BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas károkat okozott az eső - A biztosítók szerint rendkívüli év ez

Néhány óra alatt több száz millió forintnyi kárról érkezett bejelentés a biztosítókhoz. A legtöbben az elöntött épületek, az áramkimaradás és az elázott autóik miatt fordultak a cégekhez. A mezőgazdaságban százmilliárdos károk keletkezhettek az elmúlt hetekben.

Hatalmas eső zúdult az országra hétfőn, a károkat egyelőre megbecsülni is nehéz, de többmilliárdos nagyságrendről lehet szó. Összesen 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, a tűzoltóknak közel félezer helyszínen kellett beavatkozniuk. Sokan voltak, akik saját maguk próbálták elhárítani a károkat, szivattyúzták az elöntött helyiségeket.

Az ügyfelek a biztosítókat még csak most kezdik értesíteni a károkról, amelyeknek az összértéke már az első órákban több száz millió forintra rúgott. A vezető hazai lakásbiztosítóhoz, az Aegonhoz tegnap délig közel 100 millió forintos kárról érkezett bejelentés, az első néhány órában 560-an fordultak a biztosítóhoz. Ezzel az idén már kétmilliárd forint fölött jár a meteorológiai károk volumene, ami az Aegon statisztikái szerint rendkívülinek számít. A lakásbiztosítási piacon szintén nagy szereplőnek számító Generalihoz 1500 káreseményt jelentettek be kedden délelőtt, a károk becsült összege 300 millió forint fölött van, az Allianznál 800-an jelezték eddig a kárigényeiket, 60 millió forint értékben.

A legtöbb káresemény Budapesten történt, ahol néhány óra alatt az átlagos havi csapadékmennyiségnél is több, 90 milliméternyi eső hullott. A főváros mellett Pest megyei településeken és Szegeden okozott még nagyobb károkat a vihar. A legtöbb kár a víz által elöntött épületekben keletkezett, sok helyen az áramkimaradás is gondot okozott, emellett beázott cascós autók után is fizethetnek a biztosítók. Feltéve persze, hogy az autó egy garázsban állt, és úgy ázott el, ha az autós önszántából hajtott bele a fél méter mély tócsába, a biztosító hivatkozhat arra, hogy súlyos gondatlanság történt, ezért nem fizet.

A káresemények oroszlánrészét valószínűleg még csak a következő napokban jelentik majd be, a kárfelmérések is elhúzódhatnak, különösen a mezőgazdaságban. A gabonatermesztők tegnap az MTI-nek arról beszéltek, hogy a kukoricaföldeken az elmúlt hetek szélsőséges időjárása, a hatalmas kánikula és a nagy eső akár 80-100 milliárd forintos kárt is okozhatott. A biztosított táblákban keletkezett károkért persze fizetnek a biztosítók, de a kukoricaföldeken a kárfelmérés a lapunknak korábban nyilatkozó cégek szerint akár októberig is elhúzódhat. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a távirati irodának arról beszélt, hogy legalább 2 millió tonnával csökkenhet a várható kukoricatermés, így 6 millió tonna kerülhet a magtárakba.

A lakások, garázsok, pincék mellett hétfőn számos irodaházban, áruházban és egyéb létesítményben is komoly károk keletkeztek, amelyeknek a felmérése még mindig tart. Tegnap Budapesten hat postahivatal nem tudott kinyitni a beázások és az áramszünet miatt. Az Elmű 40 ezer háztartásban kapcsolta le hétfőn az áramot biztonsági okokból, ma délelőtt még közel ezer háztartásban nem volt áram. Több bolt és étterem sem nyitott ki, mert elöntötte a helyiséget a víz. A Westend aluljárószintjén is zárva maradt a boltok egy része. A tömegközlekedésben is sok fennakadás volt a vihar miatt, de a legtöbb vonalon helyreállt a rend tegnap délutánra, a BKV-nál még tart a károk felmérése. A Fővám térnél és a Szépvölgyi útnál beszakadt az útpálya, a Vámház körutat és a Szabadság hidat is lezárták, ezeknek a helyreállítása legalább egy hétig tart, így több busz, troli és villamos útvonalát módosítani kellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.