BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dow-indextag lesz az okosórát ma bemutató Apple

Az amerikai munkaerő-piacok vegyes képet mutattak pénteken, míg a munkanélküliségi ráták csökkentek, addig a foglalkoztatottság is csökkent egy leheletnyivel. Mindenesetre a piac ezt úgy értelmezte, hogy mivel a „headline” lefelé jön, ezért a kamatemelés közelebb van, mint eddig gondolták. Így beleadnak az amerikai piacokba, amely Ázsiában is folytatódik - írták az Erste elemzői.

Ebben a vártnál gyengébb japán GDP is közrejátszott, amely a várt 2,2 százalék helyett 1,5 százalék lett a negyedik negyedévre. Ugyanakkor Sanghaj szembe ment az általános trenddel, hiszen az export 48 százalékkal bővült, miközben az import 20 százalékkal csökkent. Az utóbbi az alacsonyabb nyersanyagáraknak köszönhető. Így a kereskedelmi többlet cirka tízszer akkora lett, mint amit vártak, azaz 60 milliárd dollár.

Európában újra, vagy még mindig napirenden a görög kérdés. Ahogy a részletes tárgyalások megkezdődtek, az uniós vezetőknek egyre nyilvánvalóbbá válik az új vezetés bénasága. Úgy tűnik, hogy nem igazán értik meg helyzetük súlyosságát. Mindenesetre ma remélhetőleg már elfogadható részletesebb reformtervekkel állnak elő. Az már biztos, hogy az elképzelés, miszerint „spiclit” alkalmaznának a szolgáltató szektorban az adóelkerülés visszaszorítására, már komoly ingerültséget keltett a görög lakosság körében. Ne feledjük, hogy a turizmus a görög gazdaság mintegy 20-25 százalékát adja.

A Moody’s a várakozásoknak megfelelően nem változtatott Magyarország adósbesorolásán és az ahhoz tartozó kilátásokon sem. A következő felülvizsgálat július 10-én esedékes.

Összességében csökkenésre számítunk a német és a magyar piacon is a pénteki rallyt követően.

Nemzetközi hírek
USA

- A pénteki kereskedés nem sikerült túl jól a tengerentúlon, az indexek nyitás után mélyrepülésbe kezdtek, és látványos mínuszban zárták a napot (Dow -1,54%, Nasdaq -1,12%, S&P500 -1,43%).
- A Dow Jones index összes tagja eséssel zárt tegnap, a leggyengébben a Procter (-2,5%) teljesített.
- Munkaerő-piaci adatokat publikáltak a tengerentúlról pénteken. A vártnál 55 ezer fővel több, 295 ezer mezőgazdaságon kívüli munkahelyről számoltak be februárban. A munkanélküliségi ráta pedig 5,5%- ra csökkent az előző havi 5,7%-ról, ez 0,1% ponttal jobb a várakozásoknál. A képet árnyalta, hogy az órabérek emelkedése elmaradt a várttól, 0,2% helyett 0,1%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
- Ma este, egészen pontosan 6 órakor mutathatja be az Apple San Franciscoban az Apple Watchot. Az okosóra áprilistól kerülhet a boltokba 350 dolláros alapáron. A zafírüveggel és fémházzal ellátott verzió 500 dollár körül indulhat, míg az arany változat ennek a többszöröse is lehet. Nagy kérdés, hogy mennyi időt bír majd ki az óra folyamatos használat mellett, hiszen ha igazak az előzetes híresztelések (2,5-3,5 óra), akkor nem sok öröme lesz benne az iPhone szerelmeseinek.
- Végre valahára bekerül az Apple a Dow Jones indexbe. A tavaly júniusi 7:1 arányú részvényfeldarabolás egyik miértje is ez volt. Az AT&T kerül ki az indexből, melynek jelenleg 1,4%-os súlya van a Dow-ban. Az Apple a március 18-i záróára alapján kerül majd be, így a végleges súlya egyelőre nem ismert.
- A Tesla minimum 180 embert fog Kínában elküldeni, miután az értékesítések nem a vártnak megfelelően alakulnak.
- Mától magyar idő szerint fél 3-kor nyitnak az amerikai piacok a megszokott fél 4-es időpont helyett. Ez három hétig tart majd, utána a magyar óraátállítás miatt visszaáll a régi rend.

Európa
- Az európai indexek vegyes teljesítményt mutattak a pénteki kereskedés során. A FTSE 100 index 0,7%-ot veszített értékéből, a CAC 40 index nem mozdult el, míg a DAX index 0,4%-ot emelkedett.
- Az eurócsoport mai ülésének legfontosabb témája Görögország lesz. Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter részletes reformtervét már nagyon várja a piac, a mentőcsomagból fennmaradó 7,2 milliárd eurós részlet kifizetését pedig a görög kormány.
- A Financial Times értesülései szerint a brit pénzügyminiszter a választások után minél előbb szeretné elkezdeni leépíteni a Royal Bank of Scotlandban lévő állami részesedést. 2008-ban 45 milliárd fontot pumpáltak a bankba. Az előbbi összeg 455 pennys átlag árfolyam mellett térülne meg, miközben jelenleg 400 penny környékén forog a papír.
- Korán reggel elmeszelték a német export-import adatokat, hiszen az export januárban 2,1%-kal esett a várt 1,2%-os mínusz helyett, miközben az import 0,3%-kal csökkent a prognózisokban szereplő 0,6%-os plusz helyett.

