BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak lassan jutnak hozzá a pénzükhöz

Több hónapja húzódik a tavaszi brókerkárosultak kártalanítása, eddig kevesen jutottak a pénzükhöz. A Buda-Cashnél és Quaestornál már elindult a kártalanítás, a Hungáriánál még mindig nem tudni, mekkora a tényleges kár.

A Buda-Cash esetében a 13 ezer ügyfélből mintegy 3-4 ezren juthatnak hozzá hiánytalanul a pénzükhöz, a felszámoló tájékoztatása szerint ezekben az esetekben már meg is kezdődött a vagyon kiadása. A hiányzó értékpapírokkal rendelkező ügyfeleknek homogén csoportok képzése után, arányosítva fizet majd a felszámoló, de ennek pontos időpontja még nem ismert. A továbbra is hiányzó értékpapírok után pedig a Beva áll helyt.
A Hungária körüli kártalanítási folyamat a leghomályosabb.

A felszámoló korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben már elkezdték felvenni a kapcsolatot az ügyfelekkel adategyeztetés céljából, de ennek jelenlegi állása nem ismert. Ami biztos: a Beva addig nem tudja elkezdeni az ügyfelek kártalanítását, amíg a felszámolótól nem kap információt arról, ténylegesen mekkora az ügyfélvagyon, és ennek mekkora része adható ki hiánytalanul. A Beva jogtanácsosa a Portfolio nemrég megrendezett „öngondoskodás”-konferenciáján annyit elárult, hogy a Hungáriánál a biztosított befektetők száma 1195 főt, a biztosított letétállomány pedig 3,5 milliárd forintot tett ki tavaly év végi adatok szerint.

A Quaestor-ügyfelek egyik szeme sír, a másik nevet. Ez esetben pozitív hír, hogy kiderült: a fiktív kötvényeket leszámítva minden értékpapír és pénzeszköz maradéktalanul megtalálható az ügyfelek számláján. A rossz hír az, hogy ebből mindeddig még semmit sem láttak, mivel a felszámoló állományátruházási tender keretében kívánja megoldani a 3,7 milliárd forintot elérő ügyfélpénzek kiadását. A felszámoló célja a vagyonkiadás egyszerűsítése és gyorsítása volt, az első, sikertelen után azonban már a második pályázat kiírásánál tartunk, és bizonyára az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy csak olyan szolgáltatók vehetik át az állományt, akik országos jelenléttel rendelkeznek.

A fiktív kötvénnyel rendelkező Quaestor-ügyfelek esetében a Beva már teljesítette a kártalanítás rá eső részét: mintegy 88 milliárd forintot fizetett több mint 31 ezer ügyfél számára. A fennmaradó, maximum 30 millió forintig terjedő kártalanítási összeg kifizetése az Alkotmánybíróság döntésétől függ, a Quaestor-törvény tárgyalása jelenleg is zajlik. A Quaestor Alap eddig arra hivatkozva nem teljesítette a kártalanítás rá eső részét, hogy jogi bizonytalanságok miatt sem az MNB-től, sem piaci szereplőktől nem jutott forrásokhoz.

Felügyeleti biztosokat rendelt ki a jegybank

Felügyeleti biztost rendelt ki a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt., a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. társaságokhoz az MNB. A jegybank szerint a Globeservnél és a Reálszisztémánál most fellelt hiányosságok alapvetően a Business Telecom Nyrt. (BTel) – MNB által feltárt, illetve ismertté vált – problémáihoz kapcsolódnak. A Quaestor Alapkezelővel szembeni intézkedések is a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél már rögzített információk miatt váltak szükségessé. A jegybank közölte: egyetlen érintett társaságnál sem tárt fel ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést. Ezzel együtt is a megállapított hiányosságok olyan súlyúak, hogy azok – a biztosok kirendelésén túl – a közeljövőben további felügyeleti intézkedések megtételét is indokolttá tehetik – áll az MNB közleményében.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.