BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évtizedes mélyponton a vállalati hitelek

Hiába próbálja a kormány a bankokat adócsökkentéssel motiválni, és hiába indult el több kedvezményes hitelprogram, a harmadik negyedév végére a vállalati hitelállomány 9,5 éves mélypontra süllyedt. Mindössze 6191,7 milliárd forint volt a cégek tartozása szeptember végén, ez 8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Főleg a devizahiteles állomány esett vissza, de a forinthiteleké is csökkent, miután összesen körülbelül 400 milliárddal fizettek vissza több hitelt a cégek, mint amennyit felvettek.

Bár az ingatlanpiac már fellendülőben van, a vállalati ingatlanhitelek állománya még mindig zuhan. Tavaly szeptember óta több mint 250 milliárd forinttal csökkent a volumen, az idei harmadik negyedév végén már alig érte el az 1570 milliárd forintot, és trendfordulónak egyelőre nincs jele a statisztikákban. Az építőipar is folyamatosan törleszt, a néhány éve még 600 milliárd forint körüli adóssággal rendelkező ágazat hitelállománya 400 milliárd forint alá került, és az elmúlt 12 hónapban is csaknem 9 százalékot csökkent.

Az ingatlanosok után a feldolgozóipari cégek veszik fel a legtöbb hitelt Magyarországon, szeptember végén mintegy1200 milliárd forintnyi hitelintézeti adósságuk volt. Itt valamelyest nőtt a hitelezés tavalyhoz képest. A kereskedelem és a járműjavítás ágazatban a 2013–2014-es növekedés után megfordult a folyamat, és zsugorodott a hitelállomány, lehet, hogy a vasárnapi zárva tartás is szerepet játszott ebben. A hitelezésben tavaly rekordot döntő mezőgazdaság is visszafogottabban adósodott el az idén, az agrárcégek hitelállománya nem egészen 5 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.