BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több nyugdíjas lesz, mint fiatal

A következő évtizedben már több 65 évesnél idősebb magyar lesz, mint 19 éven aluli. Az idősek világnapjára készített KSH-összeállításból kiderül: nyugdíjasnak lenni nem jelent feltétlenül szegénységet, például a gyereket nevelő családokhoz képest kimondottan kedvező a helyzetük. Bajban azok vannak, akik még csak közelítik a nyugdíjkorhatárt: az 55 éven felettieknek alig több, mint harmada dolgozik.

Magyarországon a 60 évesnél idősebbek száma már az 1990-es évek elején magasabb volt, mint a 0–14 éveseké, azóta pedig csak romlott a helyzet. Jelenleg nemcsak a 60, de a 65 évesnél idősebbek száma is magasabb a 14 évesnél fiatalabbakénál, és ez utóbbiak száma olyan gyorsan emelkedik, hogy a 2020-as években már a jóval népesebb, 19 évesnél fiatalabb korosztály létszámát is meg fogja haladni - derül ki a KSH adataiból.

Magyarországon az idősödő nemzedékek foglalkoztatási aránya európai összehasonlításban különösen alacsony - írja a KSH az idősek világnapjára összeállított kiadványában. A munkaerő-felmérés adatai szerint az Európai Unióban az 55–64 éves férfiak átlagosan 60 százaléka volt foglalkoztatott státusú, hazánkban ennek a fele. A 55–64 éves nők foglalkoztatási rátája is 10 százalékponttal elmarad az uniós 45 százaléktól.

A munkaerőpiacról a nyugdíjazással kivonuló munkaerő-állomány azonban szándékai szerint nem lépne ki véglegesen a termelő szektorból. Ugyan a nyugdíjas évekre tervezett elfoglaltságok egyik legfőbb eleme a fiatalabb generációról való gondoskodás (mind a nők, mind a férfiak 86 százaléka tervezi, hogy nyugdíjas éveiben jelentős szerepet vállal majd az unokák gondozásában, felügyeletében), a nyugdíj mellett munkát vállalni szándékozók aránya ugyancsak jelentős.

A megkérdezettek felének a nyugdíjas évekkel kapcsolatos elképzelései között szerepel, hogy életének ebben az időszakában is valamilyen formában munkát vállal. A teljes vagy részmunkaidőben visszatérni szándékozók közel kétharmada meg is valósítja ezt az elképzelését. A nyugdíj mellett kötetlen munkaidőben dolgozni szándékozó férfiak 40, míg a nők 36 százalékának sikerül újra bekapcsolódnia a munkaerőpiacra.

A háztartás-statisztikai adatok szerint az idősek jövedelmi helyzete a fiatalabbakhoz, főleg a gyermeket nevelő családokhoz képest nem tekinthető kedvezőtlennek. A legszegényebb jövedelmi ötödben a 60 évesnél idősebbek aránya 11 százalék, míg a leggazdagabb jövedelmi ötödökben 25 százalék feletti. A nyugdíjas státus tehát nem feltétlenül jelent szegénységi kockázatot, mivel a nyugdíj biztos, állandó jövedelemnek számít. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani azt is, hogy a nyugdíjba vonulásig felhalmozott javak szintén jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen a nyugdíjas életszakasz minősége. A jövedelmi viszonyokkal kapcsolatos kutatások rámutattak arra is, hogy az egész életen át felhalmozott tartalékok többnyire a generációk közötti transzferekbe épülnek be.

A 60 évesnél idősebbek több mint harmada végez önkéntes munkát, túlnyomó többségük családon belül segít, de a barátok és az ismerősök is jelentős mértékben részesülnek (20–20 százalék) segítségből. Azt a 65 éven felüliek 35 százaléka engedheti meg magának, hogy évente legalább egyszer nyaralni menjen. Kifejezetten egészségmegőrzés céljából mintegy 10 százalékuk utazik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.