BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elég olcsók-e már a részvények?

A korábbi években látott meredek emelkedés után idén nagyot estek a világ tőzsdéi, ezért a befektetőkben joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon megéri-e már venni, vagy célszerű még várni a jobb lehetőségekre.

A világ fejlett részvénypiacait reprezentáló MSCI World index 12 havi előretekintő árfolyam/nyereség (P/E) rátája a részvénypiacok esésével párhuzamosan csökkent az elmúlt hónapokban, a jelenlegi 15-szörös értékeltségi szorzó lényegében megfelel az utóbbi tíz év átlagának. Az értékeltség tavaly nyáron volt a csúcson, amikor a fejlett részvények 13 százalékos prémiummal forogtak a tízéves átlagos értékeltségi szint felett. A globális fejlődő piacokat leképező MSCI Emerging Markets index árfolyam/nyereség alapú árazása szintén a tízéves átlag környékén van, a tavaly nyári csúcsokhoz képest itt is jelentősebb csökkenés volt tapasztalható.

Érdemes lehet a Magyarországot is magában foglaló szűkebb kelet-közép-európai régiót külön is megvizsgálni, itt ugyanis láthatunk érdekességeket az árazás tekintetében. A cseh piac értékeltsége tavaly nyár óta sokat romlott, az MSCI Csehország index 12 havi előretekintő árfolyam/nyereség (P/E) rátája 13 százalékkal alacsonyabb az elmúlt tíz évre jellemző átlagnál. Hasonló mértékű diszkontra a vizsgált időszakban meglehetősen kevés alkalommal volt csak példa, és akkor is csak rövid ideig. A régió legnagyobb tőkepiaca, Lengyelország is diszkonttal forog a hosszú távú átlagos értékeltséghez képest, amiben persze az általános tőzsdei hangulatromlás mellett az új politikai vezetés által beharangozott, nem túl piacbarát intézkedések is erősen közrejátszhattak. A magyar tőzsde értékeltsége megfelel jelenleg az utóbbi tíz év átlagának az MSCI Magyarország indexet tekintve.

Az árazásról akkor kapunk teljes képet, ha megnézzük a következő évekre vonatkozó profitnövekedési kilátásokat is, ez ugyanis az értékeltségi mutatókban rejlő különbségek jelentős részét magyarázhatja. Ez alapján a magyar piac tűnik egyedüliként vonzó vételnek a régióban, itt ugyanis a régiós átlagnál alacsonyabb P/E alapú értékeltséghez magasan átlag feletti profitnövekedés társul. Az MSCI Magyarország standard indexet jelenleg három cég, az OTP, a Mol és a Richter alkotja, ezeknél összességében az idei és jövő évre jelentős, 35, illetve 17 százalékos növekedést várnak az elemzők az egy részvényre jutó eredményben (EPS), amit a szektorális különadók várható mérséklődése mellett egyedi sztorik is támogathatnak, mint például a hitelezés várható fellendülése az OTP-nél vagy a Cariprazine amerikai bevezetése a Richternél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.