően – folyamatosan zsugorodik. Az idén is több mint 5 százalékot csökkent a pénzpiaci alapok vagyona, ezen belül a likviditási alapoké, amelyek a legkisebb kockázatot vállalják, és a legalacsonyabb hozammal kecsegtetnek, több mint 12 százalékkal csökkent, így már az 1000 milliárd forintot sem éri el. A likviditási alapok vagyona utoljára 2012 végén volt ilyen alacsony.

A valamivel kockázatosabb kötvényalapok ezzel szemben mágnesként vonzzák a pénzt, szeptemberben is csaknem 40 milliárd forintnyi friss tőke került beléjük, az összvagyonuk pedig újabb történelmi csúcsra érve megközelítette az 1200 milliárd forintot. A rövid kötvényalapok a legkedveltebbek, ezek nettó eszközértéke lassan eléri az 1000 milliárd forintot, miután csak az idén csaknem 50 százalékkal nőtt a vagyonuk. A jelenlegi legnagyobb magyarországi befektetési alap is egy rövid kötvényalap, az OTP Optima, amelynek a vagyona már 430 milliárd forint fölött jár.

Az év másik sikerterméke a vegyes alap, a konstrukciók vagyona kilenc hónap alatt csaknem 75 százalékkal nőtt, mostanra már 560 milliárd forint fölé emelkedett. Szeptemberben ezekbe az alapokba több mint 30 milliárd forintnyi friss megtakarítás került, vélhetően döntő részben lakossági forrásból. Ebben az alapkategóriában a K&H Alapkezelő a piacvezető, körülbelül 50 százalékos lehet a piaci részesedése.

Szintén nagy siker az idén az abszolút hozamú alap, ez a kategória is vonzott friss megtakarításokat minden hónapban, az legutóbbiban csaknem 12 milliárd forintnyit. A kategória alapjaiban kezelt vagyon lassan megközelíti a 700 milliárd forintot, ami 43 százalékos emelkedést jelent kilenc hónap alatt. A legnagyobb abszolút hozamú alapokban már több tízmilliárd forintot kezelnek, sőt a legeslegnagyobban, az OTP Suprában lévő megtakarítások értéke már a 120 milliárd forintot közelíti.

A korábban legkedveltebbnek számító tőkevédett alapok csillaga kezd leáldozni. Szeptemberben ugyan ezekbe is került 5,4 milliárd forintnyi friss pénz, de az állományuk inkább csak stagnált az elmúlt másfél évben 500 milliárd forint körüli szinten. A szintén kisbefektetői megtakarításokra építő ingatlanalapok állománya lassan növekszik, az idén nem egészen 7 százalékkal emelkedett 462 milliárd forintra. Ez egyébként 2008 szeptembere óta a legmagasabb érték, ami azt jelenti, hogy az ingatlanalapok lassan kezdik visszanyerni azt a vagyontömeget, amit a válság során elbuktak. A piac azonban már lényegesen kevésbé színes, mint annak idején volt, az Erste gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált rajta.

 A részvényalapok továbbra sem népszerűek a kisbefektetők körében. A Bamosz adatai szerint 273,5 milliárd forint volt bennük szeptember végén, ennek zöme a jegybanki adatok szerint intézményi befektetés lehetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.