BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dollár lesz a nyerő hosszú távon

Tavaly decemberben megtörtént a várva várt első kamatemelés Amerikában, ennek ellenére egyelőre nem tud erősödni a dollár az euróval szemben.

Ma ismét kamatdöntő ülést tart a Federal Reserve (Fed) nyílt piaci bizottsága, azonban most egyértelműen arról szólnak a várakozások, hogy marad az alapkamat a decemberben megállapított szinten. A befektetők már tavaly is csak három-négy szigorítással számoltak 2016-ra, az azóta eltelt három hétben pedig a piaci feszültségek miatt lassan kiárazták a kamatemeléseket. A legfrissebb prognózis szerint csak egyszer vagy kétszer emel majd tovább a Fed.

Mindennek következtében a dollár alig erősödik az euróval szemben, és az év eleje óta nem tud mozdulni az 1,08-1,09-es szintről. Az elemzők egy része azonban arra figyelmeztet, hogy szokás szerint ezúttal is túlreagálta a piac a fejleményeket. A Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) szakértői szerint a pesszimista hangulat előbb-utóbb elül majd a piacokon, akkor pedig akár három-négy kamatemelés is beleférhet idén.

A Nordea szakemberei szerint a ma esti Fed-döntés után a közlemény lesz a legfontosabb, hiszen biztosan szót ejt majd a piaci feszültségekről a jegybank. Az elemzők hozzáteszik, hogy az utóbbi hetekben a dollár egyfajta biztos menedékként funkcionált a piacon. A BofA ML elemzői nem várnak konkrét iránymutatást sem a jövőbeli kamatpályát illetően, legfeljebb azt emelheti ki a jegybank, hogy a márciusi kamatemelés „nyitott” marad, annak ellenére, hogy a piac csak 26 százalék esélyt ad rá. Ha így történik, akkor az erősítheti a dollárt a közlemény után, viszont amíg nem látunk erősebb makroadatokat Amerikából (a munkaerőpiacot leszámítva), és nem nyugszik meg a hangulat Kínával kapcsolatban, addig a befektetők meg fogják kérdőjelezni a kamatpályát, ez pedig azt jelentheti, hogy rövid távon limitált a dollár erősödésének tere.

Az év végére továbbra is azt várják a BofA ML elemzői, hogy megindul majd a dollár, és egészen 0,95-ig erősödik. Ebben nemcsak a Fed, hanem az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája is közrejátszhat, hiszen az európai jegybank éppen ellenkező irányba, további lazítás felé léphet a következő hónapokban.

A fentiek miatt a Deutsche Bank szakemberei egyenesen a hét legjobb lehetőségének nevezték az euró-dollár shortot 1,082-es beszállóval és 1,03-as célárral. Szerintük jó eséllyel márciusban tovább lazít majd az EKB, emellett is ellentmondás van a piac által árazott Fed-kamatpálya és az amerikai jegybank kommunikációja között. Ezzel szemben a Commerzbank elemzői például azt gondolják, hogy a következő napokban az euró erősödése jöhet, az első fontosabb ellenállás 1,10 körül lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.