BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérte kockáztatni az idén

Kifejezetten jól jártak azok a befektetők, akik az év elején magasabb kockázatot vállaló befektetési alapokba tették a pénzüket a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint. A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot az év eleje óta, az orosz tőzsde visszapattanását ügyesen kihasználó konstrukciókkal például alig négy hónap alatt 40-50 százalékos hozamot lehetett elérni. A Budapesti Értéktőzsdén befektető alapok vásárlói sem panaszkodhattak, hiszen 30-35 százalékot kereshettek január óta.

A szélesebb földrajzi kitettséget és nagyobb diverzifikációt kedvelő befektetők könnyedén kereshettek a közép-európai alapokkal 15 százalékot az idén, és a fejlett piaci alapok is 10 százalék körüli hozamot értek el. A lakosság azonban sajnos ezekkel az alapokkal sokat nem keresett, a jegybank adatai szerint ugyanis hazai részvényalapban a háztartások alig 9 milliárd forintot tartanak, és a nemzetközi részvényalapokban is mindössze 25,7 milliárd forintjuk van.

Ha ennyit nem is, de a kisbefektetők által kedveltebb alapokkal is lehetett sokat keresni az idén. A főleg privátbanki körben népszerű abszolút hozamú alapok teljesítménye vegyes volt, a svájci frank árfolyamának elszabadulása miatt több népszerű alap árfolyama nagyot zuhant januárban. Voltak azonban olyan alapok is, amelyek kétszámjegyű hozamot értek el. A lakossági ügyfeleket megcélzó vegyes alapok árfolyama egy-két kivételtől eltekintve emelkedett az év eleje óta, a legjobban teljesítő dinamikus és kiegyensúlyozott kategóriába tartozó alapok hozama a 14 százalékot is meghaladta az év eleje óta, de jellemzően 2-12 százalék között alakult, az óvatos alapokkal 1-4 százalékot lehetett keresni.

A tőkevédett alapoknál az év eleje óta elért csúcshozam 20 százalék fölött van, ezt egy olyan alap érte el, amely autóipari cégeket tart a mögöttes részvénykosárban. Ezek kívül négy olyan alap van, amelyik bő négy hónap alatt kétszámjegyű hozamot ért el. Akadnak még kiemelkedően teljesítő konstrukciók az árupiaci alapok között is, és néhány szabad futamidejű kötvény-,valamint származtatott alap is kiválóan teljesített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.