BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előrehozták a törlesztőrészletek csökkentését

Az elszámolás miatti visszafizetések hivatalosan még csak most kezdődtek el, de sok deviza- és forint alapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező adós tapasztalhatta az elmúlt hónapokban, hogy csökkent a hitelkamata és a törlesztőrészlete. A svájci frank alapú lakáshitel-állomány kamata például 2012 elején beragadt nagyjából 6,3 százalékon, decemberben és januárban azonban összesen 53 bázispontot esett a kamatszint, és január végén már csak 5,76 százalékos volt. Egy tízmillió forintos hitelnél ez évente 53 ezer forint kamatkiadás-mérséklődést, vagyis havonta csaknem 4500 forintos törlesztőrészlet-csökkenést jelent.

Még többet csökkent a teher a szabad felhasználású svájci frank alapú jelzáloghiteleknél, ahol decemberben és januárban 60 bázispontot estek a kamatok. Ezek a kölcsönök jellemzően 7,5-7,7 százalék közötti kamatok mellett futottak az elmúlt két-három évben, most ismét 7 százalék alatt vannak, amire hat éve nem volt példa. Az euró lakáshitelesek kamatterhei is csökkentek tavaly év végén és ez év elején körülbelül 70 bázisponttal. Az a 6,39 százalékos kamat, amit januárban fizetett egy euró lakáshiteles, utoljára 2008 nyarán, még a válság előtt volt jellemző ezekre a kölcsönökre.

A látványos kamatvágás oka az volt, hogy egyes piaci szereplők már az elszámolás fordulónapja, vagyis február 1-je előtt visszaállították a kamatfeltételeiket a tisztességtelennek ítélt egyoldalú kamatemelések előtti szintre – magyarázta lapunknak a Magyar Nemzeti Bank. Annak egyébként, hogy néhány ezer forinttal már korábban csökkentek, a részletek a jegybank szerint az elszámolás szempontjából az ügyfél számára nem lesz jelentősége. Ha egy bank már decemberben vagy januárban a tisztességesnek nyilvánított szintre csökkentette a kamatot, az csak annyit jelent, hogy az ügyfélnek ezekben a hónapokban már nem keletkezett túlfizetése, amit az elszámolásnál vissza kell majd adni.

A forinthiteleknél is folyamatos a terhek csökkenése, januárban a lakáshitelesek átlagosan már csak 7,82 százalékos kamatot fizettek, ami történelmi mélypontot jelent. Itt is volt több mint 50 bázispontnyi kamatcsökkenés két hónap alatt, ez azonban aligha magyarázható a tisztességtelennek nyilvánított kamatemelések visszafordításával, hiszen a forinthitel-kamatok az elmúlt években nem nagyon emelkedtek, sőt inkább csökkentek.

A jelenség mögött inkább az állhat, hogy az újonnan folyósított lakáshitelek kamata egyre alacsonyabb, januárban historikus mélyponton, 5,88 százalékon állt. A hitelintézetek egyre több új forinthitelt helyeznek ki, az idei év első hónapjában például a végtörlesztéses hitelkiváltások óta nem tapasztalt volument, 28 milliárd forintot folyósítottak. Az új olcsó hitelek, illetve az egyre jobban pörgő hitelkiváltási piac miatt pedig az állomány átlagkamata egyre alacsonyabbá válik.

Látványosan csökkent a forinthiteleken belül a fogyasztási és egyéb hitelállomány kamata is. Januárban már alig haladta meg a 10 százalékot, ez szintén történelmi mélypont. A magyarázat ebben az esetben is az új fogyasztási és szabad felhasználású jelzáloghitelek egyre alacsonyabb kamata lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.