BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyít a kormány az olasz bankok terhein

Olyan régen várt intézkedéseket jelentett be kedd este Matteo Renzi olasz kormányfő és Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter, amelyek jelentősen enyhíthetnek az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában működő bankok gondjain. A három évig tartó olaszországi recesszió során a hitelintézetek összesen mintegy 350 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelt halmoztak fel, ami jelentősen megterheli tőkehelyzetüket, és visszafogja hitelezési képességüket mind a lakossági, mind a vállalati szektorban. (Az Európai Központi Bank adatai szerint az olasz bankok rossz hiteleinek állománya összesen a mérlegfőösszegük 17 százalékára rúg, szemben az eurózóna 8 százalékos átlagával.)

A kormány által most elfogadott intézkedések azonnal életbe lépnek, de törvényerőre akkor emelkednek, ha az olasz parlament 60 napon belül jóváhagyja őket. Addig azonban már a bankok élvezhetik annak előnyeit, hogy lerövidül a csődeljárások időtartama – mint a Reuters emlékeztetett, ez ma átlag öt év a Citi egy elemzése szerint, szemben az egy-másfél éves európai átlaggal. A rendelet azt is kimondja, hogy a bankok az eddigi öt év helyett egy év alatt csökkenthetik adóalapjukat a leírt rossz hitelek okozta veszteségekkel.

Ezek a lépések nem befolyásolják az elég kifeszített olasz költségvetés helyzetét – mondta a sajtónak további részletek nélkül Padoan –, és a kormány továbbra is dolgozik azon, hogy létrehozzon egy „rossz bank” jellegű intézményt, ahová kötvénykibocsátások segítségével kivásárolhatják a bankok nem teljesíthető hiteleit. (Ezt az állami segítségnyújtásra vonatkozó uniós előírások nem teszik lehetővé.)

Olaszországban a többi európai országhoz képest elég kicsi a rossz hitelek piaca: tavaly csak 7,5 milliárd euró értékben tudtak tőlük megszabadulni a bankok, szemben Írországgal, ahol csak az első félévben 27 milliárd eurót értek el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.