BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezren kértek csokot az OTP-nél

Több mint 2500 családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmet fogadott be az OTP Bank közel 2,5 milliárd forint összegben.

Több mint 2500 csok (családi otthonteremtési kedvezmény) iránti kérelmet fogadott be az OTP Bank közel 2,5 milliárd forint összegben szeptember 23-ig. A becslések szerint minden második csok-igénylés az OTP-hez érkezett - mondta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

A folyósítások is megkezdődtek, eddig több mint 800 igénylő már megkapta a támogatást - tette hozzá.

Az év második felére jelentősebb hitelbővüléssel számol az OTP Bank - jelezte a vezérigazgató-helyettes. Mint mondta: az új támogatás bevezetésekor a kormányzat egész évben 4000 kérelemmel számolt, azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel a támogatási keretet később megemelték.

Elmondta: a jelzáloghitelek keresletében és folyósításában a növekvő tendencia változatlan, az első fél évben 25 százalékkal nőttek az OTP jelzáloghitel kihelyezései az egy évvel korábbihoz képest. A bank az idei év első felében 39,6 milliárd forint jelzáloghitelt nyújtott, így 26,6  százalékos piaci részesedést ért el - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

A csok használt lakás vásárlására és bővítésére igényelhető július 1-től. A használt lakásra igényelhető kedvezmény megegyezik az új lakásra igénybe vehetővel, a támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően - idézte fel Kovács Antal. Megjegyezte, hogy a kormány 10-11 000 csok igényléssel számol, míg a szocpol korábbi formájából (lakásépítési támogatás) 2012 februárjától 2015 közepéig mindössze 2 ezer szerződést kötöttek. 

"Már a bevezetés első hónapjában is nagy volt az érdeklődés a konstrukció iránt. Az idén hozzávetőleg 6000 csok igénylésre számítunk, de az igazi fellendülést 2016-ra várjuk" - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az OTP szerint a támogatást igénylők 70 százaléka fog lakáscélú hitelt is igénybe venni. "Amennyiben a támogatás igénybevételén túl lakáshitelt is szeretne az ügyfél, érdemes a hitelt ugyanannál a banknál felvenni, mivel így az elbírálás maximum 30 ezer forintos díját nem kell megfizetni" - emelte ki Kovács Antal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.