BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Károkozó erős forint

Ha tartósan erősödik a forint, akkor csökkenhet az idegenforgalom bevétele, és kisebb lehet az utasforgalmi egyenleg többlete 2015-ben. Eddig ugyanis az olcsóság volt Budapest fő vonzereje. A magyarok azonban így többet költenek a nagyobb jövedelmükből külföldön.

Fél szemüket megint rajta tartják a forint euróval szembeni árfolyamán a szállodaipar szereplői és az utazási irodák is. A forint erősödése a beutazó turizmusnak hátrány, hiszen a külföldi vendégek 100 eurót elköltve most már nem 31 ezer, hanem kevesebb mint 30 ezer forintért vásárolhatnak turisztikai szolgáltatásokat. A kiutaztatással foglalkozó utazási irodáknak azonban jót tehet tartósan erősebb forint. A mintegy 1200 regisztrált iroda közül 700 foglalkozik külföldi utakkal.

Általában a honlapokon vagy katalógusokban látható árakat 305 forintos euró árfolyamon kalkulálták. A Világgazdaság által megkérdezett utazási irodáknál azonban egyelőre nem lettek olcsóbbak a külföldi utak. Az irodák ugyanis szokás szerint már hónapokkal ezelőtt lekötötték euróban a külföldi szállodai kapacitásokat és a mostanra elkönyvelt árelőnyt nem adják tovább az utasoknak.

Maga az utazás és a szállás tehát még nem lett olcsóbb, de a kinttartózkodás alatti költések minimálisan (belépők, benzin, étel-ital) igen. Ez pedig jelentősen hathat a magyarok utazási kedvére. Bár április közepe van és általában nem jellemző a magyarokra, hogy ilyenkor előre lefoglalná az augusztusi utazását.

A Szallas.hu adataiból az is kiderül, hogy az idén az elmúlt évekhez képest magasabb a nyári szálláshelyek foglaltsága. Továbbra is Horvátország a legnépszerűbb külföldi úti cél, a legkedveltebb városok Medulin, Vir és Zadar. Egyelőre ráadásul úgy tűnik, hogy a forint árfolyamától függetlenül van pénzük az embereknek a külföldi pihenésre. Például a holtszezonnak számító első három hónapban a külföldiek összesített átlagánál is nagyobb mértékben nőtt a magyarok által eltöltött vendégéjszakák száma Horvátországban, emellett a vendégszám is csaknem negyedével emelkedett. A Horvát Idegenforgalmi Közösség adatai szerint az első negyedévben majdnem 25 százalékkal több, közel 324 ezer külföldi kereste fel az adriai államot, ebből több mint 6 ezer volt a magyarországi turisták létszáma. A külföldi vendégéjszakák száma ugyanebben az időszakban több mint 840 ezer volt, amiből a magyarok 16 ezer éjszakával részesedtek.

Hasonlóan jónak tűnik a főszezonra szóló előrejelzés, ugyanis a magyarországi utazásszervezők közlése alapján eddig a tavalyit meghaladó volt az érdeklődés és a konkrét foglalás is a horvátországi utakra vonatkozóan. Ugyanakkor a kunával szemben gyakorlatilag nem erősödött a forint, így a tavalyi árakra lehet számítani. Csökken viszont a reptéri illeték, hiszen azokat mindig devizában állapítják meg, és a jegyvásárláskor napi áron kell átszámítani forintra.

A budapesti reptéren már eddig sem volt gond a forgalommal: majdnem kétmillió utas érkezett és indult az első negyedévben. Ez minden idők legerősebb évkezdete Ferihegyen. Az első negyedévben 5,5 százalékkal növekedett a repülőgépmozgások, azaz a fel- és leszállások száma. A repülőtéri statisztikákból az is kiderül, hogy a charter forgalom kezd magára találni a tavalyi megtorpanás után és idén a nyaralójáratok forgalma 16,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A küldő városok statisztikáját a forgalom alapján most is London vezeti (négy repülőtérére összesen öt légitársaság repül Budapestről), Párizs stabilan átvette a második helyet, utána Brüsszel, Róma, Frankfurt, Isztambul, Milánó, Amszterdam, München és Moszkva a sorrend.

A hazai szállodások viszont aggódhatnak: egy 100 euróért kiajánlott szobáért most a szálloda csak 29-30 ezer forintot kaphat, ha a vendég euróban fizet. A szállodai szobák jelentős részét előre lekötött szerződések szerint értékesítik, így az erősödő forint miatt mindenképpen bevételcsökkenésre számíthatnak a szállodák, ami a tízmilliárdos szintet is elérheti. A devizában felvett hitelek visszafizetése ugyanakkor valamivel olcsóbb lesz a hoteleknek. A szobaárak kedvező alakulásában és a telítettségben jelentős szerepe volt a gyengülő forintnak, de összességében nem várható, hogy a valamivel drágább budapesti szobák miatt tömegesen gondolnák meg magukat a külföldi vendégek.

A gyenge forintnak is köszönhetően tavaly rekorddal, 880 milliárd forintos többlettel zárt az utasforgalmi egyenleg. Nem spóroltak a magyarok, hiszen összesen 579 milliárd forintot költöttek külföldi utazásokra, míg 2013-ban 506 milliárd forintot. A külföldiek magyarországi költése azonban ennél jobban emelkedett: összesen 1460 milliárd forintot hagytak nálunk, ez 2013-ban 1268 milliárd forint volt. A tartósan erősebb forint ellenére idén is biztos, hogy többlettel zár az egyenleg, de rekordra kisebb lett az esély.

Szárnyalás Londontól Varsóig

Remek hónapot zártak márciusban Európa repterei. A londoni repterek például 3-24 százalékos növekedést értek el. A Heathrow hatmillió utast regisztrált, a Gatwick ennek a felének is nagyon örülhetett, de a Stansted 1,7 millió utasa rekordnak számít márciusban. A Barcelona El Prat 2,9 millió utasa 7 százalékos növekedést jelent, de még így sem érték utol a madridi Barajas 3,7 milliós forgalmát. A varsói Chopin Airport pedig már a hatodik hónapja folyamatosan rekorddal zárt, márciusban a 800 ezres határt is sikerült átlépniük. Az első negyedévben pedig 2,1 millió utas járt a lengyel légikikötőben, ez 8,7 százalékos növekedés.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.