BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közbeléphet a cégbíróság

Fokozódik a helyzet az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. körül. A Budapesti Értéktőzsdén szereplő társaság tíz napja nem hozta nyilvánosságra, mi történt a január 8-i rendkívüli közgyűlésén. A mulasztás egy munkanapon belül való pótlására a Magyar Nemzeti Bank múlt szerdán szólította fel a céget, felfüggesztve egyúttal értékpapírjai tőzsdei forgalmazását – mindhiába. A kívülállók így csak a közgyűlésen megjelentek által elejtett információmorzsákból szemezgethetnek.

Ezek alapján tulajdonosi harc körvonalazódik az Enefi-részvények 11,47 százalékát tulajdonló Soós Csaba cégalapító és a többi részvényes – OTP Alapkezelő, Allianz Alapkezelő és CRH Invest Kft. – között. Utóbbiak úgy vélik, Soós végveszélybe sodorja a már évek óta amúgy is több sebből vérző társaságot, emiatt elértéktelenedhet az ő tulajdoni hányaduk. Mivel a feleknek a január 8-i közgyűlésen csak a háromtagú igazgatóság (it) 2015 végén lejárt mandátumát sikerült megújítaniuk, az öt-öt tagú felügyelő- (fb) és auditbizottságét (ab) nem, az Enefi most működésképtelen.

A törvényes működés helyreállítását, a befektetők tényszerű tájékoztatását és a részvényesi érték megóvását tartom szem előtt – közölte a Világgazdasággal az it-tag Komonczi Zsolt. Márpedig a törvényesség helyreállításához újabb rendkívüli közgyűlést kellene összehívni, és meg kellene választani az fb-t és az ab-t.

A törvény szerint a közgyűlésen megszavazott változásokat legkésőbb 30 napon belül be kell jelenteni a cégbíróságnak, melynek akkor is lesz teendője, ha az it – a konszenzus hiánya miatt – nem hívja össze a közgyűlést. Ez esetben ezt a cégbíróság teszi meg hivatalból. Ennek legkésőbb március 15-ig meg kell történnie, addig ugyanis a jelenleg a gazdasági társaságokról szóló törvény hatálya alá tartozó Enefinek át kell kerülnie a polgári törvénykönyv hatálya alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.