BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen gyarapodtak a nyugdíjpénztári portfóliók

Az elmúlt évben is csökkent valamicskét az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

Az év végén 1,17 millió tagjuk volt az intézményeknek, 15 ezerrel kevesebb, mint 2013 utolsó napján. A csökkenő tagság azonban egyre több pénzt fizet be, tavaly például csaknem 97 milliárd forint volt a tagdíjbevétel, ez majdnem 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A tagdíjak egyre nagyobb részét teszik ki a munkavállalói befizetések, az összegük tavaly 62,3 milliárd forint volt, 26 százalékkal több mint 2013-ban.

A pénztárak teljesítménye is kiválóan alakult az elmúlt évben, a portfóliókon 89,2 milliárd forintnyi hozam keletkezett, az év végére a vagyon megközelítette az 1100 milliárd forintot, vagyis az átlagos egyenleg lassan eléri a 940 ezer forintot. A pénztárak a portfóliók 58,5 százalékát tartották magyar állampapírban, emellett viszonylag jelentős, 24 százalékos volt a befektetési alapok részesedése is az nyugdíjalapokban. Működési szinten az önkéntes nyugdíjpénztárak veszteségesek, 2014-ben 1,176 milliárd forintnyi mínuszba került a szektor, ennek egy részét azonban fedezheti, hogy a nem fizető tagság egyéni számláiból, ha pozitív a hozam, vonhatnak le az intézmények díjat a működésükre.

A magán-nyugdíjpénztártagok száma nem egészen ezer fővel csökkent tavaly, az év végén 61498 volt. A tagdíjbevételek összege 768 millió forint volt. A pénztárak vesztesége az ötödére csökkent, működési célú ráfordításaik tavaly már csak 153 millió forinttal haladták meg a bevételeiket.

A hozamok szempontjából jó év volt a tavalyi, a befektetéseken elért nyereség 18,3 milliárd forint volt, az év végén így 208 milliárd forintnál is több volt az alapokban. Egy átlagos magán-nyugdíjpénztári számlán 3,4 millió forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.