BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viszik a nyugdíjbiztosítást

Az első fél évben nagyjából 12 milliárd forint díjbevétele származott a biztosítóknak a nyugdíjbiztosításokból, ami már majdnem eléri a tavalyi egész évi mennyiséget. A piac elég koncentrált, az öt legnagyobb szereplő részesedése 60 százalék feletti. Ezzel együtt a lakosság változatlanul nem áll jól a nyugdíjcélú megtakarításokkal.

Majdnem pontosan 12 milliárd forintnyi díjbevételt produkáltak az adókedvezmény mellett kínált nyugdíjbiztosításokból a hazai biztosítók az első fél évben, így már csaknem sikerült hozniuk a tavalyi, teljes évi, 12,7 milliárdos mennyiséget – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adataiból. Mindezek alapján – időarányos bevételi ütemet feltételezve – az idén a 25 milliárdos méretet is elérheti a piac, amely azért már tényező a teljes életbiztosítási piacon is. Az életbiztosítási üzletágnak pedig a jelek szerint kell is a pluszbevétel: a Mabisz adatai szerint itt összesen 223,9 milliárd forintnyi díjbevétel kelekezett 2015 első hat hónapjában, s ez 2,5 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A nyugdíjbiztosítási üzletben – nem meglepő módon – sok szereplő lát lehetőséget, de az első féléves díjbevételi adatok alapján mégis elég koncentrált a piac: az öt legnagyobb szereplő piaci súlya az ágazati szövetség adatai szerint megközelítette a 62 százalékot az első hathavi díjbevétel alapján. Az első hathavi számok alapján a Generali a piacvezető, 14,78 százalékos, díjbevétel szerinti piaci részesedéssel, míg rögtön a nyomában ot van az NN 14,25 százalékkal. Őket sorrendben az Allianz, az Aegon és az Uniqa követte, a többiek díjbevétele már nem érte el az egymilliárdos szintet. Figyelembe kell viszont venni, hogy a viszonylag kicsi torta miatt az egyes szereplőknél pár százmilló forint a különbség – esetenként még annyi sem –, így rövid idő alatt sokat változhatnak az erőviszonyok.

A nyugdíjbiztosítások gyors felfutása arra utal, hogy a lakosság jelentős részét már erősen foglalkoztatja a nyugdíjkérdés. (A szerződésszám egyébként már tavaly elérte a 68 ezret a Mabisz szerint.) Ennek ellenére a témában készült felmérések szerint a lakosság változatlanul nem áll jól a nyugdíjcélú megtakarítások terén. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár közelmúltban közzétett számításai szerint például Magyarországon a legtöbb 65 év feletti lakos szinte kizárólag az állami nyugdíjra bízza magát, és a lakosság mindössze 3 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása. A pénztár utalt az OECD 2013-ban készített elemzésére, amely szerint Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek több mint 86 százalékát az állam által kifizetett nyugdíjjáradék teszi ki, és ezzel az aránnyal a magyar nyugdíjasok vannak leginkább kiszolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek.

Míg a magyar nyugdíjasok bevételeinek csupán 2 százalékát teszik ki a különböző nyugdíjcélú megtakarítások, például a nyugdíjpénztári járadékokból származó bevételek, addig az OECD-tagországokban ez az arány átlagosan több mint 17 százalék. Emellett Magyarországon a nyugdíjasok bevételeinek 12 százaléka származik nyugdíj mellett végzett munkából, vagyis a legtöbb nyugdíjas nem akar vagy nem tud munkát vállalni.

Hasonló eredményre jutott az Aegon tizenkét országot érintő kutatása is. Ennek eredménye szerint a megkérdezettek 64 százaléka szerint a jövő generációinak sokkal nehezebb körülmények között kell élniük, mint a jelenlegi nyugdíjasoknak, és csak 9 százalék látja úgy, hogy pozitív irányba változhat a helyzet. Magyarországon és Franciaországban viszont a válaszadók 80 százaléka kifejezetten pesszimista. A kilátások bizonytalansága ellenére az állami pillérnek még mindig meghatározó a szerepe a leendő nyugdíjasok jövőképében. Azzal a felvetéssel, hogy az államnak meghatározó a felelőssége a nyugdíjellátás biztosításában, a válaszadók 76 százaléka valamilyen mértékben egyetértett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.