BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon veszik az értékpapírokat

Az idén is folytatódott a lakossági megtakarítások értékpapírokba áramlása: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint szeptember végére 6948,1 milliárd forintnyi állomány halmozódott fel a háztartásoknál, amely csaknem 20 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest.

A folyamatos és stabil növekedés nyomán mára eljutottunk oda, hogy a háztartások több pénzt tartanak értékpapírban, mint bankbetétben, hiszen a lakossági betétek teljes állománya valamivel 6700 milliárd forint alatt mozgott szeptember végén.

Az értékpapírállomány jelentős növekedéséért egyértelműen a minimális szintre csökkent betéti kamatok okolhatók: a lekötött betétek után járó kamatláb a lakossági ügyfeleknél átlagosan évi 1,5 százalék környékére süllyedt, ami nagyban csökkenti a betétek vonzerejét más megtakarítási formákkal szemben. A másik ok, hogy a lakossági megtakarítások szerepe folyamatosan nő az államadósság finanszírozásában, amelyben a folyamatos reklámkampány, illetve az értékesítési csatornák bővítése is szerepet játszik.

A jegybanki statisztikák szerint 2014 első kilenc hónapjának egyértelmű nyertesei a befektetési alapok voltak. Az MNB adatai alapján szeptember végén a háztartások 3788,1 milliárd forintot tartottak befektetési jegyekben, amely 28,7 százalékos emelkedést jelentett 2013 kilencedik hónapjához képest. A befektetési alapok állományának növekedésében a friss tőke beáramlása mellett a hozamok is komoly szerepet játszottak, hiszen a piaci körülmények a legtöbb kategóriában kedveztek a vagyon növekedésének. A másik nagy nyertese a lakossági megtakarítási szokások megváltozásának az állampapírok területe volt: azok állománya 21,2 százalékkal növekedett a szeptemberig tartó egy év alatt, és 2270,4 milliárd forintot tett ki. Szintén jelentős, csaknem 10 százalékos mértékben növekedett a vállalati kötvények állománya a háztartásoknál: igaz, ez jóval kisebb szeletet jelent a megtakarításokon belül, hiszen az MNB által kimutatott mennyiség 78 milliárd forintot tett ki szeptember végén.

Továbbra sincs ugyanakkor áttörés a lakosság direkt részvénybefektetéseinél: itt az állomány szeptember végéig 2,3 százalékkal, 291,3 milliárd forintra esett vissza, de jelentős, közel 15 százalékos visszaesés mutatkozott a banki kötvényeknél is. A jelzáloglevelek pedig változatlanul igen szerény szeletét képviselik a háztartások megtakarításainak: a szeptember végi, mindössze 27,3 milliárd forintos állományuk 16,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Tovább esnek a kamatok

Októberben 1,51 százalékot ért el a háztartásoknál az éves, átlagos, éven belüli lejáratra lekötött betéteknél elérhető kamat, amely 1,36 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – derül ki a jegybank statisztikai adataiból. Az éven túli lekötéseknél tíz bázisponttal magasabb – 1,61 százalékos – éves kamatot lehetett elérni a forintbetéteknél, amely 1,21 százalékponttal marad el az egy évvel korábbitól. Az euróban lekötött betéteknél egyébként már nem sokkal tér el a helyzet: ott az éven belüli lekötések után évi 1,07 százalékos kamatra számíthattak a háztartások októberben, amely 42 bázisponttal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.