BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekülnek az orosz piacról

Vélhetően a leszorított ár késztette a Franklin Templeton hatalmas amerikai pénzalapot idén szeptemberben arra, hogy orosz értékpapírokba fektessen be, mert úgy vélte, ez előnnyel járhat olyan időben, amikor a nemzetközi értéktőzsdéken történelmileg magas árszint alakult ki. Ám azóta kevés befektető követte a példáját. Az orosz rubel tovább gyengült, a befektetők pedig megijedtek attól, hogy a nyugati szankciók bevezetése után az orosz növekedés csökkenés, az infláció növekszik, az olajárak pedig visszaesnek – írja a The Moscow Times. Idén július óta nem csupán a dollárban jegyzett orosz részvényindex esett több mint 20 százalékkal, de a rubel is rekord alacsony szintre, 17 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

"Igen megnehezült pénzt keresni e piacokon” – mutatott rá Maarten-Jan Bakkum, az ING Investment Management szakértője. „Problémát jelent a belföldi keresletnél a rubel gyengülése is” – mutatott rá. Jerlan Szizdikov, a Pioneer Investments szakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a befektetők nem gondolják azt, hogy az olajárak ismét emelkedni fognak, „Oroszország csak egyet tehet: leértékeli a rubelt” -véli.

Mivel a nyugati szankciók hatására a globális piacok nagy része zárva van az orosz vállalatok előtt, sokan a hazai piacon adnak el rubelt, hogy kemény valutát vásároljanak, ami további nyomást gyakorol a rubelre. „Ezért nem látom okát, hogy a befektetők a rubelre fogadjanak” –tette hozzá Szizdikov.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.