BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csapást mért a Fed

A maláj ringgit és az indonéz rúpia az utóbbi egy évben jelentős gyengülést szenvedett el, a Fed kamatemelési ciklusa pedig további csapást jelenthet a két ázsiai devizának.

A maláj és az indonéz deviza a legsérülékenyebb az amerikai kamatemelés idején – mondta a CNBC műsorában Mitul Kotecha, a Barclays ázsiai devizastratégája. Szerinte a fenti két fizetőeszközt gyengülés fenyegeti 2016 elején.

A sérülékenység oka, hogy Malajzia és Indonézia is nyersanyagexportőr, a Fed által megkezdett kamatemelés pedig a dollár erősödését hozhatja, ami a dollárban denominált eszközök, így a nyersanyagok árára is nyomást gyakorolhat. Az idén a ringgit már 24 százalékkal, a rúpia pedig 14 százalékkal zuhant a nyersanyagárak esése miatt, utoljára az 1998-as ázsiai piaci válság idején volt ennyire gyenge a két deviza. Mitul Kotecha ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte a következő egy év már nem lesz annyira fájdalmas a két fizetőeszköz számára, mint a 2015-ös.

A ringgit már most is nagyon olcsó, rengeteget gyengült az utóbbi hónapokban – mondta a Barclays stratégája. Hozzátette, hogy Indonézia esetében is lát teret a rúpia erősödésére. Utóbbi esetében a stabilizálódást segítheti, hogy a kamat nagyon magas, ezért drága az indonéz devizát shortolni. Az indonéz jegybank alapkamata jelenleg 7,5 százalék, épp tegnap hagyták változatlanul, de az elemzők egy része januárban kamatcsökkentéssel számol. Erre ráerősített a csütörtöki döntést követő kommentár is: a Bank of Indonesia szerint a korábban vártnál is nagyobb tér lehet a lazításra 2016 elején.

A Reutersnek nyilatkozó elemző szerint várhatóan nem januárban jön majd az első vágás, hanem előtte megvárják, hogyan reagálnak a globális piacon a Fed kamatemelésére. Csütörtökön egyébként a tartás hírére csak mérsékelten, 0,4 százalékkal gyengült a rúpia a dollárral szemben. Egyelőre a maláj kormány sem aggódik: a helyi pénzügyminiszter kijelentette, hogy szerinte az amerikai kamat emelkedése ellenére 2016-ban is jelenlegi szintje környékén lesz majd a ringgit a dollárral szemben.

Ártalmas lehet a meleg tél

A dollár erősödése mellett még egy hatás lehet fájdalmas a nyersanyagtermelő országok számára: a meteorológusok az átlagosnál jóval melegebb télre készülnek Amerikában. Ha igazuk lesz, akkor egész Ázsiából folytatódhat az intenzív tőkekiáramlás, Malajzia és Indonézia pedig különösen nagy bajban lehet – mondta Robert Rennie, a Westpac szakértője.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.