BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséges a bankszektor

Tavaly is veszteséges lett a bankszektor, hiába alakult biztatóan az első kilenc hónap. A vállalati és a háztartási hitelállomány is visszaesett.

A hazai hitelintézetek tavaly is veszteségesek maradtak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a szektor adózás utáni vesztesége csaknem 3 milliárd forint lett. Ez csupán a töredéke a 2014-es rekordveszteségnek, amikor a hitelintézetek 541 milliárd forintot meghaladó deficitet halmoztak fel a devizahitelesekkel történő elszámolások céltartalékolása miatt. A veszteség mégis meglepő, hiszen a harmadik negyedév végén még nyereséges volt a hitelintézeti szektor, adózott eredménye meghaladta a 141 milliárd forintot.

Az utolsó negyedév vesztesége a szektor tőkehelyzetét is érintette, az ágazat saját tőkéje az év utolsó hónapjaiban 127 milliárd forinttal 2985 milliárd forintra esett vissza. A tőkemegfelelési mutató is romlott, de iparági szinten még mindig magas volt, 19,7 százalékon állt.

Hogy pontosan mely piaci szereplők miatt sikerült az utolsó negyedév ilyen rosszul, még nem derült ki. Egyelőre három hazai nagybank eredményét tették közzé, közülük kettő nyereséges volt, az UniCredit 38,7 milliárd, a K&H pedig 38,1 milliárd forintos profitot ért el. A CIB viszont továbbra is veszteséges, anyacége, az olasz Intesa Sanpaolo éves jelentése szerint 13,8 millió eurós mínuszban zárta az évet.

A hitelintézetek mérlegfőösszege stagnált tavaly, az év végén 32 885,5 milliárd forint volt, minimálisan haladta meg a 2014 végit. A mérleg összetétele viszont sokat változott, 2014-ben még az eszközök harmada deviza volt, tavaly év végére ezek aránya 25 százalék alá süllyedt főleg a lakossági devizahitelek forintosításának következtében. A hitelezés továbbra is gyengén alakul, a vállalati hitelek volumene csaknem 10, a lakosságiaké 13 százalékkal csökkent tavaly, a lakossági nettó hitelállomány nyolc-, a vállalati tízéves mélypontra került. A hitelprogramok ellenére a kkv-hitelezés is gyengén alakult. Kevesebb vállalkozás jutott hitelhez, mint 2014-ben – igaz, a kihelyezett összeg stagnált – 3453 milliárd forint volt. A teljes kkv-hitelállomány ötéves mélypontra süllyedt tavaly: 3763 milliárd forint volt az év végén.

Az 5900 milliárd forintot meghaladó teljes vállalati bruttó hitelállománynak nagyjából a negyede projekthitel volt. Ezek a portfóliók siralmas állapotban vannak, az ötödük 90 napon túl hátralékos. Az ingatlanfejlesztési hitelek 19, az ingatlanvásárlási kölcsönök 33 százaléka bedőlt már. A vállalati hitelek általában véve ennyire azért nem problémásak, a nem teljesítő állomány aránya 10 százalék körül van. A háztartások helyzetén átmenetileg javított a forintosítás és az elszámolás. Március végére a visszatérítéseknek köszönhetően 15,8 százalékosra csökkent a 90 napon túl késedelmes állomány, a korábban nem fizető adósok közül azonban sokan továbbra sem törlesztenek, ezért újra nőtt a lejárt tartozásuk. Az év végén a háztartási hitelek 17,6 százaléka számított nem teljesítőnek. A megmaradt devizahiteleknél nagyon magas, 35-40 százalékos a 90 napon túl késedelmes állomány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.