BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőzsdéket egyre kevésbé lehet terrorizálni

A légitársaságok részvényei érzékenyen reagáltak a brüsszeli terrortámadásokra, de a nap végére a tőzsdék nagy része ledolgozta veszteségét.

Míg a 15 évvel ezelőtti New Yorki-i terrortámadás megrázta a tőzsdéket, az azóta bekövetkezett európai merényletek egyre kisebb hatást gyakorolnak a piacokra. A tegnapi brüsszeli robbantások után ugyan beindultak az ilyenkor szokásos piaci reflexek, de a nap végére a tőzsdék nagy része ledolgozta napon belüli veszteségét. Az első reakció a biztonságba menekülés, vagyis dollár- és aranyvétel volt: az euró-dollár árfolyam percek alatt 1,1240-ről 1,1190-re esett, az arany unciánkénti ára pedig egy százalékkal ugrott föl. A részvénypiacok is idegesen reagáltak, de a pánikszerű eladások nem tartottak tovább fél óránál. A leginkább érzékeny európai részvényindex a német DAX mintegy 200 pontot esett az első ijedség hatására, de aztán a 9756 pontos mélypontról 9990 pontra kapaszkodott fel a nap végére, vagyis pluszban zárt. Az amerikai S&P 500 határidős indexe 2029 pontig esett, ez 0,7 százalékos csökkenésnek felel meg. A délutáni amerikai nyitásra viszont már ismét előző napi záróértékük közelében ingadoztak az ottani indexek, és később innen még emelkedni tudtak.

Mivel az első merénylet egy reptéren történt, és a terrorfenyegetettség amúgy sem tesz jót az utazási hajlandóságnak, a légitársaságok részvényei kapták a legnagyobb pofont. Így volt ez már a korábbi merényletek esetében is. A 2001. szeptember 11-i New York-i terrorista támadás napján a légitársaságok részvényeit tömörítő szektorindex 14 százalékot zuhant, miközben a DAX aznap 8 százalékot esett. A 2004-es madridi, majd a 2005-ös londoni merényletek már jóval kisebb piaci hatással jártak, a tavaly novemberi párizsi támadás követő piaci mozgás pedig már nem haladta meg a normál napi ingadozás szintjét. Ez – kiegészítve a tegnapi nap tőzsdei tapasztalataival – azt mutatja, hogy a befektetők egyre immúnisabbakká válnak ezekkel az akciókkal szemben. A korábbi támadások semmilyen érdemi negatív hatást nem gyakoroltak az érintett országok gazdaságra, a légi közlekedés pedig az állandó terrorfenyegetettség ellenére soha nem volt ilyen népszerű.

A tegnapi merénylet meglehetősen sérülékeny állapotban érte a globális piacokat. Az S&P 500 index öt hét alatt 8 százalékot emelkedett, és 4 százalékra megközelítette történelmi csúcsát. Egyre több szakértő véli úgy, hogy az év eleji mélyrepülést követő intenzív tőzsdei emelkedésből kifogyott a lendület. Ilyen körülmények között külön figyelemre méltó a piacok erős tegnapi teljesítménye, még akkor is, ha feltételezzük, hogy a nap végi emelkedésben a délelőtt megijedt eladók vásárlásai is jelentős szerepet játszottak.

A légicégek zuhantak

A légitársaságok teljesítményét mutató amerikai részvényindex 1,2 százalékkal,

a Stoxx Europe 600 Travel & Leisure index 2,1 százalékkal került lejjebb tegnap, miután a befektetők igyekeztek szabadulni a légitársaságok és az utazási vállalatok papírjaitól. A Ryanair, a hotelüzemeltető Accor, az utazásszervező TUI vagy IAG papírjai 2,2 és 4,7 százalék közötti veszteségeket szenvedtek el. A Wizz Air részvénye viszont 3,3 százalékos napközbeni mínusz után lapzártakor már csak 1,7 százalékos csökkenést mutatott Londonban.

a Stoxx Europe 600 Travel & Leisure index 2,1 százalékkal került lejjebb tegnap, miután a befektetők igyekeztek szabadulni a légitársaságok és az utazási vállalatok papírjaitól. A Ryanair, a hotelüzemeltető Accor, az utazásszervező TUI vagy IAG papírjai 2,2 és 4,7 százalék közötti veszteségeket szenvedtek el. A Wizz Air részvénye viszont 3,3 százalékos napközbeni mínusz után lapzártakor már csak 1,7 százalékos csökkenést mutatott Londonban. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.