BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét pörögnek a tartós befektetések

A pénzügyi intézmények arra számítanak, hogy nő majd az érdeklődés a tartós befektetési számlák (TBSZ) iránt, sok ügyfélre jellemző az is, hogy az év közben megnyitott számlára ilyenkor helyez el nagyobb összeget. TBSZ-t évente lehet nyitni, legalább 25 ezer forinttal, majd ezt az év végéig lehet növelni. Az alacsony kamatkörnyezet is kedvez ezeknek a számláknak, hiszen kamatadó-kedvezmény és eho-mentesség jár az ott elhelyezett megtakarításokra. A TBSZ-ek száma folyamatosan nő, igaz, az Ersténél az idén valamivel kisebb volt a roham, mint tavaly, amikor a kamatokra kivetett 6 százalékos eho miatt is sokan nyithattak ilyen számlákat.
A hitelintézetek beszámolói szerint idén is az értékpapíros TBSZ a népszerűbb. A CIB-nél például 2010-ben még lényegesen több betéti számlát nyitottak, ezért ezek aránya jelenleg 85 százalék, de a tavalyiaknak már a 72 százaléka értékpapíros volt.

A Budapest Banknál a TBSZ-ek csaknem háromnegyede értékpapírszámla, az OTP-nél 80 százalék körül van az arányuk. A Budapest Banknál összesen 63,4 milliárd, az OTP-nél pedig 340 milliárd forintot kezelnek tartós befektetésekben, az Ersténél az értékpapíros TBSZ-eken 328 milliárd forintnyi megtakarítás van.

A háztartások teljes értékpapír-állománya nem egészen 7 ezer milliárd forint volt szeptember végén, aminek akár a negyede is adókedvezményes számlán lehet ma már. Az ügyfelek a TBSZ-re is hasonló értékpapírokat választanak, mint a normál számlákra: népszerűek a befektetési alapok, a banki kötvények és az állampapírok.

Az idei volt az első olyan év, amikor a 2010-ben nyitott számlákról már részlegesen lehetett felvenni pénzt kamatadó-kedvezménnyel: a szokásos 16 helyett csak 10 százalékot kamatadót kellett fizetni az ügyfeleknek, de ezzel a lehetőséggel a bankok eddig kevesen éltek. Általában sem jellemző, hogy az adókedvezményes időszak elérése előtt megszüntetnék a számlákat a kliensek, ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai is alátámasztják. Tavaly például összesen 6652 TBSZ-t megszüntető ügyfél volt, akik összesen 476 millió forintnyi kamatadót fizettek be.

Az idei évtől hordozhatóvá vált a TBSZ, vagyis ha valaki nem elégedett a szolgáltatójával, átviheti a megtakarítást egy másik pénzügyi intézményhez. Eddig ezt sem sokan vették igénybe, pedig a Concorde Értékpapír szerint ez a lehetőség hozzájárul ahhoz, hogy egészséges verseny alakuljon ki a piacon. A brókercég eddig nyertesnek számít ezen a piacon, szinte minden nap visznek át hozzájuk TBSZ-t, és csak kivételes esetben fordul elő, hogy valaki elviszi tőlük a tartós befektetését. Az OTP is inkább nyer, mint veszít a számlahordozással, amit a pénzügyi csoport széleskörű megtakarítási palettájával és az ingyenes megtakarítási tanácsadásukkal magyaráznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.