BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Devizába dől a pénz

Legalább háromezermilliárd forintot fektet már a lakosság külföldi fizetőeszközökbe, illetve külföldi papírokba. Az alacsony kamatok sem riasztják el a kisbefektetőket.

Szorgosan gyűjtik a hazai kisbefektetők a devizát, gyarapodnak a betétek, a készpénzállomány és az értékpapírok is. Legalább háromezermilliárd forintot tart már a magyarországi lakosság külföldi eszközökben, ez több mint a GDP tizede. A devizabetétek volumene közel 10 százalékkal nőtt tavaly, és az év végén csaknem három év után ismét meghaladta az ezermilliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A lakosság a betétek mellett a külföldi készpénzt is kedveli, ebből több mint háromszázmilliárd forintnyit tartott. A devizáknál is jól megfigyelhető az a trend, amely a forintmegtakarításoknál: a lekötések mennyisége folyamatosan csökken, miközben a látra szóló betéteké és a készpénzé nő. Ennek fő oka az alacsony kamatszint, a lekötött euróbetétek kamata csupán 0,67 százalékos volt decemberben.

Az eurós állampapírok is jól fogytak tavaly, bár az év utolsó hónapjában volt egy nagyobb visszaváltás, miután lejár az egyik Prémium Euró Magyar Államkötvény- (PEMÁK) sorozat. Ennek ellenére is csaknem 150 milliárd forintnyi devizás állampapír maradt még a kisbefektetőknél. A többi külföldi értékpapír is jól megy, külföldi vállalati részesedésekből például rekordmennyiséget, több mint 827 milliárd forintnyit tartottak a kisbefektetők tavaly. A befektetési alapok állománya 2015 elejétől 2016 januárjáig csupán 4,16 százalékkal nőtt, a külföldi fizetőeszközben denominált konstrukciónál azonban a gyarapodás ennek a többszöröse volt.

Külföldi befektetési alapokban például tavaly év végén rekordösszegű, 233 milliárd forintnyi pénzt tartottak a magyar háztartások, ez 21 százalékkal több, mint egy évvel korább. A hazai alapkezelők devizás alapjai is jól fogynak. Jelenleg 103 nem forintos befektetési alap van a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) nyilvántartásában, ezek között cseh korona, złoty, euró és dollár elszámolású alapok is vannak, amelyek összesen 650 milliárd forintot kezelnek. A cseh koronás alapok vagyona több mint 26 százalékkal nőtt 2015 eleje óta, az eurós konstrukciók ugyanez idő alatt 23, a dollárosok 21 százalékkal gyarapodtak. A złotys alapok lőttek ki a legjobban, ezeknek a nettó eszközértéke több mint 65 százalékkal nőtt bő egy év alatt.

A devizás befektetési alapok egyébként általánosságban nem teljesítettek jól az elmúlt évben. A cseh koronás alapok között – amelyeket kivétel nélkül a Budapest Alapkezelő visz – csupán egy van, amelyiknek a hozama pozitív az elmúlt egy évben. A złotys alapokat is egy alapkezelő jegyzi, az Aegon, ezek közül is csak egynek, a MoneyMaxxnak az árfolyama emelkedett az elmúlt egy évben. A dolláros alapok között is többségben vannak a negatív hozamúak, de néhány alap szerény pozitív eredményt ért el. A legmagasabb hozamok az eurós alapok között voltak, az OTP Föld Kincsei például a kőolajár esésének dacára is 12,65 százalékot szedett magára egy év alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.