BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő helyekre is menekült a tőke

Az utóbbi hetek megint a kockázatkerülés jegyében teltek, a befektetők pedig a szokásos módon reagáltak erre: a pénzpiaci alapok, az arany és az állampapírok felé mozdult a tőke. A devizapiacon azonban voltak érdekes tendenciák, a svájci frank például a jelek szerint már rég nem klasszikus menekülődeviza.

Az év első heteiben egyértelműen a kockázatmentes eszközök felé mozdult el a tőke, erre utal, hogy a Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML) kimutatása szerint január eleje óta majdnem 30 milliárd dollár áramlott a klasszikusan a legkevésbé kockázatos pénzpiaci alapokba. Emellett az állampapírok és a nyersanyagalapok profitáltak mindenekelőtt a kockázatkerülésből. Ezzel párhuzamosan elsősorban a kötvényalapokból távozott jelentős tőke, vélhetően főleg a vállalati papírokból ábrándultak ki a befektetők.

A devizapiacon némi meglepetésre a japán jen és az euró volt a befektetők kedvence. A Bank of Japan például hiába vágta negatívba az alapkamatot, a kockázatkerülő piaci hangulattal így sem tudott szembemenni, csak ideig-óráig sikerült gyengítenie a jent. Az év eleje óta a japán deviza már több mint 5 százalékkal erősödött a dollár ellenében, miközben az euró majdnem 3 százalékot javított, a svájci frank viszont mindössze 1,7 százalékkal tudott erősödni.

A BofA-ML szakemberei azt emelik ki, hogy a korábban klasszikus menedéknek tekintett svájci frank éppen a múlt héten kezdett újra életjeleket mutatni, mostanra nagyjából 2 százalékot erősödött az euróval szemben korábbi mélypontjához képest. Az amerikai bank szakemberei azonban középtávon továbbra is a frank gyengülésére számítanak, mivel modelljük szerint túlértékelt az alpesi deviza, illetve a külső tényezők is bizonytalanok. A szakemberek elsősorban abban az esetben számítanak a frank erőteljesebb újbóli erősödésére, ha olyan régióban jelentkeznek komolyabb kockázatok, mely erőteljesen kapcsolódik Svájchoz gazdaságilag.

Éppen emiatt a múlt héten az európai bankokkal kapcsolatosan kiújult félelmek jelentették a fő katalizátort a svájci frank számára. Az elemzők szerint, ha tovább romlik a helyzet, a kötvénypiacon is megmutatkozik az európai országokkal kapcsolatos félelem, akkor az tovább erősítheti a frankot. Az utóbbi hetekben a frank mellett az euró is menedékként funkcionált, aminek pedig az volt az oka, hogy a befektetők elkezdték kiárazni a Fed idei kamatemeléseit, így pedig már nem olyan vonzó a dollár.

A Credit Agricole befektetési bankja (CA-CIB) szerint a kockázatkerülési hajlandóság a következő napokban ismét erősödhet, hiszen a kínai piacok az egyhetes újévi szünetről térnek vissza, így több fontos makroadat is érkezik a héten. Ebben a környezetben az elemzők úgy vélik, hogy továbbra is elsősorban az arany és a japán jen viselkedhet menedékeszközként. Hozzájuk csatlakozhat menedékként a brit font, ha a hét végi EU-csúcson sikerül megállapodni a Donald Tusk által javasolt reformokról, mivel az növelné az EU-párti szavazatok győzelmi esélyeit a júniusi népszavazás előtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.