BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öregszenek a rossz hitelek

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban javult a lakossági hitelportfólió minősége a bankoknál, egyre magasabb az éven túl lejárt tartozást maguk előtt görgető háztartások aránya.

Még mindig emelkedik az éven túli késedelemben lévő tartozást maguk előtt görgető háztartások száma a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető BISZ Zrt. adatai alapján. A társaság első féléves adatai szerint a június végén fennálló, nagyjából 1,8 millió lakossági mulasztásból 1,321 millió két éven túli késedelemben járt már, és újabb közel 300 ezer hitelszerződés volt egy évnél nagyobb csúszásban. A BISZ jelentése szerint 2015 első fél évében a több mint két éve fennálló késedelmek darabszáma és részaránya is növekedett, tehát azok a késedelmek, amelyek már legalább két éve fennállók, sokkal nehezebben és lassabban szűnnek meg, mint a rövidebb ideje élők.

A BISZ adatai szerint június végén a fennálló lakossági hitelszerződések kötéskori hitelösszege 10 631 milliárd forintot ért el, ami 616 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időpontjában, és 725 milliárd forinttal maradt el a múlt év végitől. A júniusban fennálló, 7,826 millió lakossági hitelszerződés 22 százalékához tartozott rendezetlen mulasztás, és a fennálló szerződések 78 százaléka mulasztás nélküli. A fennálló mulasztások száma – február kivételével – hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de folyamatosan csökkent az első hat hónapban. Ebből a szempontból viszont kiemelkedő volt március – amikor nagyjából 80 ezer mulasztást zártak le –, ami nyilvánvalóan a forintosítás és a devizahiteles elszámolás következménye lehet. Biztató adat az is, hogy a féléves jelentés szerint havi átlagban 13,7 ezer új mulasztást rögzítettek csak a társaságnál, amely jelentős csökkenést jelent a korábbi időszakokban megszokott mennyiségekhez képest. A BISZ honlapján található friss, harmadik negyedéves statisztika szerint viszont június és szeptember között újra emelkedett kissé a fennálló mulasztások száma a lakossági alrendszerben – 13 ezerrel, 1,809 millióra –, miközben a megszűnteké ötezerrel, 408 ezerre nőtt.

A BISZ honlapján található adatok nagyjából összhangban állnak a jegybank késedelmes hitelekre vonatkozó statisztikáival is. Az MNB adatai szerint a teljes hitelintézeti szektorban 994,5 milliárd forintnyi háztartási hitel volt június végén 90 napon túli késedelemben, ez a teljes mennyiség 16,23 százalékát jelentette. Ez elég komoly javulást jelent az egy évvel korábbi állapotokhoz képest, amikor az 1252,3 milliárdnyi, három hónapnál régebben lejárt hitel még a teljes portfólió 18,41 százalékát tette ki. Túlértékelni viszont nem szabad a friss számokat, hiszen azokban egyrészt szintén tükröződik a forintosítás és elszámolás jótékony hatása, másrészt a rendben teljesítő hitelek aránya változatlanul picivel 70 százalék alatt maradt a lakossági hiteleknél, miközben a 90 napon belül lejárt tartozásoké jelentősen, 11,7-ről 14,6 százalékra nőtt. Vagyis inkább némi arányeltolódásról lehet beszélni, de a lakossági portfólió komoly mértékű minőségjavulásáról még nem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.