BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjpénztárak: nőhet a visszatérítés

Megugrottak tavaly az önkéntes nyugdíjpénztári egyéni befizetések, emellett a nyugdíjbiztosításokba is befolyt több mint 12 milliárd forint. A növekvő öngondoskodási kedv miatt az adó-visszatérítés volumene is jóval nagyobb lehet

A tavalyi 7,75 milliárd után az idén 10 milliárd forint fölötti összeget fizethet vissza az állam a nyugdíjcélú megtakarítások után. Most ugyanis már háromféle terméknél lehet a kedvezményt igénybe venni: az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett már a nyugdíjbiztosításba történő befizetésekre is jár visszatérítés. A jogszabály szerint mindegyik termékre 20 százalékos visszatérítés jár a személyi jövedelemadóból (szja), amelynek maximuma a pénztár esetében 150 ezer, a biztosításoknál 130 ezer, a NYESZ-nél pedig 100 ezer, illetve a 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetében 130 ezer forint. Annyi megkötés van még a szabályozásban, hogy a háromféle megtakarítás után összesen csak 280 ezer forintot lehet visszaigényelni.

Az újdonságként induló nyugdíjbiztosítások díjbevétele tavaly a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint 12,6 milliárd forint volt. Összesen több mint 68 ezer szerződést kötöttek, ezek az ügyfelek most bő 2,5 milliárd forinttal gyarapíthatják tovább a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkező visszafizetéseknek köszönhetően a számláikat.

Ennél lényegesen nagyobb tétel az, ami az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre jár: 2013-ban náluk 49,4 milliárd forint volt az egyéni tagdíjbefizetés, és a NAV adatai szerint ezek után nem egészen 5,4 milliárd forintot igényeltek vissza az adózók. Az adatokból látszik, hogy a nyugdíjpénztári tagok nem használják ki teljes mértékben az adókedvezményt, a lehetséges 20 helyett csak körülbelül 11 százalékot tesz ki a visszatérítés összege. Az alacsony kihasználtság egyik oka az, hogy ha valaki többféle pénztárba is fizet, akkor választhat, hová menjen a visszatérítés, és az egészségpénztárak ebből a szempontból előnyt élveznek.

A teljes pénztári szektor egyéni befizetései után tavaly 7,87 milliárd adót térítettek vissza, ebből 2,68 milliárd forint ment az egészségkasszákba. Tavaly viszont mind az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, mint az egészségpénztáraknál markánsan, mindkét pénztártípus esetében több mint 26 százalékkal nőtt az egyéni tagdíjfizetések volumene. Ha az adó-visszaigénylés is ilyen ütemben növekszik, az idén a 10 milliárd forintot is megközelítheti az adóhatóságtól a pénztárakba érkező pénzösszeg. Ha az arányok a korábbi éveknek megfelelően alakulnak, ennek a kétharmadát kaphatják meg a nyugdíjkasszák.

A harmadik nyugdíjcélú megtakarítási termék, a NYESZ esetében tavaly több mint 13 százalékkal csökkent az adó-visszatérítés mennyisége, ami a megtakarítás népszerűségének visszaesésével is magyarázható. A NYESZ-re – a pénztárakhoz hasonlóan – 2010-ig még 30 százalékos adókedvezmény járt, abban az adóévben 3 milliárd forint fölött kaptak vissza a megtakarítók. A csökkenő adókedvezmény dacára a megtakarítás népszerűsége 2011-2012 során töretlen maradt, így az adókedvezmény összesen 2,7 milliárd forint körül alakult, tavaly viszont már a 2,4 milliárd forintot sem érte el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.