BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A maradék magánnyugdíj-pénztári vagyont is lenyúlhatja az állam

A „vagyon védelme érdekében” előterjesztett módosítás szerint gyakorlatilag felszámolásra köteleznék az összes még létező magánnyugdíj-pénztárat. Valamivel több mint hatvanezer ember 205 milliárd forintjáról van szó.

Tulajdonképpen kötelező lesz a végelszámolás a megmaradt magánpénztáraknál is a költségvetést megalapozó törvényjavaslat szerint. A kormányzati indítvány szerint a Magyar Nemzeti Bank abban az esetben visszavonja a működési engedélyt, és a pénztárat végelszámolják – vagyis az államhoz visszaléptetik a tagjait –, ha a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a tagok 30 százaléka nem fizetett tagdíjat. Miután a pénztárakban a tagok többsége nem fizet önkéntesen, ezért garantált a felszámolás – gyakorlatilag januártól.

Az új szabályt a kormány természetesen „a még meglévő magánnyugdíjpénztári vagyon” védelmével indokolja. Félévkor a jegybank adatai szerint összesen 61 ezer 520 magánpénztári tag volt, az összesített vagyonuk 205 milliárd forint volt – személyenként, átlagosan 3,4 millió forintról van szó

A Horizont magánpénztár a javaslat kapcsán arra hívta fel a figyelmet: a vagyon a magánnyugdíjpénztári rendszer 2011. és 2012. évben történő teljes átalakítása, és számos nagy és kisebb magánnyugdíjpénztár megszűnése folytán a 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztári megtakarításról olvadt ekkorára. Szerintük a törvényalkotó számára is világosnak kell lennie, hogy amennyiben 2015. január 1-től visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit, akkor a jelenleg működő pénztárak közül mindegyiket fel kell majd számolni. Ez a Magyar Nemzeti Bank számára rendszeresen beadott negyedéves jelentésekből világosan kiderül.

A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban szinte kizárólag támogatásokból működtek, melyeket vagy a tagok, vagy külső támogató szervezetek nyújtottak számukra, vagy korábban felhalmozott vagyonukat élték fel – írja a pénztár. Tagdíjat nem kértek, mivel a vonatkozó jogszabályok szerint a befizetett tagdíjból csak 0,9 százalékot tudtak működésre fordítani, így mintegy 50-100 ezer Ft-os havi tagdíjat kellett volna kérniük a működésük fenntartásához. A Horinzot szerint a magánnyugdíjpénztárakra alkalmazott 70 százalékos tagdíjfizetői arány egyébként is nagyon eltúlzott, még az önkéntes pénztárakban is 30-60 százalék között mozog a tagdíjfizetői arány.

A Horizont ugyanakkor leszögezi: a napokban készített felmérése szerint a magánnyugdíjpénztári tagok 95 százalék ma is helyesnek tartja azt a döntést, hogy a rendszerben maradt, és ragaszkodik a tagságához. Ezek az emberek a törvényjavaslat jelenlegi értelmezése szerint automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe és vagyonuk az államkasszába vándorol – hangsúlyozzák.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.