BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Concorde Alapkezelő: nálunk ilyen nem fordulhat elő!

Sosem bocsátanak ki kötvényt, a tőkét állampapírokban tartják, így olyan visszaélések, amelyek az elmúlt napokban megrázták a magyar befektetési piacot, náluk nem fordulhatnak elő.

A Concorde Alapkezelő kizárólag befektetési alapok kezelésével, valamint intézmények és privát ügyfelek portfóliókezelésével foglalkozik. „A részvényesi struktúránk egyszerű, könnyen átlátható, több mint húsz éve a tőkepiacokra koncentráljuk energiáinkat. Saját tőkénk nagy részét állampapírokban tartjuk, kötvényt soha nem bocsátottunk ki” – nyilatkozta Bilibók Botond, az Alapkezelő vezérigazgatója a társaság által tartott sajtóbeszélgetésen.

Nincs szó brókercsődről, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődje vállalati csődesemény, amelynek oka, hogy kibocsátottak egy olyan kötvényt, amely mögött álló fedezet, pénztermelő képesség nem bizonyult sikeresnek – mondta Bilibók Botond.

A vezérigazgató szerint botrány miatt várhatóan nem lesz normális vállalati kötvénypiac Magyarországon egy olyan időszakban, amikor a kamatkörnyezet lehetővé tenné azt, hogy a vállalatok kötvényekkel finanszírozzák magukat.

„A Concorde Alapkezelő nem végez számlavezetést! Az Alapkezelő által kezelt befektetési alapok befektetési jegyei bankoknál és befektetési szolgáltatóknál vezetett számlákon vannak. Ezekhez a számlákhoz az Alapkezelő nem fér hozzá. A privát vagyonkezelt ügyfeleinek számláin ügyletet köthet az Alapkezelő, azonban ezekről a számlákról sem utalhatja vagy transzferálhatja el a pénzügyi eszközöket” – emelte ki a vezérigazgató.

Pedig pontosan ilyen visszaélés fordult elő a Buda-Cash-nél. Mint közöltük, a gyanú szerint V. Péter, a brókerház vezérigazgató-helyettese és a 7920-as ügyfélszámú, Karácsony Miklós néven regisztrált számla üzletkötője idén január 30. és február másodika közt a brókerház négy regionális bankjától (külön-külön kapott) megbízás alapján közel 3,3 millió D151223 jelzésű diszkontkincstárjegyet vásárolt mintegy 62 milliárd forint értékben. Az értékpapírok ellenértékét a négy bank számlájáról emelte le, a fiktív papírokat pedig Karácsonynak a brókerháznál vezetett számlájára helyezte.

Karácsony bizonyosan örült volna a 62 milliárdos ajándéknak, de ő egy fiktív személy, akinek a fiktív adatait a brókerház az ügy jelen állása szerint a legfelsőbb szinten menedzselt és végrehajtott fiktív ügyletekhez használta fel.

Elengedhetetlen a transzparencia

Az ügyfelek befektetési alapokban lévő vagyona nagy nemzetközi bankok hazai leánybankjai/fióktelepei által vezetett számlákon, úgynevezett letétkezelt számlákon vannak, mely számlák fölött az Alapkezelőnek kezelési joga van, de a befektetett eszközökhöz nincs hozzáférése – kizárólag befektetési ügyletekhez kapcsolódóan és befektetési jegyek visszaváltásakor kerülhet pénz elutalásra vagy értékpapír eltranszferálásra a letétkezelő bank által ellenőrzött módon.

A Concorde Alapkezelő által kezelt befektetési alapok letétkezelő bankjai az UniCredit, a Raiffeisen és a Citibank. Ők a biztonság letéteményesei. A letétkezelők a törvényi előírásoknak megfelelően naponta ellenőrzik az eszközök meglétét és a valós piaci értékét, melyet kérésünkre rendkívüli tájékoztatás formájában igazoltak.

„Mindig fontosnak tartottuk, hogy a törvényi előírásoknál is nagyobb transzparenciát biztosítsunk ügyfeleink és tulajdonosaink felé, ezért az éves beszámolóinkat húsz éve a világ legrangosabb könyvvizsgálói hitelesítik. Jelenlegi könyvvizsgálónk, immár több mint 10 éve, a Deloitte” – mondta Bilibók.
A Concorde Alapkezelő 2013 óta tagja a világ legnagyobb szuverén állami alapjának, a Norvég Kormányzati Nyugdíjalapnak dolgozó elit vagyonkezelők szűk klubjának. „A magyar GDP több mint hétszeresét koncentráló, a világ legigényesebbnek tartott állami alapját kezelő intézmény vagyonkezelési mandátumát csak úgy nyerhettük el, hogy a legszigorúbb nemzetközi sztenderdeknek megfelelő átvilágításon estünk át. Ezt a kitüntetést Magyarországon egyedüliként mondhatjuk a magunkénak” – emlékeztetett Móricz Dániel befektetési igazgató.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.