BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az M&A-ügyletek is megszenvedhetik a pánikot

Kevesebb lehet a tőzsdére menetel a bizonytalan környezet miatt.

Tegnap ugyan erősen visszalengett az inga a fekete hétfő után, de azok az aggályok még nem múltak el, hogy a részvénypiaci felfordulás terveiknek az átgondolására késztetheti a fúziókra és felvásárlásokra (M&A) készülő társaságokat csakúgy, mint azokat a vállalkozásokat, amelyek tőzsdére akartak menni. Az idén már 3 ezer milliárd dolláros M&A-piacon főleg azok a tervek váltak sebezhetővé, amelyekről már egyeztetnek, de még nem kerültek nyilvánosságra – mondta a Bloombergnek az Allen & Overy londoni jogi iroda partnere, Richard Cranfield, a cég vállalati részlegének globális elnöke. A leginkább a teljesen vagy nagyrészt részvénycserés ügyletek szenvedhetik meg az erős volatilitást, köztük több olyan is van, amelyet már bejelentettek, de még nem zártak le. Ilyen a kiskereskedelemben a 9,32 milliárd eurós Ahold–Delhaize felvásárlása vagy a gyógyszeriparban a Shire 30 milliárd dolláros ellenséges felvásárlási ajánlata, amelyet a Baxaltára tett.

Egyes elemzők szerint még az olyan megállapodások is módosulhatnak, mint a Royal Dutch Shell áprilisban bejelentett felvásárlása, amelynek keretében mintegy 47 milliárd fontért (74 milliárd dollár) veszi meg, kisebb részben részvénycserével, a brit BG Groupot (ezt az olajárak újbóli zuhanása is érintheti). A szerződésekre készülők csak abban reménykedhetnek, hogy a volatilitás átmeneti lesz, különben át kell gondolni az értékeléseket, leállhatnak az alkufolyamatok – figyelmeztetett a New York-i Shearman & Sterling globális M&A-főnöke, George Casey. (A jogászok nem említették meg, de az M&A-ügyletek leállása érzékenyen érintheti a közreműködő jogi és tanácsadó cégek bevételét is.)

A tőzsdére menetelek (IPO) leállására már konkrét példa is van: hétfőn a genetikai módszereken alapuló diagnosztikai eszközöket gyártó Raindance Technologies jelentette be, hogy visszavonja februárban benyújtott tőzsdére meneteli kérelmét, a Reuters szerint a piaci körülményekre hivatkozva. Nagy kérdés az is, hogy mi lesz azokkal a startup vállalkozásokkal, amelyek jórészt kockázati tőkebefektetésekkel vagy más magántőkéből nőttek nagyra, és már az IPO-t fontolgatták, részben befektetőik nyomására.

A kockázati tőke piacára szakosodott CB Insights nyilvántartása szerint összesen 131 olyan startup társaság van, amelynek az értéke már túllépte az egymilliárd dollárt – ezeket hívja a szakzsargon unikornisnak –, köztük van az 51 milliárd dollár körülire becsült Uber, a 25 milliárdos Airbnb vagy a 16 milliárdos Snapchat is. Az értékelésekkel nincs baj, ha a piac stabil vagy még tovább növekszik – figyelmeztetett a The Washington Post elemzése –, de sok ilyen cég azért kapott nagy összegeket, hogy finanszírozni tudják terjeszkedésüket (az Uber vagy az Airbnb befektetői a legutóbbi időkig erőteljes ázsiai, azon belül kínai expanzióban bíztak). Ha az IPO-k leállnak vagy késnek, akkor a startup vállalkozások továbbra is főleg a kockázati tőkebefektetőkre kényszerülnek hagyatkozni – azoknak viszont épp azért mehet el a kedvük az unikornisok finanszírozásától, mert távolodik a kedvező exit lehetősége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.