BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak az állampapírt veszi a lakosság

Tovább emelkedett júliusban is a háztartások értékpapír-állománya, és 7448,4 milliárd forintos újabb rekordot ért el. A kisbefektetők 47 milliárd forintnyi friss pénzért vásároltak értékpapírokat, az árfolyamok változása miatt viszont 7,2 milliárd forintot buktak a befektetéseiken. Új megtakarítás gyakorlatilag csak állampapírokba került, a betétekhez képest magas kamatot fizető lakossági kincstárjegyek és kötvények 62,9 milliárd forintnyi pénzt vonzottak.

A háztartások tulajdonában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2765,9 milliárd forintnyi állampapír volt július végén, ami jóval szerényebb mennyiség annál, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) publikál, amikor a lakossági állampapírok állományáról közöl adatokat. Ezek szerint július végén 2992 milliárd, augusztus végén pedig 3105 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya. A különbség oka, hogy a lakossági papírokat nemcsak a kisbefektetők, de közületek, intézmények is megvásárolhatják bizonyos feltételek mellett. A jegybanki adatok szerint a kisbefektetőknél lévő állampapíroknak körülbelül egyharmada hosszabb lejáratú, 60 százaléka pedig egy éven belüli futamidejű, döntő részben Kamatozó Kincstárjegy.

A háztartásoknak a befektetési alapok iránti lelkesedése kifulladt a nyárra. Júliusban az új vásárlásokat 2,5 milliárd forinttal haladta meg a visszaváltások volumene, emellett csaknem 10 milliárd forintnyi árfolyamveszteséget is elszenvedtek a kisbefektetők, és a hónap végére a számláikon lévő befektetési jegyek értéke 3882,7 milliárd forintra csökkent.

A hitelintézeti kötvényeknél és a részvényeknél júliusban nettó eladók voltak a háztartások. A kisbefektetők banki kötvényállománya hatéves mélypontra, 400 milliárd forint alá süllyedt, a részvényállományuk az árfolyam-emelkedéseknek köszönhetően kismértékben emelkedett, 317,2 milliárd forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.