Olaj, arany
- A WTI ma reggel 49,6 dolláron állt, a múlt hét második felében jelentősen gyengült. A kereskedők félnek a növekvő készletektől, amelyek ismét meglepetést okoztak. Az USA készletei a nagy gazdasági világválság óta a legmagasabb értéken vannak. A kínai import februárban a második hónapja gyengült, igaz decemberben 30,37 millió tonnával rekordszinten volt. A piac szerint a kínai kereslet javulhat az év második felében.
- Az arany 1,175 dolláron volt ma reggel. A pénteki amerikai munkanélküliségi adat jelentős lökést adott lefelé, mivel az USA gazdasága továbbra is robosztus, ami azt jelenti, hogy hamarabb jöhet a kamatok emelése, mint ahogy azt várják. A háromhavi mélypontról csak a kínai fizikai keresletről szóló spekuláció mozdította el az árfolyamot.

Devizák
- A munkaerő-piaci adatok publikálása után rally kezdődött a dollárban, elesett az 1,1-es támasz és 1,086-ig zuhant az EUR/USD kurzusa. Az árfolyam 2003 augusztusában járt utoljára ezen a szinten.
- Az USD/HUF árfolyama is megindult felfelé a dollárerősödés következtében, a kurzus áttörte a 280 forintnál található legutóbbi ellenállást, és 281,5-nél stabilizálódott. A szint áttörésével nagy tere nyílt az emelkedésnek.

Távol-Kelet
- A Nikkei 225 index közel 1%-os mínusza nem meglepő a GDP adatok láttán. A Shanghai Composite index ezzel ellentétes utat járt be, és közel 2%-os plusszal fejezte be a kereskedést.
- A februári kínai export és import számok is nagyban eltértek a várakozásoktól. Az export a várt 14,2%-os bővülés helyett 48,3%-kal emelkedett év/év alapon, amiben nagy szerepe volt az amerikai piac javulásának. Az import mindeközben 20,5%-kal esett a várt 10%-os visszaesés helyett. Utóbbi adat mögött a nyersanyagárak esése áll elsősorban.
- A negyedik negyedéves japán GDP 0,4%-kal emelkedett negyedév/negyedév alapon. Az évesített érték csupán 1,5% lett, ami jócskán elmarad a 2,2%-os várakozásoktól.

Határidős piacok
- Mind az európai, mind az amerikai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel. EUR/HUF (napi felbontás)

Vállalati hírek
- A MOL TVK részvényekre vonatkozó vételi ajánlata sikeres volt, következhet a kiszorítás.

A Berenberg és a Citi is megemelte a Bayer részvényekre vonatkozó célárfolyamát. Az előbbi 130 euróról 146-ra, míg az utóbbi 150-ról 155-re. Az ok mindkét esetben az, hogy a klinikai kísérletek második fázisában levő gyógyszereket is betették a modellekbe, a megfelelő kockázati súlyokkal. A Berenberg esetében ez a kockázatokkal súlyozott árbevételt mintegy 3 milliárd dollárral növelte. A Citi szerint is az innovációból adódó előnyök fogják újabb csúcsokra lökni a profitot és a részvényárfolyamot is.
 
A Fiat csoporthoz tartozó Chrysler újabb visszahívásokat hirdetett meg, ezúttal 703.000 autót rendelnek vissza, a slusszkulcs helytelen működése miatt.
A Lufthansa vezérigazgatója szerint a cég ezentúl is meg fog birkózni a sztrájkokkal, de sürgeti a döntéshozókat, hogy hasonlóan szigorú törvényt hozzanak a szállítmányozás szektor dolgozóira, mint amilyen Franciaországban, vagy Olaszországban van. Így sztrájk idején is 80 százalékon ketyegne a cég. Azt is elmondta, hogy jó lenne eltörölni az utas adót, amit még 2011-en vezettek be. Ez Európába irányuló járatok esetén 7,5 euró, a Közel-Keletre és Észak-Afrikába 23,43, míg egyéb országok esetén 42,18 euró. A vezérigazgató szerint ez mintegy 300 millió euróval csökkentené az utasok terheit évente.
Az SAP 2.200 munkavállalójától válna meg, ami a teljes létszám 3%-a. Ez a lépés a vezetőség szerint nem költségcsökkentés, csupán szükséges rossz. A munkavállalók egy része átcsoportosítható lesz a Közel-Keletre, ahol kapacitás hiány mutatkozik az európai és amerikai régióval szemben, illetve korengedményes nyugdíj lehetőségével is élhetnek majd a dolgozok. Az átalakítás költségei egyelőre nem ismertek.
A Volkswagen csoporthoz tartozó Audi európai értékesítései 4,2%-kal 122.500 darabra emelkedtek. A legnépszerűbb modell az A3-as volt, ahol 47%-os forgalomnövekedést ért el a társaság, az A6-os eladások 11%-kal bővültek. A februári tengerentúli eladások 5,3%-kal, a kínai értékesítések 4,2%-kal nőttek. Oroszországban 28%-os visszaesés volt februárban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.