BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több jár a pénztártagoknak, idén 280 ezer forintot lehet visszaigényelni

A kamatok már nem túl magasak, 20 százalékos adókedvezménnyel megfejelve viszont továbbra is jó befektetés lehet a nyugdíjcélú előtakarékosság. Összesen 280 ezer forint igényelhető vissza, az idén már a biztosításokra is jár támogatás.

Az idei év végén lehet adókedvezménnyel takarékoskodni. Ennek most különösen azért lehet jelentősége, mert az alacsony kamatszint miatt jóformán már csak az államtól kapott támogatás növeli a befektetések eredeti értékét. A tavalyinál több adókedvezményt kaphatnak azok, akik önkéntes pénztárakban takarékoskodnak, a visszaigényelhető összeg egységesen 20 százalék, maximum 150 ezer forint, ez – a korábbi gyakorlattal szemben - már nem függ sem attól, hány éves a pénztártag, sem attól, hányféle intézménybe fizet tagdíjat.

Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak ilyenkor év végén jellemzően levélben is felhívják a figyelmet arra, mennyi extra befizetéssel lehet maximalizálni az állami támogatást, ehhez évente összesen 750 ezer forintot kell megtakarítani. Vannak olyan pénztárak, amelyek akciókkal – például nyereményjátékkal – is ösztönzik ilyenkor a további tagdíjfizetést. Az önkéntes nyugdíjpénztárak egyébként az idén eddig meggyőzően teljesítettek, a közepes vagy nagyobb kockázatot vállaló portfóliók hozama kétszámjegyű lehet az év végére. A legnagyobb piaci szereplők legnagyobb – ez általában a kiegyensúlyozott – portfóliói is esélyesek a 10 százalék körüli, vagy afölötti nyereségre.

Az idéntől igényelhető először adókedvezmény nyugdíjbiztosításokra, ezekkel az ajánlatokkal is valószínűleg igyekeznek majd a biztosítók és közvetítőik minél több potenciális ügyfelet megkeresni a következő néhány napban. Több mint 15 biztosító kínál ilyen szolgáltatást, és hatvannál is többféle támogatott termék érhető el a piacon. A nyugdíjbiztosításoknál az évente befizetett biztosítási díj 20 százalékát lehet visszaigényelni adókedvezményként, de maximum 130 ezer forintot, vagyis 650 ezer forint befizetésével lehet maximálisan kihasználni az állami támogatást. A piacot a befektetési egységhez kötött termékek uralják, hatvanféle ilyen biztosítást kínálnak a biztosítók, néhány cégnél azonban hagyományos, vegyes életbiztosítások is kaphatók.

A biztosítások kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a költségeket, a unit linked konstrukcióknál elég nagyok az eltérések ezen a téren. Emellett a kockázatvállalási hajlandóságot is érdemes elemezni. Hosszú távra a szakemberek többsége több részvényt tartó, magasabb kockázatú eszközalapokat javasol, de az óvatos ügyfeleknek célszerű lehet hagyományos vegyes életbiztosítást kötni, vagy valamilyen garanciával rendelkező unit linked terméket választani. Az értékpapírokban jártas befektetőknek még mindig elérhető a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), amelynek az adókedvezménye nem változott. Alapesetben a számlákra befizetett összeg 20 százaléka, legfeljebb 100 ezer forint igényelhető vissza, a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál a visszatérítés maximuma 130 ezer forint. A háromféle támogatott megtakarításnál van még egy olyan korlát, hogy az önkéntes pénztárra, a nyugdíjbiztosításra és a NYESZ-re évente összesen maximum 280 ezer forintnyi adó-visszatérítés kapható.

Azonosítani kell

A pénzmosás elleni törvények miatt jövőre nem férhet hozzá az egészségpénztári és a nyugdíjpénztári megtakarításához sem az, aki nem azonosítja magát a szolgáltatójánál. A napi szinten kifizetéseket teljesítő egészségpénztárak többsége már jelezte ezt a tagjainak, így náluk az azonosítások folyamatosan zajlanak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül sokan azonban úgy vélekednek, hogy elegendő akkor elvégezni az azonosítást, ha igényli a tag a kifizetést.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak közül sokan azonban úgy vélekednek, hogy elegendő akkor elvégezni az azonosítást, ha igényli a tag a kifizetést. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.