BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra leveleznek a pénzügyi szolgáltatók

Holnapig kell postára adniuk a pénzügyi szolgáltatóknak a forintalapú, illetve a devizában törlesztett devizahitelekre vonatkozó elszámolást a lakossági ügyfeleknek. Ez újabb több százezer levelet jelent, ám a visszafizetendő összeg mellett várhatóan a panaszok száma jelentősen elmarad majd a devizahiteles elszámoláshoz képest.

Holnap adhatják még postára a pénzügyi szolgáltatók a devizában nyilvántartott és devizában törlesztett, valamint a forinthitelesek tájékoztató leveleit: ez önmagában több mint egymillió érintett szerződést jelentene, ám – figyelembe véve a törvényben meghatározott kivételeket – nagyjából 700-800 ezer küldemény érkezését várhatják az érintettek. A jegybank adatai szerint múlt év végén nagyjából 277 ezer forint lakáshitel-szerződést tartottak nyilván Magyarországon, ehhez járult még 158 ezer szabad felhaszálású jelzáloghitel-szerződés és közel 590 ezer személyi kölcsön. Mindehhez járulnak még azok a devizahitel-szerződések, amelyeket ténylegesen idegen fizetőeszközben törlesztenek a lakossági ügyfelek.

A rendszer több ponton is hasonló a devizahiteles elszámoláshoz: aki 2004. május 1. és 2014. július 19. között írta alá fogyasztói kölcsönszerződését vagy lízingszerződését, az jogosult lehet visszatérítésre. Kivételt képeznek az állami támogatás mellett nyújtott lakáshitelt törlesztők, és az elszámolás most sem érinti a folyószámla-hiteleseket és a hitelkártyával rendelkezőket. Azok az adósok sem számíthatnak levélküldemény érkezésére, akik már visszafizették hitelüket, és esetükben nem történt egyoldalú kamatemelés.

Ha pedig az adósnak nem tetszik, amit az elszámolásban lát, 30 napon belül fordulhat panasszal pénzügyi szolgáltatójához. Ha pedig úgy ítéli meg, hogy értesítőt kellett volna kapnia, és ez nem történt meg, 60 napja van panaszt tenni.

A postára adott hivatalos levelek nagy mennyisége ellenére jóval kisebb utólagos terhelésre kell felkészülniük a bankoknak, mint az előző, devizahiteles elszámolásos ütemben. Egyrészt most jóval kisebb a tét: a bankoknak ugyanis csak akkor kell pénzt visszafizetniük, ha egyoldalúan és jogtalanul módosítottak szerződést, ami egy ügyletre vetítve is legfeljebb néhány tízezer forintos nagyságrend lehet. Másrészt a visszatérítést maga után vonó ügyletek aránya jóval alacsonyabb lehet a devizahitelekénél, hiszen ezeknél a kölcsönöknél már jóval kisebb azoknak a szerződéseknek a súlya, ahol egyáltalán történt kamatemelés.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak ne kellene megnövekedett ügyfélszolgálati terhelésre számítaniuk, ám ez várhatóan belül maradhat a normál ügymenet határain. Ráadásul – mint a devizahiteles ügyeknél jellemző volt – az adósok többségének várhatóan a szerződéssel lehet gondja, nem konkrét panasza van, ami borítékolható elutasítást jelent. (Jellemző adat, hogy a devizahiteles elszámolás kapcsán augusztus elejéig 6500 kérelem érkezett a jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testülethez, ám ezek túlnyomó többségét nem lehetett érdemben felülvizsgálni.)

Jön a következő ütem

A forinthitelek elszámolásával még nincs vége az elszámolási/forintosítási folyamatnak: a pénzügyi intézményeknek legkésőbb december 15-ig kell postára adniuk a devizaalapú gépjármű- és egyes egyéb fogyasztási hitelszerződések módosítására vonatkozó ajánlatukat. A szolgáltatóknak kötelező ajánlatot tenniük a forintosításra, az ügyfeleknek ugyanakkor önkéntes lesz az átváltás, az ajánlat kézbesítésétől számított 30 napon belül ugyanis kérhetik a forintosítás mellőzését. A kormányzati kommunikáció szerint a forintosítás ezen – egyben utolsó – hulláma nagyjából 200 ezer szerződést és 300 milliárd forintnyi állományt érint.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.