BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álhírre drágult az olaj

Mindkét irányadó olajfajta nyolcszázalékos emelkedéssel reagált egy orosz miniszter által bedobott kitermeléscsökkentési hírre. Az OPEC cáfolata után visszaesett az árfolyam.

Óriási emelkedéssel reagáltak az olajpiacok arra a hírre, hogy az OPEC vezető országa, Szaúd-Arábia 5 százalékig terjedő kitermeléscsökkentést ajánlott a társországoknak, amihez más kitermelők, így Oroszország is csatlakozhatnának. Az orosz RIA hírügynökség Alekszandr Novak orosz energiaügyi minisztert idézte, aki azt is hozzátette, ez csak javaslat, még korai lenne bármi továbbit mondani róla.

A Brent olaj hordónkénti ára csaknem 36 dollárig ugrott fel, a WTI pedig 34,8 dollárra emelkedett, igaz, ezt a szintet csak pillanatokra érték el, utána gyorsan visszaestek. Különösen azután csökkent nagyot a kurzus, hogy az OPEC szóvivője cáfolta a hírt. Kiemelte, a kitermeléscsökkentéről nem született döntés, és azt is cáfolta, hogy közösen lépnének az oroszokkal. A Reuters egy OPEC-küldöttet idézett, aki szerint az öbölmenti OPEC-országok és Szaúd-Arábia is kész együttműködni bármilyen lépésben, ami az olajpiac stabilizálását szolgálja. Hozzátette, a javaslat aligha jöhetett a szaúdiaktól, sokkal inkább valamelyik másik OPEC-tag, Venezuela vagy Algéria állhat mögötte.

Az eredeti hírben szereplő öt százalékig terjedő kitermeléscsökkentés nagyon jelentősnek számít, egyedül Oroszország napi 500 ezer hordóval termelne kevesebbet egy ilyen vállalás esetén, globálisan pedig 4-5 millió hordós kínálatcsökkenést eredményezne, miközben különböző szakértők és szervezetek a jelenlegi túlkínálatot napi egy- és kétmillió hordó közé teszik. Van egy másik probléma is a javaslattal. Az ugyancsak OPEC-tag Irán éppen most készül arra, hogy a szankciók feloldása után visszatérjen az olajpiacra, így tőle aligha várható el, hogy egy kitermeléscsökkentéshez bármilyen formában is csatlakozzon. Sőt, Irán visszatérésével újabb fél-egy millió hordó kerülhet a piacra. Egy Reuters által idézett iráni forrás a csökkentési elképzelés hírére reagálva máris közölte, országa 1,1 millió hordóval kevesebb olajat ad el a világpiacon a szankciók bevezetése óta, és most vissza kell szereznie korábbi piaci részesedését.

Az öbölmenti országok higgadtabban nyilatkoznak. Az Egyesült Arab Emírségek energiaminisztere, Suhail bin Mohammed al-Mazroui szerdán közölte: a túltermelési válság abban az esetben is meg fog szűnni, ha Irán napi 500 ezer hordóval visszajönne a piacra, mivel a globális kereslet idén 1,3 millió hordóval növekszik.

Brenda Kelly, a London Capital Group vezető elemzője szerint kitermeléscsökkentési remények már sokszor felbukkantak, de valószínűtlen, hogy bármi is megvalósulna ezekből. Szerinte nagyon különböző dolog mondani valamit az olajárról, és tenni is bármit, így alighanem most sincs másról szó, mint az áresés okozta pánikreakcióról a kitermelők részéről.

Több kell a tartós emelkedéshez

Az orosz olajipari vállalatok nem tudják egykönnyen nyitni-zárni az olajcsapokat, tekintettel a kemény téli időjárásra, és nincs is túl sok tározókapacitásuk – írták a Capital Economics elemzői. A ház szerint az olajárak tartós erősödéséhez több kell „egy-két orosz illetékes elejtett megjegyzéseinél”. Közölték, 2016 végére 45 dollárig emelkedő világpiaci olajárat prognosztizálnak, de ezt az OPEC-en kívüli kínálat csökkenésétől várják, amelyet várakozásuk szerint az amerikai kitermelés visszaesése és a globális kereslet javulása okoz majd. (MTI)


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.