BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszíthetnek a kedvencek

Sokan lecserélték az alacsony kockázatú bankbetéteket, pénzpiaci és kötvényalapokat vegyes alapra az elmúlt hónapokban. Most kiderülhet, mennyivel kockázatosabbak ezek a konstrukciók. Pánikolva kiszállni nem érdemes.

Az elmúlt hónapok egyik legnépszerűbb lakossági befektetési termékeit sem kíméli a tőzsdei pánik. A vegyes alapok árfolyama is esik napok óta, és a tendencia még folytatódni is fog, hiszen a letétkezelők sokszor csak többnapos késéssel számolják el a mögöttes eszközök – gyakran külföldi befektetési alapok – árfolyamát. Mindenesetre a vegyes alapok többsége a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint az elmúlt három hónapban már veszteséget termelt a befektetőknek. Mindössze 11 alap ért el valamennyire pozitív hozamot, a legeredményesebb a felfüggesztés alatt álló quaestoros Aranytallér volt, amely 0,82 százalékkal növelte a benne lévő – ám jelenleg hozzáférhetetlen – megtakarítások értékét.

Hatvan alap azonban már mínuszban van az utóbbi negyedév teljesítményét nézve, ezek között igen nagy, 40-50-60 milliárd forintot kezelő konstrukciók is vannak. A két legnagyobb vegyes alap, az Erste Megtakarítási Alapok Alapja és a K&H Válogatott I. – mindkettő 80 milliárd forint körüli összeget kezel – még szerény pluszban jár. Számos alap van viszont, amelyik pedig az elmúlt néhány hétben már két számjegyű mínuszt szedett össze. Hosszabb távon ugyan az alapok még nem teljesítenek rosszul, az év elején a tőzsdék emelkedéséből ezek a konstrukciók is profitáltak, így január óta a vegyes alapok kétharmada még többé-kevésbé nyereséges, de az árfolyamok csökkenhetnek. „Az egyértelmű, hogy nagyobb lesz a volatilitás ezekben az alapokban. A vegyes alapok különféle mértékben részvényeket is tartalmaznak, ez látszani fog” – nyilatkozta lapunknak Varga Zalán, a piac egyik legnagyobb szereplőjének számító Erste Befektetési Alapkezelő értékesítési igazgatója.

A kisbefektetőknek ez azért fájhat, mert az elmúlt évben is nagyon sok pénzt vittek a szép nyereséggel kecsegtető vegyes alapokba. A BAMOSZ adatai szerint ez az alapkategória három évvel ezelőtt még marginálisnak számított, alig 100 milliárd forint volt a konstrukciókban, ám az idén július végére a vagyonuk 765 milliárd forintra hízott, a rengeteg friss megtakarításnak köszönhetően. A beáramlás azonban szinte kizárólag lakossági pénz volt, amely olyan befektetőktől származik, akik korábban alacsony kockázatú betéteket, pénzpiaci vagy kötvényalapokat tartottak.

„A befektetők reakciója vegyesen alakulhat” – véli Varga Zalán. A szakember szerint lesznek, akik az elmúlt hónapok sima emelkedése után most aggódni kezdenek, meglepődnek, és kérdésekkel keresik fel a forgalmazókat, elsősorban a bankokat. Azok viszont, akik már jobban ismerik a vegyes alapokat, tisztában vannak azzal, hogy az ajánlott befektetési időtáv 3-5 év, nyugodtabban fogadhatják a kilengéseket. Tartani lehet azonban attól is, hogy sokan rosszul reagálnak, pánikolni kezdenek, és az esés után szállnak majd ki az alapokból ahelyett, hogy megvárnák a piacok megnyugvását és újbóli emelkedését. „A tapasztalatok szerint hosszú távon azok a befektetők járnak jól, akik nem kapkodnak, és betartják az ajánlott futamidőt” – mondja Varga.

Az ügyfelek egyébként személyesen is keresik az alapkezelőket az elmúlt napok gazdasági hírei kapcsán, a vagyonkezelők pedig igyekeznek megnyugtatni a klienseiket. Az Aegon hírlevelet küldött ki tegnap, amelyben részletesen beszámolt arról, hogy a különböző alapjait hogyan kezelte az elmúlt hetekben. Az abszolút hozamú Alfa alapban például elsődleges prioritássá vált a tőke megóvása, és az esés idején a részvénykitettség nettó 0 százalékon állt. A MoneyMaxxban is nullára csökkentették a múlt hét közepére a részvénykitettséget, a közép-európai vállalati kötvényalapban a kockázatosabb horvát kitettséget leépítették, a csökkenő kőolajár viszont kedvezően hat a hitelpapírokra, így taktikai megközelítéssel vásárolnak már kockázatosabb eszközöket is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.